Jeff Plate

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Jeff Plate
Jeff Plate egy Trans-Siberian Orchestra koncerten.
Jeff Plate egy Trans-Siberian Orchestra koncerten.
Életrajzi adatok
Született 1962március 26. (59 éves)
 Amerikai Egyesült Államok, Montour Falls, New York
Iskolái Horseheads High School
Pályafutás
Műfajok progresszív metal, heavy metal, power metal
Kapcsolódó előadó(k) Savatage, Trans-Siberian Orchestra, Chris Caffery, Metal Church, Machines of Grace
Hangszer dob
Tevékenység zenész

Jeff Plate weboldala

Jeff Plate (Montour Falls, New York, 1962. március 26. –)[1] amerikai dobos, aki a Savatage, a Trans-Siberian Orchestra, valamint a Metal Church együttesek dobosaként ismert, de dolgozott Chris Caffery oldalán is, 2009 óta pedig a Machines of Grace formációban is dobol.

Korai évek[szerkesztés]

Jeff Plate a New York-ban található Elmira városában nőtt fel. Kisgyerekként a New York Yankees tagja szeretett volna lenni. Komoly baseball játékosi karriert dédelgetett, azonban egy csípőbaleset miatt fel kellett adnia álmait. 13 éves korában a TV-ben látott egy KISS felvételt, aminek hatására eldöntötte, hogy zenész lesz a jövőben. A dob állt hozzá a legközelebb, így eleinte a lakásban található bútorokat és kávésdobozokat kezdte el püfölni.[2] Tagjai volt az iskolai zenekarnak, de elmondása szerint nemigazán élvezte velük a közös zenélést. Nála idősebb zenészekkel is játszott együtt, ami még inkább inspiráló hatással volt rá. 1981-ben Floridába költözött, hogy profi zenésszé váljon. Számításai nem jöttek be, így egy időre hazaköltözött, hogy 1983-ban Worcester felé vegye az irányt. Itt számos helyi zenekarban megfordult, többek között kis klubokban léptek fel. 1988-ban látta Simon Phillips egyik dobklinikáját, ami akkora hatással volt rá, hogy még komolyabban neki állt gyakorolni. Rengeteget tanult Dave Discenso-tól, majd hamarosan Bostonba költözött. Itt ismerkedett meg Matt Leff gitárossal, aki révén a Wicked Witch dobosa lett. Az együttesben az a Zachary Stevens énekelt, aki később a Savatage tagja lett.

90-es, 2000-es évek[szerkesztés]

A Wicked Witch rengeteget koncertezett a környéken, így az egyik legnépszerűbb helyi heavy metal zenekarnak számítottak. Az együttest azonban 1992-ben elhagyta Zachary Stevens, aki a Savatage tagja lett. Helyére több énekes is került, azonban Jeff megunta a helyben topogást, ezért 1993-ban New Yorkba költözött. Itt egy Voodoo Rodeo névre hallgató alternatív rock együttesben dobolt, jelentősebb sikerek nélkül. 1994-ben telefonhívást kapott Zachary Stevenstől, hogy van e kedve csatlakozni a Savatage zenekarhoz. A Handful of Rain album turnéján már Jeff ült a dobok mögött, valamint ő hallható és látható az együttes Japan Live '94 kiadványain is. 1995-ben elkészült az első olyan Savatage album, melyet ő dobolt fel. A Dead Winter Dead megjelenését újabb turnék követték, majd Jeff meghívást kapott a Savatage tagok által létrehozott Trans-Siberian Orchestra formációba is. A Savatage zenekarral még két nagylemezt készített (The Wake of Magellan, Poets and Madmen), de továbbra is felbukkant a Trans-Siberian Orchestra tagjaként. 2005-ben ő dobolta fel Chris Caffery Faces címre keresztelt szólóalbumát, de a gitáros következő nagylemezén (W.A.R.P.E.D.) is ő dobolt. Ezt követően csatlakozott a Metal Church együtteshez, így a This Present Wasteland albumot már Jeff dobolta fel. Ezt követően azonban a Metal Church feloszlott, így Plate egy új formációt hívott életre. A Machines of Grace együttes tulajdonképpen a Wicked Witch-nek is tekinthető, hiszen Jeff újra Matt Leff gitárossal, Chris Rapoza basszusgitárossal, valamint Zachary Stevens énekessel dolgozik együtt.

Diszkográfia[szerkesztés]

Savatage[szerkesztés]

Trans-Siberian Orchestra[szerkesztés]

Metal Church[szerkesztés]

Machines of Grace[szerkesztés]

Chris Caffery[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  1. Jeff Plate biography. Savatage.com. [2007. július 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2007. május 24.)
  2. Archivált másolat. [2013. október 8-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. december 2.)

Tovább információk[szerkesztés]