Jeff Lindsay (író)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Jeff Lindsay az amerikai krimi író, Jeffry P. Freundlich (született: 1952. július 14. Miamiban) írói álneve, aki Cape Coralban, Floridában lakik feleségével, az ugyancsak író Hilary Hemingway-jel. Felesége Ernest Hemingway bátyjának, Leicester Hemingway-nek a lánya.

Jeffry P. Freundlich
Jeff Lindsay.jpg
Élete
Született 1952. július 14. (64 éves)
Miami, Florida,  USA
Nemzetiség amerikai
Pályafutása
Írói álneve Jeff Lindsay
Jellemző műfaj(ok) regény
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Jeffry P. Freundlich témájú médiaállományokat.

Munkássága[szerkesztés]

1975-ben diplomázott a vermonti Middlebury College-ben.[1] Legtöbb korábban publikált munkájában felesége is részt vett, mint társszerző. Time Blender című művét Michael Dornnal írta. Lindsay a Dexter regénysorozattal vált ismertté. A sorozat első könyvét, a Dexter dühödt démonai-t (angolul: Darkly Dreaming Dextert) a Mystery Writers of America Edgar Allan Poe-díjára jelölték a legjobb első regény kategóriában, bár lekerült a listáról, mikor kiderült, hogy Lindsay számos könyvet kiadott már az 1990-es években másik írói álnév, Jeffrey P. Lindsay, alatt. A könyv címe eredetileg "Pinocchio Bleeds" vagyis ˇPinocchio vérzik" lett volna, Lindsay középső lányának javaslatára, de a kiadó ezt elvetette.[2]

A Dexter címen futó tévésorozat 2006-ban került adásba Amerikában a Showtime kábel csatornán. Az első évad 12 epizódja elsősorban a könyvet vette alapul. A második évaddal kapcsolatban mindenki azt találgatta, hogy vajon a második könyvet - Drága, dolgos Dexter (angolul: Dearly Devoted Dexter) - fogja-e követni. Mint kiderült, a forgatókönyvírók egy teljesen új sztorit dolgoztak ki. Ezután már a történet nem követi a könyv eseményeit. A második évad 2007-ben, a harmadik 2008-ban került adásba. 2008 október 21-én a Showtime megrendelte a negyedik és ötödik évadokat 12-12 epizóddal. A negyedik évad forgatása 2009 elején kezdődött, a premier szeptember 27-e, az évadzáró pedig december 13-a volt. Lindsay kapott egy kisebb (cameo) szerepet a harmadik évad tizedik epizódjában.

Művei[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Author's Collection Donated to College. Rutlandherald.com, 2007. szeptember 29. (Hozzáférés: 2007. szeptember 30.)
  2. Darkly Dreaming Dexter, by Jeff Lindsay, 2006. augusztus 16. (Hozzáférés: 2008. február 5.)

Források[szerkesztés]