Ugrás a tartalomhoz

Jeanne hurrikán (2004)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Jeanne hurrikán egy 2004. szeptember 14-28-ig tomboló hurrikán volt és 3000 áldozatot követelt.A 2004-es év sokáig meteorológiai kínszenvedésként fog élni a Karib-térségbeli kis szigeteken és az Egyesült Államok déli részén lakók emlékezetében, mert egyik hurrikán csapott le a másik után, végzetes sorozatokban. Néhány hatalmas mértékű kár okozással hívta fel magára a figyelmet, mások a magas halálozási adatokkal. A Jeanne mindkét kategóriában előkelő helyezést ért el, hiszen óriási pusztítást végzett és több ezer emberi életet követelt.

Jeanne hurrikán
3-as kategóriájú hurrikán (SSHS)
Jeanne csúcsintenzitásán
Jeanne csúcsintenzitásán

Keletkezett2004. szeptember 13.
Szétoszlott2004. szeptember 29.
Legerősebb szélsebesség(egyperces állandó átlag) 195 km/h,
120 mph
Legalacsonyabb nyomás950 mbar,
28,05 Hgmm
Áldozatok3037 közvetlen
Károk7,94 milliárd USD
Érintett területekKis-Antillák, Szélcsendes-szigetek, Antigua és Barbuda, Montserrat, Guadeloupe, Anguilla, Saint Kitts és Nevis, Virgin-szigetek, Brit Virgin-szigetek, Puerto Rico, Hispaniola (főleg Dominika, de Haiti is), Turks és Caicos-szigetek, Bermuda-háromszög, Bahamák, Amerikai Egyesült Államok keleti része, Florida, Georgia, a Karolinák
A 2004-es atlanti-óceáni hurrikánszezon része
A Wikimédia Commons tartalmaz Jeanne hurrikán témájú médiaállományokat.

Egy felejthetetlen időszak[szerkesztés]

A 2004-es hurrikánszezon 1885 óta a legsúlyosabb időszak volt.

Hurrikánszezon[szerkesztés]

A szezon általában június 1-jétől november 30-ig tart, és a veszélyeztetett régiók lakosai megszokták, hogy ez idő alatt rádiókészültség van érvényben. Bizonyos országok polgárai nyugodtan hátradőlhetnek, mert biztosak lehetnek abban, hogy kormányaik minden szükséges döntést meghoztak. Ugyanakkor a lakosság és a mentőszolgálatok is tudják, hogy ilyenkor mi a teendő. Ezzel szemben más országok - mint a legtöbb Karib-térségbeli ország - a lesújtó társadalmi és gazdasági helyzet miatt képtelen garantálni a megfelelő helyzetet.

Hurrikánok[szerkesztés]

2004-ben négy rendkívül erős hurrikán jutott el a Karib térségbe és az Egyesült Államokba: a Charley, a Frances, az Ivan és a Jeanne. Ezek közül a Jeanne volt a legpusztítóbb. Nemcsak komoly károkat okozott, de rendkívül félelmetesnek is bizonyult, és 3000 életet követelt.

A Jeanne hurrikán[szerkesztés]

A Jeanne szeptember 13-án trópusi hullámként született Guadeloupetól délkeletre. Először ártalmatlannak tűnt, de másnap elérte a trópusi vihar státusát. Két nappal később Puerto Ricóban járt, majd teljesen fejlett hurrikánként a Dominikai Köztársaság felé vette az irányt. Néhány napra vesztett erejéből, majd visszakerült a trópusi vihar kategóriába. Szeptember 18-án immár trópusi alacsony légnyomású területként, elhaladt Haiti északnyugati része felett, ahol javíthatatlan károkat okozott. Huszadikán a vihar központját ismét hurrikánnak sorolták be, amely a Bahama-szigetek és Florida felé tartott. Szeptember 25-én és 26-án a Saffir-Simpson skálán 3-as kategóriát ért el. Huszonhetedikén észak felé fordult, körbejárta Giorgát majd megérkezett Virginiába ahol ereje kezdett szertefoszlani. Utolsó maradványai - amelyek még mindig erős viharnak számítottak - elérték New Jerseyt és New Yorkot, majd eltűntek az Atlanti-óceánban.

Pusztítása[szerkesztés]

Jeanne az egyik legrosszabb természeti katasztrófaként vonult be az új évszázadba. Ha hosszú távú időjárás-előrejelzéseknek hinni lehet, valószínűleg sokkal nagyobb hurrikánok pusztítanak majd ezen a területen.

Források[szerkesztés]