Jean-Nicolas Stofflet

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Jean-Nicolas Stofflet
Jean-Nicolas Stofflet.PNG
Született 1753. február 3.[1]
Bathelémont
Elhunyt 1796. február 25. (43 évesen)[1]
Angers
Állampolgársága francia
Foglalkozása katona
Kitüntetései Grand Cross of the Royal and Military Order of Saint Louis
Halál okagolyó általi halál
A Wikimédia Commons tartalmaz Jean-Nicolas Stofflet témájú médiaállományokat.

Jean-Nicolas Stofflet (Bathelémont, 1751.[2] február 3. - Angers, 1796. február 25.[3]) francia királypárti katonatiszt a nagy francia forradalom idején, a vendée-i háború idején pedig a felkelők egyik tábornoka. Henri de la Rochejaquelein 1794-es meggyilkolása után két évig volt a Katolikus és Királyi Hadsereg főparancsnoka.

Élete[szerkesztés]

Jean-Nicolas Stofflet.

Jean-Nicolas Stofflet egy molnár fiaként született. Fiatalon jelentkezett a Svájci Gárdába, ahol közlegényként szolgált. A vendée-i felkelés kitörése után csatlakozott a királypárti és katolikus felkelőkhöz. A háború során előbb Louis d'Elbée parancsnoksága alatt szolgált, majd tábornokká nevezték ki és Henri de la Rochejaquelein 1794. január 28-i meggyilkolása után ő lett a felkelők parancsnoka.

A felkelő csapatok élén, Stofflet a gerilla-taktika alkalmazásával kísérelt meg szembeszállni a republikánus haderővel, de rövidesen konfliktusba került François de Charette lázadóvezérrel, mely a lázadósereg erőinek megosztottságát idézte elő. Stofflet végül 1795. május 2-án kénytelen volt letenni a fegyvert és békét kötni a Nemzeti Konvent képviselőivel.

1795 decemberében azonban ismét kiújult a konfliktus, melynek célja ezúttal a Bourbon-ház hatalomra segítése volt, Stofflet pedig újra a lázadók élére állt. Provence grófja (a későbbi XVIII. Lajos francia király) marsalli ranggal is felruházta, alig egy hónap múlva azonban republikánus fogságba esett. Angers-ben egy katonai bíróság halálra ítélte, majd sortűzzel kivégezték.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b BnF források (francia nyelven). (Hozzáférés: 2015. október 10.)
  2. 1753 is megtalálható születési éveként.
  3. Jean-Nicolas Stofflet halála: 1796. február 25. Archiválva 2015. április 2-i dátummal a Wayback Machine-ben<

Források[szerkesztés]

  • Chisholm, Hugh: Encyclopædia Britannica. Cambridge University Press, 1911.