Jean-Marc Nattier

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jean-Marc Nattier
Született1685. március 17.[1][2][3][4][5]
Párizs[6][7]
Elhunyt1766. november 7. (81 évesen)[1][2][3][4][5]
Párizs[6][7]
Állampolgárságafrancia[8]
GyermekeiSophie Challes
SzüleiMarie Courtois
Marc Nattier
Foglalkozása
  • festőművész
  • arcképfestő
Tisztségeudvari festő
Halál okaödéma
SírhelyeChurch of Saint Eustache
A Wikimédia Commons tartalmaz Jean-Marc Nattier témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Jean-Marc Nattier (Párizs, 1685. március 17.Párizs, 1766. szeptember 7.) francia festő. Kora előkelő hölgyvilágának, majd XV. Lajos családjának volt kedvelt arcképfestője.

Életrajza[szerkesztés]

Festőtechnikai tudását szüleitől örökölte. Apja, Marc Nattier arcképfestő volt, édesanyja, Marie Courtois, miniatűrfestő. Apja tanította őt, majd a Luxembourg-képtárban másolások közben képezte magát tovább. Tizenötéves korában már díjat nyert az Akadémián és módjában lett volna Rómába mennie a francia akadémiára. Ez azonban nem volt ínyére a gyermekifjúnak, aki öt évvel később, húszéves korában inkább Amszterdamba ment. Ott sikerült magára vonnia Nagy Péter cárnak és Katalin cárnőnek figyelmét, aki úgy a saját arcképét, mint Katalin cárnőét megfestette vele. A képek annyira jól sikerültek, hogy a cár meghívta őt udvarába Oroszországba. Nattier ezt is visszautasította, de azért elvállalta a cárnak különböző nagyszabású kompozíciókra vonatkozó megrendeléseit. 1720-ban pénzügyi krízis rázta meg Franciaországot és tette tönkre az immár vagyonos fiatal Nattiert is, aki ezentúl fokozott mértékben az arcképfestésre vetette magát. A pompa- és művészetszerető XV. Lajos udvarának hölgyei gyorsan megkedvelték Nattiernek könnyen érthető és tetszetős művészetét. Kitűnően sikerült a királynénak, Leszczyńska Máriának arcképe. Nattier képei elárulják a tiszteletet, amelyet a művész előkelő modelljei iránt tanúsított.

Tetszetős, olykor édeskés képei hatásosan tükröztetik vissza a rokokó korának ízlését, divatját. Művei, melyek hosszú sora van a versailles-i múzeumban is, leginkább francia magángyűjteményekben találhatók. Legismertebb arcképei: XV. Lajos leányainak arcképei (Mme Henriette, mint Flora, Mme Adelaide, Versailles), Mile de Lambaise mint Minerva és öccse, a fiatal De Brionne gróf páncélban (Louvre), Mme Pompadour (Versailles), Mme de Châteauroux mint Aurora (Marseille Múzeum), Szász Móric gróf (Drezda).

Művei (válogatás)[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Francia Nemzeti Könyvtár: BnF források (francia nyelven). (Hozzáférés: 2015. október 10.)
  2. a b Jean-Marc Nattier (holland nyelven)
  3. a b Benezit Dictionary of Artists (angol nyelven). Oxford University Press, 2006. (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  4. a b SNAC (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  5. a b Enciclopédia Itaú Cultural (portugál nyelven). Itaú Cultural. (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  6. a b Union List of Artist Names (angol nyelven)
  7. a b https://rkd.nl/explore/artists/58922
  8. artist list of the National Museum of Sweden, 2016. február 12. (Hozzáférés: 2016. február 27.)

Források[szerkesztés]