Jean-Louis Raduit de Souches

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Jean-Louis Raduit de Souches
Jean-Louis Raduit de Souches.jpg
Született 1608. augusztus 16.
La Rochelle
Meghalt 1682. augusztus 12. (73 évesen)
Jaispitz
Sírhely Church of St. James
Állampolgársága francia
Nemzetisége francia
Ország Svédország
Habsburg Birodalom
Szolgálati ideje 1629 – 1674
Rendfokozata tábornagy
Csatái harmincéves háború
északi háború (1655–60)
zsarnócai csata (1664)
léva ostroma (1664)
seneffei csata (1674)
Rokonai Fia: Charles-Louis de Souches tábornok († Szalánkemén, 1691.)
A Wikimédia Commons tartalmaz Jean-Louis Raduit de Souches témájú médiaállományokat.

Jean-Louis Raduit de Souches (La Rochelle, 1608. augusztus 16.Jaispitz (ma Jevišovice), 1682. augusztus 12.) francia nemzetiségű, a Habsburg Birodalom szolgálatában álló császári tábornok.

Életpályája[szerkesztés]

Coat of arms of Louis Raduit de Souches on Spilberk.jpg

Hugenotta családban született, a franciaországi protestánsok székhelyén. A vallásháborúk miatt 1629-ben elhagyta hazáját és beállt a svéd seregbe, amellyel a harmincéves háború németországi frontjain küzdött. A svédeket végül otthagyta, s a császári sereg szolgálatába szegődött. 1645-ben részt vett Brünn védelmében, amit svéd-erdélyi-francia csapatok tartottak ostrom alatt. 1657 és 1660 között ismét a svédek ellen harcolt ezúttal Lengyelországban és Dániában, az északi háborúban.

1663-ban Morvaországból vonult Magyarországra, ahol éppen háború tört ki a törökökkel, de Souches azonban nem azonnal ütközött meg az ellenséggel. Mialatt Zrínyi Miklós délen a Dráva mentén vezette a fő támadási irányt, de Souches a bányavárosok mellől kiindulva folytatott harcot a török ellen.

1664. május 3-án bevette Nyitrát. Május 16-án a felvidéki Zsarnóca mellett, a Garam folyó gázlójánál, a zsarnócai csatában legyőzte Kücsük Mehmed váradi pasa seregét, majd elfoglalta Lévát,[1] végül az esztergomi pasára mért vereséget Garamszentbenedeknél.

A Habsburg-török háború végeztével visszatért Németországba. Az udvar Morvaországban (Jaispitz-ben) és Csehországban adott neki nagy birtokokat. 1674-ben Hollandiában harcolt a franciák ellen, s részt vett a Spanyol-Németalföldön (a mai Belgium területén) vívott seneffei csatában. Ezután végleg elhagyta a hadsereget.[2]

Síremléke a brünni Szent Jakab-templomban

A morvaországi Jaispitz-ben hunyt el 1682-ben (ma Jevišovice, Cseh Köztársaság, Znojmói járás). A brünni Szent Jakab-templomban temették el. Mořic (Mauritz) Grimm által készített díszes síremléke ma is itt látható.

Egyik fia, Charles-Louis de Souches (németesen Karl-Ludwig) szintén a Habsburg-haderőben szolgált. Táborszernagyként esett el 1691-ben, a szalánkeméni csatában.[2]

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]