Jean-Louis Raduit de Souches

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jean-Louis Raduit de Souches
Jean-Louis de Souches korabeli portréja
Jean-Louis de Souches korabeli portréja
Született 1608. augusztus 16.
La Rochelle
Meghalt 1682. augusztus 12. (73 évesen)
Jaispitz
Nemzetisége francia
Ország Svédország
Habsburg Birodalom
Szolgálati ideje 1629 – 1674
Rendfokozata tábornagy
Csatái harmincéves háború
északi háború (1655–60)
lévai csata (1664)
seneffei csata (1674)
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Jean-Louis Raduit de Souches témájú médiaállományokat.
A lévai csata 1664-ben

Jean-Louis Raduit de Souches (La Rochelle, 1608. augusztus 16.Jaispitz (ma Jevišovice), 1682. augusztus 12.) francia nemzetiségű, osztrák szolgálatban álló tábornok.

Életrajza[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Hugenotta családban született, a franciaországi protestánsok székhelyén. A vallásháborúk miatt 1629-ben elhagyta hazáját és beállt a svéd seregbe, amellyel a harmincéves háború németországi frontjain küzdött. A svédeket végül otthagyta, s a császári sereg szolgálatába szegődött. 1645-ben részt vett Brünn védelmében, amit svéd-erdélyi-francia csapatok tartottak ostrom alatt. 1657 és 1660 között ismét a svédek ellen harcolt ezúttal Lengyelországban és Dániában, az északi háborúban.

1663-ban Morvaországból vonult Magyarországra, ahol éppen háború tört ki a törökökkel, de Souches azonban nem azonnal ütközött meg az ellenséggel. Mialatt Zrínyi Miklós délen a Dráva mentén vezette a fő támadási irányt, de Souches a bányavárosok mellől kiindulva folytatott harcot a török ellen.

1664. május 3-án bevette Nyitrát. A felvidéki Zsarnóca mellett, a Garam folyó gázlójánál legyőzte Kücsük Mehmed váradi pasa seregét, elfoglalta Lévát,[1] végül az esztergomi pasára mért vereséget Garamszentbenedeknél.

A Habsburg-török háború végeztével visszatért Németországba. Az udvar Morvaországban és Csehországban adott neki nagy birtokokat. 1674-ben Hollandiában harcolt a franciák ellen, s részt vett a Spanyol-Németalföldön (a mai Belgium területén) vívott seneffei csatában. Ezután végleg elhagyta a hadsereget.[2]

A morvaországi Jaispitz-ben hunyt el 1682-ben (ma Jevišovice, Cseh Köztársaság, Znojmói járás).

Egyik fia, Charles-Louis de Souches (németesen Karl-Ludwig) szintén a Habsburg-haderőben szolgált. Gyalogsági tábornokként esett el 1691-ben, a szalánkeméni csatában.[2]

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]