Jean-Baptiste Donatien de Vimeur

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Jean-Baptiste Donatien de Vimeur
Marechal-de-rochambeau.jpg
Született 1725. július 1.
Vendôme
Meghalt 1807. május 30. (81 évesen)
Thoré-la-Rochette
Sírhely Thoré-i temető
Állampolgársága francia
Nemzetisége francia
Ország Franciaország
Szolgálati ideje 17421792
Rendfokozata Franciaország marsallja
Egysége Francia Expedíciós Hadsereg
Csatái Osztrák örökösödési háború
Hétéves háború
Függetlenségi háború
Francia forradalom
Kitüntetései A szentlélek rendje
Szent Lajos rendje
Cincinatti Társaság
Gyermekei Donatien-Marie-Joseph de Rochambeau
Iskolái Blois-i Jezsuita Egyetem
A Wikimédia Commons tartalmaz Jean-Baptiste Donatien de Vimeur témájú médiaállományokat.

Jean-Baptiste Donatien de Vimeur de Rochambeau (1725. július 1.,Vendôme1807. május 30., Thoré-la-Rochette) francia marsall, nemes és katonai parancsnok, aki nagyban segítette a tizenhárom gyarmat harcát, a függetlenségi háború idején, a britek ellen. Ez idő alatt volt a Francia Expedíciós Hadsereg főparancsnoka.

Katonai élete[szerkesztés]

Baptiste Donatien de Vimeur Vendôme-ban született, Orléanais tartományban, és a Blois-i jezsuita egyetemen tanult. A bátyja halála után a lovas egységebe lépett, és Csehországban, Bajorországban és a Rajnán szolgált az osztrák örökösödési háború idején. 1747-ben elérte az ezredes rangját. 1750-ben részt vett a maastricht ostromában (1748), Vendôme kormányzója lett 1749-ben. A Menorci csata során (1756) a hétéves háború kitörésekor megkülönböztette magát, és a gyalogság főnöki tábornokot támogatta. 1758-ban Németországban harcolt, nevezetesen a Krefeld-i csatában és a Clostercamp-i csatában, több sebet kapott a Clostercamp-ban.

Amerikai függetlenségi háború[szerkesztés]

1780-ban Rochambeau-t a szárazföldi erők parancsnokává nevezték ki a Expédition Particulière nevű projekt részeként. 7000 francia katona parancsnokságát kapta, és az amerikai forradalmi háború idején küldték el a kontinentális hadsereghez George Washingtont. A fiatalabb Axel von Fersen tábornokként és tolmácsként szolgált. A rendelkezésére álló erő kis mérete miatt kezdetben nem volt hajlandó vezetni az expedíciót. Newportban, Rhode Islandben július 10-én landolt, de egy éven át inaktív volt, mert nem volt hajlandó elhagyni a brit flotta a Narragansett-öbölben blokkolt flottát. A Rhode Island-i és a Providence-i ültetvények kolóniái táborhelyként szolgáltak Rochambeau egyes katonái számára, és a főiskola épületét katonai kórházzá alakították át. 1781 júliusában Rochambeau ereje elhagyta Rhode Island-et, és átkelt a Connecticuton, hogy csatlakozzon Hudson-folyón át, a Mount Kisco-ban, New York államban. Július 6-tól 1781. augusztus 18-ig az Odell-gazdaság szolgált Rochambeau központjában. Aztán követte a kombinált erők ünnepélyes menetét, Yorktown ostromát és a Chesapeake-i csata. Szeptember 22-én la Fayette a Marquis-i csapatokkal egyesítette és Lord Cornwallist arra kényszerítették, hogy október 19-én lemondjon. A Szövetségi kongresszus, szolgálatának elismeréséül két ágyúval látta el a briteket. Rochambeau visszatette őket Vendôme-be, és 1792-ben kikényszerítették őket.

Visszatérése Franciaországba[szerkesztés]

Amikor visszatért Franciaországba, Rochambeau-t kitüntetette XVI. Lajos francia király, és Picardie tartomány kormányzójává vált. Támogatta az 1789-es francia forradalmat, és 1791. december 28-án ő és Nicolas Luckner lett az utolsó két tábornok, akiket XVI. Lajos tüntetett ki. Amikor a francia forradalmi háborúk kitörtek, 1792-ben egy ideig parancsot adott az Armée du Nord-nak, de lemondott az osztrákok többszörös visszavonása után. 1793-94-ben letartóztatták a felségárulás vádjával, és megszabadultak tőle.

Öröksége[szerkesztés]

Kitüntetései[szerkesztés]

Theodore Roosevelt elnök bemutatta Rochambeau szobrát Ferdinand Hamar-nak Franciaországtól és az Egyesült Államokbnak adott ajándékairól 1902. május 24-én Washingtonban, a la Fayette téren, ahol az ünnepség alkalmából nagyszerű barátságot mutatott a két nemzet. Franciaországot Jules Cambon nagykövet, Fournier admirális és Henri Brugère tábornok képviselte, valamint a Gaulois csatahajó tengerészei. A la Fayette és a Rochambeau család képviselői is részt vettek. A Rochambeau fétét párhuzamosan tartották Párizsban 1934-ig. Kingsley Macomber adományozta Rochambeau tábornok szobrát Newportnak, Rhode Island székhelyének. A szobor Párizs szobrainak egyik reprodukciója. A francia haditengerészet elnevezte az egyik fregattját Rochambauénak. Az USS Rochambeau egy olyan szállítóhajó volt, amely a második világháború idején szolgálatot tett az Egyesült Államok haditengerészetén. Obama elnök 2009. március 30-án aláírta az Omnibus közterületi törvényt, amely előírta, hogy a Washington-Rochambeau forradalmi útvonalat nemzeti történelmi ösvényként jelöljék. A hidat Rochambeau-nak nevezik a 14. Washington Bridge (Potomac folyó) néven ismert hidak komplexumában, amely Washington DC-t és Virginiát is összeköti. A Brown Egyetem campusának kastélya a Rochambeau House nevet viseli, és a francia minisztérium házai.

Megemlékezések[szerkesztés]

1809-ben Jean-Charles-Julien Luce de Lancival kiadta Rochambeau Mémoires militaires címú történetét, amely Rochambeau történetét és politikájáról szól. Az első kötet részét angol nyelvre fordult, és 1838-ban jelentette meg az R. de Marshall emlékezeivel együtt. A polgárháború idején, az Egyesült Államokban. Az amerikai kampány során folytatott levelezését 1892-ben tették közzé H. Doniol francia történész részvételével az Egyesült Államokban.

Egyebek[szerkesztés]

 1. Rochambeau fia, a Rochambeau vikomt fontos alakja volt a haiti forradalomnak, a francia forradalomnak és a napóleoni háborúnak.
 2. A Rochambeau Középiskola Southbury-ben, a Connecticut államban nevét Rochambeau nevét viseli, ugyanúgy, mint a Rochambeau-híd, amely az Interstate 84 és az Egyesült Államok 6-os autópályáját köti össze Southburyvel és Newtownnal együtt, Connecticut államban (Rochambeau hadserege haladt át itt a függetlenségi háború idején). Vannak különböző bevásárlóközpontok és kisebb utcák, amelyeket Rochambeau tiszteletére neveztek el egész Connecticutban.
 3. A francia nyelvű Maryland állambeli nemzetközi iskolát Lycée Rochambeau-nak nevezték el.
 4. Egy hídnak a Potomac folyó felett Washingtonban D.C.környékén, szintén Rochambeau a neve.
 5. Van egy Rochambeau nevű meghajtó Greenburgh-ben, New York-ban és Virginia-ban, ami nem messze van a Yorktown csatatértől.
 6. Van egy Rochambeau avenue nevű sugárút, amelyet a Providence-ben, Rhode Island-ben, valamint a Rochambeau utcán neveztek el mind New Bedford-ban, Massachusettsben, mind a New York-i Dobbs Ferry-ben lehet megtalálni.
 7. Van még egy Rochambeau avenue nevű sugárút, amelyet az ő tiszteletére neveztek el a New York-i Bronxban.
 8. Van egy Rochambeau Palace nevő hely, Springfield-ben, Virginiában.
 9. Van egy Rochambeau szobor Newportban, Rhode Island-ben és egy másik Washington DC-ben Pennsylvania Avenuen, a Fehér Házban, a la Fayette Parkban, amely szerint az Egyesült Államok Park Szolgálatát Fernand Hamar készítette és az Osne Pal franciaországi öntödéi és 1904. május 24-én, valamint egy emlékszobát emlékeztető George Washington-i találkozóra a New York-i Dobbs Ferry-ben.
 10. Van egy Rochambeau játszótér nevű hely, Richmond kerületben San Francisco-ban, Kaliforniában.
 11. Van egy Rochambeau Farm a New York-i Bedford Corners-i Történelmi Gárda-hegyen.
 12. Van egy Rochambeau emlékmű a French Hill-ben, Marionban, Connecticut államban, az Asa Barnes Tavern közelében, a csapatok nyolcadik kempingjében, Connecticuton keresztül, 1781 óta. Hivatkozott számos alkalommal Hamiltonban. Leginkább: "A kódszó Rochambeau, ásson ?! Rochambeau! Megvan a parancsod, menj, ember, menj!" Ez utal a Rochambeau névre, amely úgy hangzik, mint a "rohanás fiúk", és állítólag kódszóként használják.