Jay-Z

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Jay-z szócikkből átirányítva)
Jay-Z
2011-ben
2011-ben
Életrajzi adatok
Születési névShawn Corey Carter
BecenévJay-Z, Jigga, Hova, Hov', God MC
Álnév
  • JAY-Z
  • Jay Z
  • Hov
  • Hova
  • El Presidente
Született1969. december 4. (54 éves)
New York
HázastársaBeyoncé (2008–, New York)
Gyermekei
  • Blue Ivy Carter
  • Sir Carter
  • Rumi Carter
SzüleiGloria Carter
Adnes Reeves
Iskolái
  • Trenton Central High School
  • George Westinghouse Career and Technical Education High School
Pályafutás
MűfajokHip-Hop, Rap
Aktív évek1989
Kapcsolódó előadó(k)Kanye West, The Notorious B.I.G., Beyoncé Rihanna, Jaz-O, Foxy Brown, Mary J. Blige, Diddy, Eminem, Dr. Dre, Nas, Memphis Bleek, DMX , Linkin Park
Hangszerének
Díjak
  • Grammy Award for Best R&B Performance (Drunk in Love, Beyoncé, 2015)
  • Grammy Award for Best R&B Song (Drunk in Love, Rasool Diaz, Detail, Jerome Harmon, Beyoncé, Timbaland, Brian Soko, Dre Moon, 2015)
  • Grammy-díj a legjobb dallamos rapteljesítményért (Run This Town, Empire State of Mind, No Church in the Wild, Holy Grail, Crazy in Love, Numb / Encore, Umbrella, Rihanna, Kanye West, Alicia Keys, Frank Ocean, The-Dream, Justin Timberlake, Beyoncé, Linkin Park, 2010, 2011, 2013, 2014, 2004, 2006, 2008)
  • Grammy-díj a legjobb rapteljesítményért (Otis, Niggas in Paris, Kanye West, 2012, 2013)
  • GLAAD Vanguard Award
  • Rock and Roll Hall of Fame (2021)
Tevékenység
KiadókDef Jam Recordings, Roc-A-Fella Records, Roc Nation
IPI-névazonosító
  • 00240089589
  • 00240089393

Jay-Z weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Jay-Z témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Shawn Corey Carter (New York, 1969. december 4. –), ismertebb nevén Jay-Z, többszörös Grammy- és Primetime Emmy-díjas amerikai rapper, dalszerző, író, producer, előadó, vállalkozó és alkalmi színész. Jay-Z pénzügyileg a legsikeresebb a hiphopelőadók közül, közel 1,3 milliárd dollárra rúgó vagyonával. Körülbelül 50 millió példányban keltek el albumai. Emiatt 23 Grammy-díjat és más neves díjakat nyert el, ezenfelül még legalább ennyi jelölést kapott más díjakra. Érdemei és zenei tehetsége miatt minden idők legnagyobb rapperének tartják, erre is példa az MTV által 2006-ban készült lista „The Greatest MCs of All-Time" (Minden Idők Legnagyobb MC-jei), ahol az előkelő első helyet foglalhatta el. Tizenkettő „number 1" albuma (Billboard) miatt, megelőzve Elvis-t, ő birtokolja a „legtöbb, szóló előadó által kiadott „number 1" album" címet. Két albuma ellenben ennél is többet jelent, ugyanis a Reasonable Doubt (1996) és a The Blueprint(2001) albumokat mérföldkőnek tartják ebben a zenei stílusban(Hip-Hop/Rap), és a Rolling Stone magazin "Top 500 Valaha Készített Legnagyobb Album" listájára is felkerültek.

Jay-Z, mint vállalkozó társ-tulajdonosa a híres New York-i klubnak, a 40/40 Club-nak, továbbá tulajdon részesedése van az NBA-ben játszó Brooklyn Nets csapatban, ezenkívül ő az egyik alapítója az Amerikában igen csak híres ruházati márkának a Rocawearnek. Korábbi vezérigazgatója a Def Jam zenei kiadó cégnek, egyike a Roc-A-Fella kiadó három alapítójának, ezenfelül pedig még alapítója a Roc Nation név alatt futó kiadónak is, ahova a fiatal, új tehetségeket szerződteti le.

Több híres előadót is ő fedezett fel, például: Rihanna, Kanye West, J. Cole, Rita Ora stb.

Beyonce & Jay-Z

2003 óta él párkapcsolatban a szintén világhírű előadóval, Beyoncé Knowles-szel. 2008 áprilisában összeházasodtak, 2012. január 7-én pedig megszületett első gyermekük Blue Ivy Carter, akinek a nevét rögtön le is védették híres szülei. Blue a világ legfiatalabb előadójává vált azzal, hogy apukája két nappal lánya születése után, az eseményt megünnepelő (és ezzel kapcsolatos érzelmeit kimondó) számát kiadta, amin hallható a kis Blue sírása.

Fiatal kor[szerkesztés]

New York város Brooklyn városrészének Bedford-Stuyvesant nevű kerületében nőt fel a Marcy lakótelepen. Három testvére van: két nővére és egy bátyja. Apja, aki Jay kilencéves korában elhagyta a családot pár éve hunyt el, anyja még életben van. Shawn a brooklyni Eli Whitney Középiskolába járt addig, amíg azt be nem zárták. Ezek után átiratkozott a George Westinghouse Career and Technical Education Középiskolába, ahova más jövőbeli rapperek is jártak, mint The Notorious B.I.G vagy mint Busta Rhymes. Annak ellenére hogy kiváló tanuló volt nem fejezte be tanulmányait. Zenéjében sokszor utal arra hogy részt vett drogok eladásában.

Anyja, Gloria Carter, elmondásából ismerjük, hogy régen rengeteget ült a konyhában a fiatal Shawn, hogy doboljon az asztalon a rímjei alá, persze ezzel éjszakánként felébresztette testvéreit. Anyja, hogy segítse zenei pályáját, szülinapjára vett neki egy boom box-ot. Elkezdett írni és freestyle-olni, és követte az akkori nagy rappereket. A környéken úgy ismerték, hogy "Jeezy", ez a becenév fejlődött tovább későbbi nevévé --> Jay-Z.

Jay-Z szomszédságában élt Jaz-O, akinek volt egy szerződése egy kiadó céggel. Jaz-O meg akarta mutatni Jay-t a világnak, így Jay szerepelhetett Jaz-O több számán is, mint például: "The Originators" és "Hawaiian Sophie". Több rap csatán is részt vett LL Cool J társaságában, de akkor vált ismertebbé amikor szerepelt Big Daddy Kane albumának egyik számán, a "Show and Prove"-on (1994). Jay-Z Big Daddy Kane fellépésein lépett fel, amíg Kane átöltözött. Első saját slágere az "I Can't Get With That" szám volt, amihez klipet is készített

Zenei Karrier[szerkesztés]

1995–97: Reasonable Doubt & In My Lifetime, Vol. 1[szerkesztés]

Profi karrierje kezdetén egyik nagy kiadó cég se akarta leszerződtetni, ezért ő, Damon Dash és Kareem Biggs létrehozták a Roc-A-Fella Records nevű saját kiadócéget. 1996-ban kiadta első albumát a Reasonable Doubt-ot. Az albumon olyan producerek dolgoztak, mint DJ Premier és Super DJ Clark Kent, ezenfelül The Notorious B.I.G is szerepelt az album egyik számán (Brooklyn's Finest). Az album később felkerült a Rolling Stone magazin "Top 500 Valaha Készített Legnagyobb Album" listájára

Miután megegyeztek a Def Jam kiadó céggel elkészítette második albumát, az "In My Lifetime"-ot, aminek a fő producerje Sean "Puff Daddy" Combs (mai nevén Diddy) volt. Az album több eladást ért el mint az előző. Jay-Z azonban később bevallotta, hogy ez az album élete egyik legrosszabb szakaszában készült el, ugyanis 1997. március 9-én elhunyt közelei barátja, a híres The Notorious B.I.G. Második albuma is platinává vált mint az előző albuma.

1998–2000: Vol. 2..., Bíróság és Siker[szerkesztés]

2001–02: Harc Nas-szel, The Blueprint & The Blueprint²[szerkesztés]

2003–05: The Black Album, Visszavonulás és Albumok más előadokkal[szerkesztés]

2005–07:Visszatérés a Kingdom Come-al & American Gangster[szerkesztés]

2008–2012:The Blueprint 3, Watch the Throne és...[szerkesztés]

2012-: Brooklyn Nets,...[szerkesztés]

2013-: Magna Carta Holy Grail[szerkesztés]

2017-: 4:44

Díjak[szerkesztés]

Díjak: Grammy Díjak American Music Awards BET Awards Brit Awards Mobo Awards MTV Europe Music Awards MTV Video Music Awards MTV Video Music Awards Japan
Hányszor 17 3 4 1 8 2 10 4

Az összes díj és jelölés listája

Albumok[szerkesztés]

Jay-Z
Stúdióalbumok
Közös albumok más előadokkal

Filmek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]