JavaCC

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
JavaCC
Fejlesztő Oracle
Legfrissebb stabil
kiadás
7.0.9
(2020. június 25.)
Legfrissebb fejlesztői kiadásismeretlen +/-
Programozási nyelv Java
Platform Java virtuális gép
Kategória szintaktikai/lexikális elemző generátor
Licenc BSD
A JavaCC weboldala

A JavaCC (az angol Java Compiler Compiler rövidítése) egy nyílt forrású szintaktikai elemző és lexikális elemző generátorprogram a Java programozási nyelv számára. A JavaCC hasonlít a yacc elemzőre annyiban, hogy egy elemzőt állít elő egy formális nyelvtani leírásból, ahol a nyelvtan kiterjesztett Backus–Naur formában (EBNF jelölésben) állhat, ám ez Java forráskódot generál. A yacc-al ellentétben azonban a JavaCC felülről lefelé haladó elemzőket generál, ami az LL(k) nyelvtanok osztályára korlátozza a használható nyelvtanokat, tehát balrekurzió a nyelv leírásában nem használható. A JavaCC még lexikai elemzőket is képes előállítani a lex-hez hasonlóan. A hozzá tartozó faépítő program, a JJTree, felépíti az elemzési fákat, alulról felfelé haladó módon.

A JavaCC a BSD licenc alá tartozik.

Története[szerkesztés]

1996-ban a Sun Microsystems kibocsájtotta a Jack nevű parser-generátorát. A Jack szoftvert fejlesztő programozók később saját céget alapítottak Metamata néven és a Jack nevét JavaCC-re változtatták. A Metamata ezután beolvadt a WebGain cégbe. Miután a WebGain felfüggesztette a működését, a JavaCC a mostani helyére került.

Felhasználása[szerkesztés]

Néhány szoftver, amelyben a JavaCC által gyártott elemzőket alkalmaznak (a lista nem teljes):

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a JavaCC című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.