Jassini csata

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jassini csata
Időpont1915. január 18./19.
HelyszínJassin
Szemben álló felek
Német Császárság
Német Kelet-Afrika
Nagy-Britannia és Írország Egyesült Királysága
Brit India
Parancsnokok
Paul von Lettow-VorbeckRaghbir Singh(wd)
Szemben álló erők
1.3002.500
Veszteségek
86 halott, 200 sebesült500–700 halott és sebesült, 300 fogoly
Térkép
Jassini csata (Tanzánia)
Jassini csata
Jassini csata
Pozíció Tanzánia térképén
d. sz. 4° 40′ 53″, k. h. 39° 11′ 05″Koordináták: d. sz. 4° 40′ 53″, k. h. 39° 11′ 05″

A jassini csata egy első világháborús csata volt, amelyre 1915. január 18–19-én került sor Jassinnál(wd), a brit kelet-afrikai(wd) határ német kelet-afrikai oldalán a gyarmat fegyveres erői (Schutztruppe) , valamint brit és indiai csapatok között. Jassint a britek foglalták el, hogy biztosítsa a határt Brit Kelet-Afrika és a német terület között, de gyengén védte egy négy indiai csapatból álló helyőrség, amelyet Raghbir Singh ezredes vezetett, és valamivel több mint 300 embert számlált. Raghbir Singh ezredest megölték a csata során. A német parancsnok, Paul von Lettow-Vorbeck úgy döntött, hogy megtámadja Jassint, hogy megakadályozza a további veszélyt Tangára, amely több mint 50 kilométerre délre feküdt, és amelyet korábban sikeresen megvédtek egy brit támadással szemben. Közvetlenül azután, hogy a brit haderő megadta magát, Hanson és Turner brit kapitányokat Lettow-Vorbeckhez vitték. Ő gratulált nekik a város védelméhez, mielőtt elengedte őket azzal az ígérettel, hogy nem fognak többé részt venni a háborúban.

Utóhatás[szerkesztés]

Kelet-Afrika

Michael Tighe dandártábornok túl későn érkezett, néhány órával az átadás után, hogy támogassa a briteket Jassinnál. Bár a brit haderő megadta magát, Lettow-Vorbeck felismerte, hogy a német tiszt- és lőszerveszteségek szintje azt jelenti, hogy ritkán engedheti meg magának az ilyen nagyszabású konfrontációt, és ehelyett gerillaháborút kell alkalmaznia.[1] A britek válasza az volt, hogy visszavonják és koncentrálják erőiket, hogy csökkentsék kockázataikat és megkönnyítsék a védelmet. Ennek eredményeként a német kelet-afrikai inváziót egy ideig elhalasztották.

Irodalom[szerkesztés]

  • Wolfgang Foerster, Helmuth Greiner, Hans Witte: Kämpfer an vergessenen Fronten. Feldzugsbriefe, Kriegstagebücher und Berichte. S. 22ff (Digitalisat). (németül)

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Paul von Lettow-Vorbeck: Meine Erinnerungen aus Ostafrika S. 51ff. Koehler, Leipzig, 1920.