Japanológia

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Japán tanulmányok (olykor Japanológia Európa területén) a Kelet-Ázsiai tanulmányok részeként szerepet vállal a társadalomtudományi és humán kutatásokban Japánban. Ez olyan területeket foglal magában mint a japán nyelv, a kultúra, a történelem, az irodalom, a művészet, a zene és a tudománytörténet tanulmányozása, vizsgálata. Gyökerei visszavezethetőek a hollandokra Dejimaban, Nagasakiban az Edo-korban. Ernest Satow és Frederick Victor Dickins alapították meg 1872-ben Yokohamában a Japán Ázsiai Társaságot ami egy fontos mérföldkő volt a japán tanulmányok mint önálló tudományos diszciplína kialakulásában.

Japán tanulmányi szervezetek, publikációk[szerkesztés]

Az Egyesült Államokban, a Japán Tanulmányok Társasága publikálja a Japán Tanulmányok Lapja (JJS) folyóiratot 1974 óta. Ez egy féléves akadémiai lap mely Japán kutatásával foglalkozik az Egyesült Államokban. A JJS-t adományokkal támogatta a Japán Alapítvány, a Georgetown Egyetem, a University of Washington, valamint az alapítványokhoz csatlakozva a Kyocera Corporation mellett a Humán Tudományok Nemzeti Alapítványa.

A Brit Egyesület a Japán Tanulmányokért (BAJS) alapítvány egy egyesület, melyet elsősorban a Toshiba[1] és a Japán Alapítvány szponzorál.[2] A BAJS egy tudományos folyóiratot is publikál Japan Forum[3] címmel.

Európában, az Európai Szövetség a Japán Tanulmányokért (EAJS) is a Toshiba, illetve a Japán Alapítvány által finanszírozott. A szervezet háromévente konferenciákat tart Európa-szerte már 1973 óta. Egyéb japán tanulmányokkal foglalkozó tudományos folyóiratok közé tartozik még a Monumenta Nipponica angol nyelvű folyóirat és a Social Science Japan Journal, melyet az Oxford University Press publikál.

A Japán ösztöndíjak is azon szervezetek és publikációk hatáskörébe tartozik melyek az általánosabb területeivel foglalkoznak a Kelet-Ázsiai tanulmányoknak mint például az Ázsiai Tanulmányok Egyesülete vagy a Duke Egyetem kiadványa a Positions: Asia Critique.

Jelentős japanológusok[szerkesztés]

Lásd még[szerkesztés]

 • Ázsiai tanulmányok
 • Kelet-Ázsiai tanulmányok
 • Nemzetközi Kutatási Központ a Japán Tanulmányoknak
 • Japán Akadémia
 • Keleti tanulmányok

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. International Foundation - Corporate Citizenship. Toshiba. [2013. október 31-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. június 18.)
 2. The Japan Foundation > Main Activities > Japanese Studies and Intellectual Exchange > Topics > Associations & Institutions. Jpf.go.jp. [2012. március 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. június 18.)
 3. Publications. Bajs.org.uk

Külső linkek[szerkesztés]

Média kapcsolódik a Japanology a Wikimédia Commons

Könyvtár útmutatók[szerkesztés]

 • Japan Studies. Research & Subject Guides. Georgetown University LibraryKutatás Tárgya Útmutatók. Washington DC: Georgetown Egyetem Könyvtár.
 • Harvard Library: Japanese Studies. Research Guides. Harvard University"Japán Tanulmányok". Kutatási Útmutatók. Cambridge, Massachusetts: Harvard Egyetemen.
 • Japanese Studies Research Guide. LibGuides. Northwestern University LibraryLibGuides. Evanston, Illinois, USA: Northwestern Egyetem Könyvtár.
 • Japan Studies. Library Subject Guides. Yale University LibraryKönyvtár Téma Az Útmutatók. USA: a Yale Egyetem Könyvtárában.