Jankovics Imre (dudás)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jankovics Imre
Életrajzi adatok
Született1885. november 5.
Berzence
Elhunyt1971. december 15. (86 évesen)
Csurgó
Pályafutás
Műfajoknépzene
Hangszerduda
Tevékenységpásztor
SablonWikidataSegítség

Jankovics Imre (Berzence, 1885. november 5.Csurgó, 1971. december 15.) somogyi dudás, a Népművészet Mestere.

Élete[szerkesztés]

Szülei római katolikus kisparasztok voltak. 1906-ban elvette feleségül az ugyancsak kisparaszti családból származó Varga Juliannát. Házasságukból 5 fiú, és egy leánygyermek született. A felnőttkort hárman érték meg, ám közülük is az egyik fiú katona korában meghalt.

Jankovics Imre gyerekkorában tanult meg dudálni, amikor is Berzencén kilenc dudást tartottak számon. Ő egy bizonyos Samu bácsitól tanult, 15-16 éves korára már jól játszott, attól kezdve minden este szolgálatban volt. Előfordult olykor, ha több éjszakán át játszott egymás után, hogy elaludt a széken, de a duda akkor is szólt a kezében. Sokszor már a táncolók rázták fel, hogy vessen véget a zenének, mert úgy elfáradtak, hogy nem bírják tovább járni a táncot. A környék falvaiba főleg lakodalmakba, mátkázó vasárnap, búcsúkba hívták játszani.

Kodály Zoltán is vendégül látta egy alkalommal. „Kodály Zoltánnak volt egy „hosszifuruglája” és nem tudta jól fújni. Édesapám fújta meg.

1943-ban több héten keresztül játszott a Duna szállóban. 1948-ban a Liliomfi című filmben szerepelt játszotta a cigány szerepét. Egy meghívólevél tanúsága szerint 1957. augusztus 29-én 13-16 óráig a Magyar Rádió zenei osztályán volt felvételen. A Néprajzi Múzeum 1960-ban egy dudát vásárolt tőle, továbbá a dudajátékáról felvételeket készített. Sokszor készített vele felvételt Olsvai Imre budapesti népzene kutató is. A „Csurgói duda” címen Borszéki Béla írta le Jankovics dudáját, amellyel az ötvenes években néprajzi pályázat 3. helyét nyerte el. Borszéki a Tudományos Akadémia Népzenekutató csoportja és a Népművészeti Intézet kiküldöttjeként járt gyűjtőúton Csurgón és Berzencén. Leírta a dudakészítést, sok fényképfelvételt készített. Ismertette Imre bácsi hosszúfurugláját is, amelyről részletes leírást adott. Jankovics utolsó nyilvános szereplése 1969-ben, Kapuváron az Országos Szövetkezeti Népművészeti Versenyen volt. Leánya családjával élt élete végéig.

Elismerések[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Publikált hangzóanyag[szerkesztés]