Jan Vertonghen

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jan Vertonghen
Verthongen a Belga válogatott színeiben a 2018-as világbajnokságon
Verthongen a Belga válogatott színeiben a 2018-as világbajnokságon
Személyes adatok
Születési dátum 1987április 24. (36 éves)
Születési helySint-Niklaas, Belgium
Állampolgárság belga
Magasság189 cm
Testtömeg79[1] kg
Poszt hátvéd/védekező középpályás
Klubadatok
Jelenlegi klubja Anderlecht
Mezszám 14
Junior klubok
IdőszakKlub
2000–2003belga Germinal Beerschot
2003–2006holland Ajax Amsterdam
Felnőtt klubok1
IdőszakKlubMérk.(Gól)
2006–2012hollandia Ajax Amsterdam155(24)
2006–2007 hollandia RKC Waalwijk12(3)
2012–2020anglia Tottenham232(6)
2020–2022portugál Benfica89(1)
2022–Belgium Anderlecht7(1)
Válogatottság2
2006–2009belga Belgium U2123(0)
2007–belga Belgium145(9)
1 A felnőtt klubokban játszott mérkőzések és gólok csak a bajnoki mérkőzések adatait tartalmazzák. Utolsó elszámolt mérkőzés dátuma:
2022. október 30.
2 Utolsó elszámolt válogatott mérkőzés dátuma:
2022. december 1.
A Wikimédia Commons tartalmaz Jan Vertonghen témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség
Szerzett érmek
Labdarúgás
 Belgium színeiben
Világbajnokság
bronz
2018, Oroszország

Jan Vertonghen (Sint-Niklaas, 1987. április 24.) belga válogatott labdarúgó. A holland AFC Ajax Amsterdam csapatában nevelkedett és karrierje első 7 szezonjában náluk is játszott.[2] Ballábas játékosként nagyon jól játszik – általában – a pálya bal oldalán és a védelem közepén. Ahhoz képest, hogy védő játékos, gyakran csatlakozik a támadásokhoz is. Hátvédhez képest meglehetősen gólerős játékot nyújt. 2022 óta az Anderlecht játékosa.

A felnőtt válogatottban először 2007 júniusában lépett pályára egy Portugália elleni mérkőzésen. Azóta már állandó tagja a keretnek.

Pályafutása[szerkesztés]

AFC Ajax[szerkesztés]

A VK Tielrode és a Germinal Beerschot csapatai után Vertonghen Hollandiába költözött és aláírt az Eredivisie-ben szereplő AFC Ajax-hoz. A csapatnál védekező középpályásként kezdte, de jelenleg középhátvédet játszik a szintén belga Toby Alderweireld oldalán. A csapatnál csereként kezdte. Egy kisebb incidens után aztán ismertebb lett a neve, a 2006-os Holland kupában a Cambuur Leeuwarden ellen lejátszott mérkőzés után. Ez volt élete első hazai mérkőzése az amszterdami ArenA-ban, ahol szerzett egy bizarr gólt[3] és ezzel segítette a Jong Ajax-ot a 3:1-es győzelemhez. Miután egy sérülés történt a hazaiaknál a Cambuur játékosa kirúgta a labdát, hogy lehessen ápolni. Ezek után jött a bedobás. Vertonghen-nek dobták be a labdát és ő pedig vissza akarta adni a vendégeknek. Visszarúgta de az a kapuba kötött ki mivel a Cambuur kapusa nem reagált rá, mert azt hitte, hogy elszáll a kapu fölött.

2006. augusztus 23-án debütált a felnőtt csapatban a Bajnokok Ligája harmadik selejtezőkörében az FC Koppenhága ellen.[4] Ezzel megalapozta az Eredivisieben való bemutatkozását is. December 3-án mutatkozott be a bajnokságban a Willem II elleni hazai mérkőzésen,[5] melyet az Ajax 6:0-ra nyert meg. Szeretett volna játszani még egy két alkalommal a szezon első felében hátralevő hat mérkőzésen. De csak egy esélyt kapott. A téli szünetben pedig kölcsönadták az RKC Waalwijk-hoz a szezon végéig. Az RKC Waalwijk-ban 12 mérkőzést játszott és lőtt 3 gólt de ezzel sem tudta megakadályozni, hogy a szezon végén kiessenek az első osztályból vissza az Eerste Divisie-be.[6]

A 2007–2008-as szezonra Vertonghen visszatért az Ajax-hoz. Johan Cruyff nem tartotta titokban és kifejezte csodálatát a bal lábú ifjú iránt, aki nagyon jól bevethető a pálya bal oldalán mind a védelemben és a középpályán. 2008. szeptember 26-án meghosszabbította a szerződését az Ajax-szal 2013. június 30-ig.

Vertonghen (jobbra) és Vermaelen az Ajax-nál

A 2008-2009-es szezon jelentett igazi áttörést a fiatal védőnek. Miután Johnny Heitinga átszerződött az Atlético de Madrid csapatához,[7] az edző Vertonghen-t jelölte ki Vermaelen társának a védelem közepén. Ebben a szezonban 26 mérkőzést játszott a bajnokságban és 4 gólt lőtt.[8] Szeptember 28-án a Vitesse Arnhem ellen 3:0-ra megnyert találkozón két gólt is lőtt.[9] A szezon második felében, január 25-én az FC Groningen ellen 1:0-ra elvesztett mérkőzésen pedig két sárga lap után kiállították. Ezek után pedig körülbelül egy hónapig nem lehetett rá számítani mivel a március 1-jei Utrecht ellen megnyert mérkőzésen megsérült, a visszatérése pedig több játékot késett mivel egy újabb súlyosbító sérülése jött elő.

A 2009-2010-es szezonban megtartotta helyét a kezdőben mivel a csapat új edzője, Martin Jol bízott benne. Annak ellenére, hogy egy héttel korábban egy Spanyolország elleni válogatott mérkőzésen megsérült a lábujja, szeptember 13-án egy szabadrúgásból megszerezte az első szezonbeli gólját a NAC Breda ellen 6:0-ra megnyert mérkőzésen.[10] Mivel a nyáron Thomas Vermaelen eligazolt az Arsenal csapatához,[11] a szintén belga Toby Alderweireld lett a társa a középhátvéd poszton és hamarosan a szurkolók kedvence lett Vertonghenből. A szezon téli szünetében olyan pletykák keringtek, hogy az FC Barcelona csapata is nagyon szerette volna leigazolni őt mert Guardiolanak nagyon szimpatikus a játéka. A téli szünetet követően Vertonghen maradt az AFC Ajax-nál és folytatta a nagyon fontos játékát. A szezon második felében a csapat veretlen maradt a bajnokságban.[12] A 17 mérkőzésből kettő döntetlen mellett 15 győzelmet arattak. Ennek ellenére mégsem sikerült megnyerni a bajnoki címet.[13] A szezont a Feyenoord elleni kupadöntővel zárták. Mindkét mérkőzést megnyerte az Ajax és kupagyőztesek lettek.[14][15] A kupadöntő visszavágóján Vertonghen a rotterdami nézőket hergelte az egyik gólörömével. Ezért 2 mérkőzéses eltiltást kapott a Holland Labdarúgó Szövetségtől.

Vertonghen és Sevcsenko a BL-selejtezőjében

Ezt a büntetést a 2010-2011-es szezonban kezdte meg. A július 30-án lejátszott Holland Szuperkupa döntőn az FC Twente ellen nem is léphetett pályára.[16] Ezenkívül az Eredivisie 1. fordulójából is el volt még tiltva. Augusztus 14-én, a második fordulóban viszont már pályára léphetett és meg is szerezte a szezonbeli első gólját.[17] A BL-selejtezőkben is pályára lépett. Az első ellenfelük a görög PAOK Szaloniki volt. Két döntetlen után az AFC Ajax jutott tovább. A következő ellenfél a play off-ban pedig a Dinamo Kijev csapata lett. Az első mérkőzésen – Kijevben – Vertonghen góljával 1:1 lett az eredmény.[18] A visszavágón, az ArenA-ban pedig 2:1-es győzelmet arattak Vertonghen-ék és ezzel újra bejutottak a BL főtáblájára. A bajnokságot is úgy kezdte Vertonghen, hogy biztos helye volt a kezdőben. Ennek ellenére az FC Groningen elleni nyitómérkőzésen nem lépett pályára egy még a tavalyi szezonban elkövetett eset miatt. Két mérkőzésre kapott eltiltást. A másik mérkőzés a Real Madrid elleni BL-csoportkör első fordulója volt. A belga mellett még Suarez sem léphetett pályára. Ezt a mérkőzést 2:0-ra elvesztették az amszterdamiak. Az AC Milan elleni 2. fordulóban már döntetlen született, a harmadik fordulóban pedig már legyőzte az Ajax az AJ Auxerre csapatát. Ezeken már ő is játszott. A bajnokság is nagyon jól kezdődött. Egy döntetlen mellett minden mérkőzést megnyertek. Aztán a 8. fordulóban az Arena-ban az FC Utrecht csapata 1:2-re legyőzte az Ajaxot. A következő forduló jubileumnak számított Vertonghen számára, mivel ekkor lépett pályára 100. alkalommal bajnoki mérkőzésen az Ajax csapatánál.[19] Ezen a mérkőzésen 3:0-ra győzték le a NAC Breda csapatát úgy, hogy Vertonghen lőtte a mérkőzés első gólját. A következő fordulóban csak döntetlent értek el a rotterdami Excelsior ellen emberhátrányban úgy, hogy a 89.percben Vertonghen lőtte be az egyenlítő gólt.[20] Március 12-én az Ajax kapusa, Stekelenburg egy edzésen eltörte az ujját és ezért hosszabb időre kiesett. Ő volt a csapatkapitány is. Ettől kezdve, a szezon további felében Vertonghen kapta meg a karszalagot és ő lett a csapatkapitány. Május 15-én a FC Twente legyőzésével megszerezte első bajnoki címét az Ajax-al.[21] Az idény végén pedig bekerült az Eredivisie "Év csapatába" is.

Akárcsak az előző évben, a 2011-2012-es szezonban sem léphetett pályára az első fordulóban. Annyi különbséggel, hogy most nem büntetés, hanem sérülés miatt. Mivel Stekelenburg a nyáron távozott a csapattól, így végleg Jan lett a csapatkapitány. Idei első mérkőzésén a 3. fordulóban léphetett pályára a VVV Venlo ellen. Az idei szezonban október 23-án, a Feyenoord ellen 1:1-re végződő hazai rangadón talált be először. A december 11-én lejátszott RKC Waalwijk elleni bajnoki mérkőzés több szempontból is jubileumnak számított neki. Ekkor lépett pályára 150. Eredivisie-bajnoki mérkőzésén és pályafutása 200. tétmérkőzésén. Az április 11-én lejátszott bajnoki mérkőzés is egy jubileum volt számára. Az SC Heerenveen ellen megnyert 5:0-s mérkőzésen lépett 150. alkalommal bajnoki mérkőzésen pályára az Ajax csapatánál. A szezon tavaszi felében nyújtott nagyon jó csapatjátéknak köszönhetően sikerült a címvédés és ezzel Vertonghennek sikerült elnyernie második bajnoki címét az Ajaxal.[22] Idei nagyon jó játékával sokat hozzátett ő is a sikerhez. A szezon végén ismét – karrierje során másodszor – bekerült az Eredivisie "Év csapatába"[23] és őt választották meg idén csapata és a bajnokság "Év legjobb játékosának".[24] A szezon végeztével több csapat is bejelentkezett az Ajaxnál, hogy le szeretnék igazolni Vertonghent. Kis idő után már csak két angol klub, a Tottenham és az Arsenal versengett a belga védőért mivel a többi csapat sokallta amit kér érte az Ajax. Végül a Tottenham lett a befutó és július közepén meg is történt az átigazolás.[25]

Tottenham Hotspur[szerkesztés]

A Tottenham csapata végül 12 millióért igazolta le Vertonghent. Ebből 9 milliót fizetnek ki először az Ajaxnak és a következő idények során még 3 milliót fognak adni a holland bajnoknak. Jan az angol klubnál az 5-ös számú mezt kapta meg.

SL Benfica[szerkesztés]

2020 augusztusában lejárt a szerződése a Tottenham Hotspurnél, így szabadon távozhatott, ezt követően pedig a portugál SL Benfica játékosa lett.[26]

A válogatottban[szerkesztés]

Vertonghen 2006-ban mutatkozott be először a Belga U21-es labdarúgó-válogatottban. 2007-ben már játszott az U21-es Európa-Bajnokságon is. 2007. június 21-én mutatkozott be a felnőtt válogatottban egy Portugália ellen elvesztett mérkőzésen. 2008-ban pedig kerettagja is volt a pekingi olimpiára elutazó belga válogatottnak, ahol nagy meglepetésre a negyedik helyen végeztek.[27][28]

A 2010-es Dél-Afrikai világbajnokság selejtezőiben a hátvédsor közepén játszott Thomas Vermaelen-el együtt, aki az AFC Ajax csapatánál is csapattársa volt. Az első találatát 2009-ben szerezte meg egy Csehország elleni barátságos mérkőzésen, amit 3:1 elvesztettek a belgák.[29] 2009. szeptember 29-én egy Spanyolország elleni selejtező mérkőzésen megsérült a lábujja és ezért a 29. percben le kellett őt cserélni.

Mostanában a csapat közepén játszik védőként akárcsak Thomas Vermaelen vagy Daniel van Buyten, de néha a középső védő posztját is ellátja. 2009 novemberében Vertonghen ott volt a keretben a Magyarország elleni 3:0-ra megnyert barátságos mérkőzésen és a következő év márciusában lejátszott Horvátország elleni 1:0-ra elvesztett mérkőzésen is. A Dél-Afrikai világbajnokságra nem jutottak ki, mivel csak a negyedik helyet érték el a csoportjukban.

A 2012-es Európa-bajnokság selejtezői sem kezdődtek jól a Belga-válogatottnak. Az első 2 fordulójukat elvesztették. Ezután jöttek a jobb eredmények. Vertonghen a 6. fordulóban volt sikeres. Ekkor Azerbajdzsán válogatottját győzték le hazai pályán – Brüsszelben – 4:1-re jó játékkal. Itt a Vertonghen lőtte a mérkőzés első gólját.[30] Belgium egész végig jól tartotta magát, mivel egészen az utolsó fordulóig esélyük volt a továbbjutásra. De mivel az utolsó fordulóban kikaptak Németországtól 3:1-re, így végül nem sikerült kijutniuk az Európa Bajnokságra. A csoportjukat a harmadik helyen fejezték be.[31]

Válogatott góljai[szerkesztés]

No. Dátum Mérkőzés Végeredmény Típus Góljai száma
01. 2009-08-12  Csehország Belgium 3:1 Barátságos 1
02. 2011-03-29  Belgium Azerbajdzsán 4:1 Eb-selejtező 1
03. 2012-08-15  Belgium Hollandia 4:2 Barátságos 1

Statisztika[szerkesztés]

Legutóbb 2019. június 1-én lett frissítve.

Klub Szezon League Kupa Ligakupa Európai Egyéb Összesen
Pályára lépések Gólok Pályára lépések Gólok Pályára lépések Gólok Pályára lépések Gólok Pályára lépések Gólok Pályára lépések Gólok
Ajax 2006–07 3 0 0 0 3 0 0 0 6 0
2007–08 31 2 3 0 1 0 2 0 37 2
2008–09 26 4 2 0 7 1 35 5
2009–10 32 3 7 0 10 0 49 3
2010–11 32 6 6 1 13 1 0 0 51 8
2011–12 31 8 3 2 8 0 0 0 42 10
Összesen 155 23 21 3 42 2 2 0 220 28
RKC Waalwijk (kölcsönben) 2006–07 12 3 1 0 13 3
Tottenham Hotspur 2012–13 34 4 1 0 2 1 12 1 49 6
2013–14 23 0 0 0 2 0 8 1 33 1
2014–15 32 0 2 0 6 0 7 0 47 0
2015–16 29 0 0 0 0 0 4 0 33 0
2016–17 33 0 3 0 0 0 6 0 42 0
2017–18 36 0 4 1 1 0 6 0 47 1
2018–19 22 1 1 0 1 0 10 1 34 2
Összesen 209 5 11 1 12 1 53 3 285 10
Teljes karrier 376 31 33 4 12 1 95 5 2 0 518 41

A Válogatottban[szerkesztés]

Legutóbb 2019. június 11-én lett frissítve.

Nemzet Év Pályára lépések Gólok
 Belgium
2007 6 0
2008 7 0
2009 7 1
2010 7 0
2011 8 1
2012 9 2
2013 10 0
2014 13 1
2015 9 1
2016 13 0
2017 9 2
2018 12 1
2019 4 0
Összesen 114 9

Góljai a válogatottban[szerkesztés]

# Dátum Helyszín Pályára lépések száma Ellenfél Gól Végeredmény Verseny
1 2009. augusztus 12. Na Stínadlech, Teplice, Csehország 15  Csehország 1–3 1–3 Barátságos mérkőzés
2 2011. március 29. Baldvin király Stadion, Brüsszel régió, Belgium 30  Azerbajdzsán 4–1 4–1 2012-es Európa-bajnokság-selejtező
3 2012. augusztus 15. Baldvin király Stadion, Brüsszel régió Belgium 39  Hollandia 4–2 4–2 Barátságos mérkőzés
4 2012. szeptember 7. Millennium Stadion, Cardiff, Wales 40  Wales 2–0 2–0 2014-es világbajnokság-selejtező
5 2014. június 26. Arena Corinthians, São Paulo, Brazília 58  Dél-Korea 1–0 1–0 2014-es világbajnokság
6 2015. november 13. Baldvin király Stadion, Brüsszel régió, Belgium 74  Olaszország 1–1 3–1 Barátságos mérkőzés
7 2017. szeptember 3. Karaiszkákisz Stadion, Athén, Görögország 92  Görögország 1–0 2–1 2018-as világbajnokság-selejtező
8 2017. október 7. Stadion Grbavica, Szarajevó, Bosznia-Hercegovina 93  Bosznia-Hercegovina 3–2 4–3
9 2018. július 2. Rosztov Aréna, Rosztov-na-Donu, Oroszország 105  Japán 1–2 3–2 2018-as világbajnokság

Eddigi sikerek[szerkesztés]

Csapat[szerkesztés]

AFC Ajax

Tottenham Hotspur

Válogatottal[szerkesztés]

Egyéni[szerkesztés]

  • AFC Ajax "Év Tehetsége": 2008
  • AFC Ajax "Év Legjobb játékosa": 2012
  • Eredivisie "Év Legjobb játékosa": 2012
  • Az év PFA csapata:2012–13 , 2017–18
  • Premier League – a hónap játékosa díj: 2013. szeptember

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Olympedia (angol nyelven), 2006. (Hozzáférés: 2023. február 1.)
  2. Vertonghen - The club. elfvoetbal.nl. (Hozzáférés: 2010. augusztus 26.)
  3. Vertonghen - The bizarre goal in Arena. frontpage.fok.nl. (Hozzáférés: 2010. augusztus 26.)
  4. Vertonghen - The firt match in the champions league. vi.nl. [2013. július 3-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. augusztus 26.)
  5. Vertonghen in the first-team - The firt match in the Eredivisie. vi.nl. [2013. február 22-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. augusztus 26.)
  6. Eredivisie 2006/2007 - RKC Waalwijk in the Eredivisie 2006/2007. vi.nl. [2013. július 3-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. augusztus 26.)
  7. Johnny Heitinga - Heitinga az Atlético Madridban folytatja. mtv.hu. (Hozzáférés: 2010. augusztus 26.)
  8. Vertonghen - Vertonghen in Eredivisie 2008/2009. elfvoetbal.nl. (Hozzáférés: 2010. augusztus 26.)
  9. Vertonghen - 2 goals in the Ajax-Vitesse. elfvoetbal.nl. (Hozzáférés: 2010. augusztus 26.)
  10. Vertonghen - The first goal in 2009/2010. vi.nl. [2012. szeptember 18-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. augusztus 26.)
  11. Vermaelen - Thomas in Arsenal. arsenal.com. (Hozzáférés: 2010. augusztus 26.)
  12. AFC Ajax - Matches in the Eredivisie 2009/2010. elfvoetbal.nl. (Hozzáférés: 2010. augusztus 26.)
  13. Eredivisie - End of the season 2009/2010. elfvoetbal.nl. (Hozzáférés: 2010. augusztus 26.)
  14. KNVB-Cup final 2009/2010 - The first match. vi.nl. [2013. július 3-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. augusztus 26.)
  15. KNVB-Cup final 2009/2010 - The second match. vi.nl. [2013. július 3-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. augusztus 26.)
  16. Vertonghen - Dutch-Supercup final 2010. soccerway.com. (Hozzáférés: 2010. augusztus 26.)
  17. Vertonghen - The first goal in Eredivisie 2010/2011. elfvoetbal.nl. (Hozzáférés: 2010. augusztus 26.)
  18. Champions League play off - Dinamo Kiev-AFC Ajax. elfvoetbal.nl. (Hozzáférés: 2010. augusztus 26.)
  19. Vertonghen századik mérkőzése. nu.nl (hollandul), 2010. október 16. (Hozzáférés: 2010. október 24.)
  20. Excelsior-Ajax. infostradasports.com. [2013. október 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. október 24.)
  21. Bajnoki cím. hatharom.hu. (Hozzáférés: 2011. május 23.)[halott link]
  22. Címvédés. nemzetisport.hu, 2012. május 2. (Hozzáférés: 2012. május 9.)
  23. Eredivisie 2011/2012-es "Év legjobb csapata". vi.nl. [2012. május 12-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. május 15.)
  24. Az Eredivisie "Év legjobb játékosa". ajaxshowtime.com, 2012. május 6. [2012. május 8-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. május 9.)
  25. Átigazolás a Tottenham csapatához. telesport.hu. (Hozzáférés: 2012. augusztus 3.)
  26. A TOTTENHAM VB-BRONZÉRMES FOCISTÁJA PORTUGÁL SZTÁRCSAPATHOZ IGAZOLT, Origo.hu, 2020.augusztus 15.
  27. Vertonghen - In the Belgian olympic team. fifa.com. [2010. június 28-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. augusztus 26.)
  28. 2008 Olympic Game - Belgian football team in the 4th place. fifa.com. [2010. június 28-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. augusztus 26.)
  29. Vertonghen - The first goal in national team. liveresult.ru. (Hozzáférés: 2010. augusztus 26.)
  30. 2012-es Eb-selejtezőbeli első gólja. soccerway.com. (Hozzáférés: 2011. április 1.)
  31. A 2012-es Eb-selejtezők végeredménye. soccerway.com. (Hozzáférés: 2012. augusztus 3.)