Jan Opletal

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Jan Opletal
Jan Opletal temetése
Jan Opletal temetése
Született 1915. január 1.[1]
Lhota nad Moravou
Elhunyt 1939. november 11. (24 évesen)[1]
Prága
Állampolgársága csehszlovák[2]
Iskolái Károly Egyetem
Kitüntetései Recipient of the Order of Tomáš Garrigue Masaryk, 1st class

Jan Opletal aláírása
Jan Opletal aláírása
A Wikimédia Commons tartalmaz Jan Opletal témájú médiaállományokat.

Jan Opletal (Lhota nad Moravou, 1915. január 1.Prága, 1939. november 11.) cseh egyetemista, a prágai Károly Egyetem orvosi karának hallgatója, akit Csehszlovákia német megszállása ellen kirobbanó demonstrációban öltek meg a fasiszták.

1939. október 28-án – a Csehszlovák Köztársaság kikiáltásának évfordulóján – tüntetés robbantak ki Prágában a Vencel téren, amelyet azonban elfojtottak a náci erők.[3] Jan Opletal a zavargások közben súlyosan megsebesült, haslövés érte, amelybe később, november 11-én meghalt.

1939. november 15-én a temetése, ahol több ezer diák vett részt, náciellenes megmozdulássá vált. Ennek következményeképpen Konstantin von Neurath, a Cseh–Morva Protektorátus birodalmi kormányzója november 17-én több cseh egyetemet és főiskolát bezáratott,[4] 9 diákot és egyetemi tanárt kivégeztetett, több mint 1200 diákot küldött koncentrációs táborokba.[5]

Jan Opletal maradványait szülőfalujába vitték, emlékművet emeltek a fiatalember tiszteletére. Több cseh város utcáit nevezték el róla.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b SNAC (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  2. general catalog of BnF. (Hozzáférés: 2017. március 25.)
  3. A tüntetés közben egy német rendőr megsérült, egy cseh munkás meghalt.
  4. Az egyetemeket 3 évre bezárták, 1945-ig nem nyíltak meg újra. A Károly Egyetem cseh szekciója megszűnt, beolvadt a németbe.
  5. A táborokban 35 diák az életét vesztette. Kilenc diákot és egyetemi tanárt (Josef Adamec, Jan Černý, Marek Frauwirth, Jaroslav Klíma, Bedřich Koula, Josef Matoušek, František Skorkovský, Václav Šaffránek és Jan Weinert) kivégeztek. Memory of Nations - 1939. 11. 17. - A cseh egyetemek bezárása (magyarul)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Jan Opletal című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]