Jamnaja-kultúra

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Baden-péceli kultúra

A Jamnaja-kultúra, azaz gödörsíros kurgánok népének kultúrája (neve az orosz яма, azaz „gödör” szóból képzett melléknév) késő rézkori – kora bronzkori kultúra volt a Bug, Dnyeszter és Urál folyók környékén. A kultúra az i. e. 36. századtól az i. e. 23. századig létezett, mint a kurgán-kultúra első szakasza. Jellemzően vadász-állattartó volt, de a folyók környékén földműveléssel is foglalkoztak; néhány földvár jellegű építmény nyomai is fennmaradtak. A Jamnaja-kultúra a Volga középső folyásánál létrejött Hvalinszki-kultúra és a Dnyeper középső folyásánál létező Szrednyij Sztog-kultúra utóda. A Jamnaja-kultúrából fejlődött ki nyugat felé a katakombás kultúra, kelet felé pedig a Szrubna-kultúra.

Jellemzői[szerkesztés]

Yamnaya-kultúra temetkezés, Volgográdi terület

A kultúra egyik jellegzetessége a kurgánokba temetkezés. A holttestet behajlított térdekkel helyezték el a sírban, és okkerrel borították be. A kurgánokban több testet találtak a régészek, gyakran későbbi temetkezésekből származót is. Az elhunyttal feláldozott állatokat is eltemettek (jószágot, disznót, juhot, kecskét és lovat), ami a proto-indoeurópai és proto-indoiráni kultúrák jellegzetessége is.

Kurgán-hipotézis[szerkesztés]

Marija Gimbutas kurgán-hipotézisében a Jamnaja-kultúrát azonosítja a késő proto-indoeurópai kultúrával. Ez és a megelőző Szrednyij Sztog-kultúra egyike a proto-indoeurópai nyelv lehetséges őshazáinak (Urheimat). A Jamnaja-kultúrához tartoznak a legkorábbi, Kelet-Európában talált kerekekkel ellátott jármű maradványai, ezt az ukrajnai Dnyiprónál találták, a „Sztorozsova mohila” kurgánban, melyet Alekszej Ivanovics Tyerenozskin tárt fel.

Jegyzetek[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

  • ókor Ókorportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap