James Michael Tyler

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
James Michael Tyler
Életrajzi adatok
Született 1962május 28. (55 éves)
 USA Winona, Mississippi
Pályafutása
Iskolái Clemson University
Aktív évek 1994-től
Híres szerepei Günther (Jóbarátok)

James Michael Tyler az IMDb-n
PORT.hu-adatlap

James Michael Tyler (USA, Mississippi, Winona, 1962. május 28. –) amerikai színész, legismertebb szerepe Günther, az NBC Jóbarátok sorozatában.

Öt testvére között ő volt a legfiatalabb. James 11 éves korában vesztette el édesapját, aki az amerikai légierő nyugalmazott kapitánya volt, és édesanyját, aki életét gyermekeinek szentelve háztartásbeliként élte mindennapjait. Szülei halála után egyik nővérével a dél-carolina-i Andersonba költözött.

Tyler a Clemson Egyetemen végzett geológus szakon, majd a georgiai egyetemen dráma szakon. 1988-ban Los Angelesbe költözött, ahol négy évig élt 8 lakótársával és egy kutyával egy két hálószobás albérletben.

A Jóbarátok[szerkesztés]

James Michael Tyler a Jóbarátok című sorozatban Günther szerepében

Szerepe szerint, Günther a Central Perk kávézó alkalmazottja, aki szerelmes a Jennifer Aniston által játszott Rachel Greenbe. Tylert utólag válogatták be a sorozatba, mint Günther, azért, mert ő volt az egyetlen, aki tudta, hogyan kell kezelni egy eszpresszó gépet. (A színészi pályája előtt dolgozott néhány kávézóban.) Ez a pult mögötti meghallgatás vezetett el végül Günther visszatérő szerepéhez.

Tyler védjegye a szőkített haj, mely tulajdonképpen csak a véletlen műve. Egy nappal a Jóbarátok meghallgatás előtt, Tyler egy ismerőse, aki éppen fodrásznak tanult, kísérletezett a haján. Mikor Tyler megjelent a meghallgatáson, a producernek annyira tetszett, hogy úgy döntött, megtartják.

Források[szerkesztés]