Jamagucsi Cutomu

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jamagucsi Cutomu
Született1916. március 16.
Nagaszaki
Elhunyt2010. január 4. (93 évesen)
Nagaszaki
Állampolgárságajapán
Foglalkozása
Halál okagyomorrák
SablonWikidataSegítség

Jamagucsi Cutomu (Nagaszaki, 1916. március 16.Nagaszaki, 2010. január 4.) japán mérnök, aki hivatalosan is túlélt két atomtámadást.

1945. augusztus 6-án a Mitsubishi gyár megbízásából üzleti úton tartózkodott Hirosimában. Az Enola Gay által ledobott első atombomba, a Little Boy mindössze 3 kilométerre robbant fel tőle, a támadás során halláskárosodást és súlyos égési sérüléseket szenvedett, miközben épp leszállt egy villamosról.

Ennek ellenére augusztus 8-án hazatért Nagaszakiba, amelyet egy nappal később szintén atomtámadás ért. A Fat Man robbanásától nem szerzett további sérüléseket, de később akut leukémiával és egyéb, a sugárzással összefüggésbe hozható betegségekkel kezelték.

Nyilvánosság elé akkor állt történetével, mikor fia 59 évesen rákbetegségben elhunyt. 2006-ban feltűnt a Nidzsu Hibaku (Kettős sugárzás) című dokumentumfilmben, amelyben hibakusákat, vagyis az atomtámadások túlélőit szólaltatták meg. Japánban számos túlélő (a becslések szerint 160-170) akad, aki elmondása szerint mindkét bombázást közvetlenül átélte, de eddig csak Jamagucsinál ismerték ezt el hivatalosan, csak neki állítottak ki róla hatósági igazolást.

Az ENSZ New York-i székházában a jelenlétében mutatták be a filmet. „Kétszer találkoztam az atombombával, és kétszer éltem túl. A sorsom az, hogy beszéljek róla" – nyilatkozta egy alkalommal.

Több alkalommal szót emelt az atomfegyverkezéssel kapcsolatban: például beszédet mondott Nagaszakiban, számos interjút adott, és Barack Obama amerikai elnöknek is írt egy levelet, reagálva a politikus Prágában, a nukleáris fegyverek ellen mondott beszédére.

2009 decemberében még fogadta James Cameron filmrendezőt, hogy segítse a The Last Train from Hiroshima: The Survivors Look Back (Utolsó vonat Hirosimából: Túlélők visszaemlékezései) című könyv megírását. Cameron tervezi egy dokumentumfilm forgatását is a könyv alapján.

Gyomorrákban szenvedett, elhunyta előtt kórházban ápolták. Szűk körben temették el.

Források[szerkesztés]