Jakob Hutter

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jakob Hutter
Született1500[1]
San Lorenzo di Sebato
Elhunyt1536. február 25. (35-36 évesen)[1]
Innsbruck[2]
Halál okamáglyahalál
A Wikimédia Commons tartalmaz Jakob Hutter témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Jakob Hutter (15001536. február 25.) tiroli anabaptista vezető, a hutteriták alapítója.

1500 körül St. Lorenzo mellett született, Dél-Tirolban. A kalapkészítést tanulta ki és vándorkereskedő lett. Később Spittalban, Karintiában telepedett le. Valószínűleg Klagenfurtban találkozott először az anabaptistákkal és a hitükre tért. Elkezdett prédikálni a Puster-völgyi régióban, több kis gyülekezetet alkotva.

1527-ben I. Ferdinánd Habsburg főherceg kijelentette, hogy az eretnek szekták "nem tolerálhatóak". Amikor a tiroli osztrák hatóságok 1529 elején megtudták az anabaptisták tevékenységeit, elkezdték üldözni őket.

Hutter 1533-ban Morvaországba menekült, amikor a tiroli anabaptisták üldöztetése a tetőfokára hágott. Sok sváb és sziléziai anabaptista is Morvaországba menekült. Hutter összegyűjtötte az anabaptista gyülekezeteket és a mozgalom Morvaországban virágzásnak indult. A vezetése alatt számos gyülekezet elfogadta a vagyonmegosztást, az erőszakmentesség és a felnőttkeresztség mellett.

1535-ben minden anabaptistát kiutasítottak Morvaországból, akik szétszóródtak a környező országokban. Hutter visszatért Tirolba, ahol november végén feleségével együtt letartóztatták és Bronzolo erődjébe szállították őket. Decemberben visszavitték a tiroli fővárosba Innsbruckba, és kegyetlen kínzások mellett kényszerítették, hogy fedje fel más anabaptisták nevét.

1536. február végén Innsbruckban máglyahalálra ítélték; a krónikás megjegyzi, hogy összesen a szekta 360 tagját végezték ki.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Integrált katalógustár (német nyelven). (Hozzáférés: 2014. április 9.)
  2. Integrált katalógustár (német nyelven). (Hozzáférés: 2014. december 30.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Jacob Hutter című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.