Jakab István (politikus)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jakab István
Jakab István (politikus).jpg
Született 1949szeptember 17. (66 éves)
Hajdúbagos
Nemzetisége magyar
Foglalkozása mezőgazdász, politikus

Jakab István (Hajdúbagos, 1949. szeptember 17. –) magyar mezőgazdász, üzemmérnök, politikus, országgyűlési képviselő, 2010. május 14-től a Magyar Országgyűlés alelnöke.

Pályafutása[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Tanulmányai[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Eredetileg a debreceni Tóth Árpád Gimnázium tanulója, de a Dienes László Szakközépiskola és Gimnáziumban érettségizett 1968-ban iskolai átszervezés miatt. Ezután felvették a Szegedi Élelmiszeripari Főiskola Állattenyésztési Karának állattenyésztési üzemmérnöki szakára, ahol 1972-ben szerzett diplomát.

Mezőgazdasági pályafutása[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A diploma megszerzése után egy debreceni tsz-ben gyakornok, majd 1973-tól a Hajdú-Bihar Megyei Takarmányozási és Állattenyésztési Felügyelőségen főelőadó, később osztályvezető volt. 1984-ben átment egy szülőfalujában található tsz-be (Sáránd-Hajdúbagos Szabadság Mgtsz), ahol annak állattenyésztési fő ágazatvezetője lett. 1986-tól 1993-ig a ISV (később: ISV Rt.) szaktanácsadója, majd tenyésztési igazgatóhelyettese volt. 1993-ban a Csákvár Mezőgazdasági Rt. igazgatóságának elnökévé választották, mely posztot 1994-ig viselt.

Közéleti pályafutása[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1988-ban alapító tagja volt a Magyar Demokrata Fórumnak, ahonnan 1995-ben lépett ki. 1994-ben a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége (MAGOSZ) társelnökké választotta. Ugyanebben az évben a Magyar Agrárkamara alelnöki pozícióját is elfoglalta, amit 2001-ig viselt. 1996-ban az Országos Szövetkezeti Tanács elnökségének tagjává, majd 1999-ben a MAGOSZ egyedüli elnökévé választották meg.

A MAGOSZ a 2006-os országgyűlési választáson szövetséget kötött a Fidesszel, így annak Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei listavezetőjeként szerzett mandátumot. A Fidesz-frakció helyettes vezetőjévé és a mezőgazdasági bizottság alelnökévé választották. 2010-ben ugyanonnan szerzett mandátumot. Az országgyűlésben 2006 és 2010 között a mezőgazdasági bizottság alelnöke volt, a 2010-es választásokat követően pedig rendes tagja lett.

Családja[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Nős, két felnőtt (egy lány, egy fiú) édesapja.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]