Jajrózsaszín

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Murvafürt jajrózsaszín virágai

A jajrózsaszín a rózsaszín leggyakoribb árnyalata. A köznyelv gyakran sima rózsaszínként említi.

A rózsaszín szín a vörös és a fehér színek keverésével állítható elő. A két alapszín keverésének aránya határozza meg, hogy a színskálán pontosan hol helyezkedik el a szín adott árnyalata.

A jajrózsaszínt (vagy sima rózsaszínt) gyakran helytelenül keverik a bíbor, illetve a fukszia árnyalataival. Holott a HSV-kódja több százalékponttal eltér az előbb említett árnyalatoktól (HSV 315°, 94%, 99%).

Első alkalmazása Leonor Finihez köthető, aki Elsa Schiaparelli szürrealista divattervező számára hozta létre 1937-ben. Azóta a leggyakoribb felhasználása az egykori Sony Vaio netbookok fedőlapjának színezésében figyelhető meg. A Sony ugyanis a 2000-es évek elején szerződést kötött Schiaparelli örököseivel a szín felhasználásáról. A Vaio 2014-es kifutásáig több millió eladott laptop jelzi a színhasználat és a japán cég bátor designszemléletének sikerességét.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Shades of pink című angol Wikipédia-szócikk Shocking pink című fejezete ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]