Jair Marrufo

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Jair Marrufo
Jair Marrufo.jpg
Személyes adatok
Teljes név Jair Marrufo
Születési dátum 1977. június 7.
Születési helyEl Paso, Amerikai Egyesült Államok
Beszélt nyelvek angol, spanyol
Nemzeti játékvezetés
ÉvekBajnokságStátusz
2002I. Ligajátékvezető
Nemzetközi játékvezetés
ÉvekKonföderációStátusz
2007FIFA-tagjátékvezető

Jair Marrufo (El Paso, 1977. június 7.) amerikai nemzetközi labdarúgó-játékvezető. A Del Valle High School diplomása, ahol amerikai futballt, labdarúgást és kosárlabdát játszott és tanult, majd tanulmányait a Texas-El Paso Egyetemen fejezte be. Egyéb foglalkozása professzionista játékvezető, a négy profi amerikai játékvezető közül az egyik.

Pályafutása[szerkesztés]

Labdarúgóként[szerkesztés]

Fiatal korában lakóhelyének ifjúsági csapataiban focizott, a nemzetközi válogatottnak is tagja volt.

Labdarúgó-játékvezetőként[szerkesztés]

Nemzeti játékvezetés[szerkesztés]

Édesapja hatására tizenévesen döntött úgy, hogy leteszi a játékvezetői vizsgát. A vizsga megszerzését követően különböző labdarúgó osztályokban szerezte meg a szükséges tapasztalatokat. Ellenőreinek, sportvezetőinek javaslatára lett 2002-ben hazájának legmagasabb labdarúgó osztályában, a Major Soccer League (MSL) profi játékvezető. Az MLS bajnokságaiban (2007-2009) vezetett mérkőzéseinek száma: 47 Mérkőzésenként közel négy sárga lapot mutat fel, jelezve, nem tűri a meggondolatlan játékot, magatartást.

2009. április 25-én, a Columbus CrewChicago Fire (2:2) bajnoki találkozót vezette. A mérkőzés végén az egyik játékos látványosan megajándékozta egy mexikói csillagokkal díszített mezzel - a játékvezető szülei mexikói származásúak -, amiért az MLS 2009. szeptember 1-ig felfüggesztette tevékenységét.

Nemzeti kupamérkőzések[szerkesztés]

Vezetett Kupa-döntők száma: 1

Major Soccer League (MSL) - kupa[szerkesztés]

Az Amerikai Labdarúgó-szövetség Játékvezető Bizottság szakmai munkájának elismeréseként felkérte, hogy2006-ban az MSL-kupadöntőt irányítsa.

Nemzetközi játékvezetés[szerkesztés]

Az Amerikai labdarúgó-szövetség Játékvezető Bizottsága 2007-ben terjesztette fel nemzetközi játékvezetőnek, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) birói közé. Nincs nemzetközi tapasztalata. Az első nemzetközi labdarúgó tornája 2006-ban Észak-Írországban volt.

Világbajnokság[szerkesztés]

2008-ban a FIFA JB bejelentette, hogy a Dél-Afrikai rendezésű, a XIX., a 2010-es labdarúgó-világbajnokság lehetséges játékvezetők átmeneti listájára jelölte. 2012-ben a FIFA JB bejelentette, hogy a brazil labdarúgó-világbajnokság lehetséges játékvezetőinek átmeneti listájára jelölte.

Hat világbajnoki selejtező mérkőzést vezetett (CONCACAF, Óceánia), ahol keményen betartva a szabályi előírásokat a szabálysértő játékosokat, 26 sárga és egy piros lappal büntette.

Olimpia[szerkesztés]

A 2008. évi nyári olimpiai játékok labdarúgó tornáján két csoporttalálkozót, az ElefántcsontpartAusztrália (1:0) és a Koreai KöztársaságKamerun (1:1) mérkőzést, valamint az egyik negyeddöntőt, az ArgentínaHollandia (2:1) mérkőzést vezette. Állandó segítő partbírói Kermit Quisenberry (USA) és Ricardo Morgan (Jamaica) voltak.

Vezetett mérkőzéseinek száma: 3

Arany Kupa[szerkesztés]

Az Amerikai Egyesült Államok volt a házigazdája a 10., a 2009-es CONCACAF-aranykupa tornának, amit az Észak- és Közép-amerikai, valamint a Karib-térség labdarúgó-válogatottjainak írnak ki, ahol a JamaicaCosta Rica (0:1) csoportmérkőzést irányította.

Vezetett mérkőzéseinek száma: 1

Sportvezetői pályafutása[szerkesztés]

Hazája Játékvezető Bizottságában játékvezető koordinátor.

Családi kapcsolat[szerkesztés]

Édesapja Antonio Marrufo Mendoza korábbi mexikói nemzetközi, FIFA játékvezető.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]