Jacques von Bedriaga

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Jacques von Bedriaga
(Яков Владимирович Бедряга)
1891-ben
1891-ben
Született 1854[1]
Orosz Birodalom
Elhunyt 1906 (51-52 évesen)[1]
Firenze
Állampolgársága orosz
Foglalkozása
  • zoológus
  • herpetológus
Iskolái Jénai Egyetem

Jacques Vladimir von Bedriaga vagy Jakob Vlagyimirovics Bedriaga (1854-1906) orosz herpetológus volt, aki a Voronyezs melletti Kriniz faluban született. Zoológiai szakmunkákban nevének rövidítése: „Bedriaga”.

Élete[szerkesztés]

Bedriaga, a Moszkvai Állami Egyetemen tanult Anatolij Petrovics Bogdanov irányítása alatt. Később Németországba költözött, ahol Ernst Haeckellel és Karl Gegenbaurral a Jénai Egyetemre járt. 1875-ben megkapta doktori címét; a disszertációja a hüllők nemiszervéről szólt.

Érettségi után, Bedriaga Gegenbaurral együtt továbbra is a hüllőket tanulmányozták, és gyakran végeztek kutatásokat a földközi-tengeri térségben. 1880-ban kiadta egyik fő művét, amely a görögországi hüllőkről szól; ennek címe: „Die Amphibien und Reptilien Griechenlands”. Kutatásai néha haza, Oroszországba vezették, ahol a Közép-Ázsiából gyűjtött hüllőket vette számba. Nyikolaj Mihajlovics Przsevalszkij gyűjteményét is átnézte. 1881-ben az egészségügyi problémái miatt a franciaországi Nizza városba, később pedig az olaszországi Firenzébe költözött. Az utóbbi városban, 1906-ban meghalt.

A következő állatokat Bedriaga tiszteletére neveztek el: korzikai gyík (Archaeolacerta bedriagae vagy Lacerta bedriagae), Acanthodactylus bedriagai, spanyol ércesgyík (Chalcides bedriagai) és Rana bedriagae.

Kiválasztott művei[szerkesztés]

  • Ueber die Entstehung der Farben bei den Eidechsen (About the emergence of color in lizards) 1874.
  • Die Amphibien und Reptilien Griechenlands (Amphibians and reptiles of Greece) 1880.
  • Beiträge zur Kenntnis der Amphibien und Reptilien der Fauna von Corsika (Contributions to the knowledge of amphibians and reptiles of Corsica) 1883.
  • Beiträge zur Kenntnis der Lacertiden-Familie. (Lacerta, Algiroides, Tropidosaura, Zerzumia und Bettaia) (Contributions to the knowledge of the Lacertiden family) 1886.[2]
  • Wissenschaftliche Resultate der von N. M. Przewalski nach Central-Asien untemammenen Reisen.

Jacques von Bedriaga által alkotott és/vagy megnevezett taxonok[szerkesztés]

Az alábbi linkben megnézhető Jacques von Bedriaga taxonjainak egy része.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Jacques von Bedriaga című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.