Jacques Doniol-Valcroze

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Jacques Doniol-Valcroze
Született Jacques Doniol-Valcroze
1920. március 15.
Párizs
Elhunyt 1989. október 6. (69 évesen)
Cannes
Állampolgársága francia
Házastársa Françoise Brion
Gyermekei Simon Doniol-Valcroze
Diane Doniol-Valcroze
Foglalkozása filmrendező, forgatókönyvíró, színész, kritikus

Jacques Doniol-Valcroze (Párizs, 1920. március 15.Cannes, 1989. október 6.) francia filmrendező, forgatókönyvíró, színész és kritikus.

Életpályája és munkássága[szerkesztés]

1947–1949 között a La Revue du Cinéma szerkesztőségének egyik vezetője, a Cinemonde szerkesztőségi titkára, 1950 után éveken át a France Observateur kritikusa volt. 1951-ben André Bazinnel együtt alapítója és szerkesztője a Cahiers du Cinéma című filmfolyóiratnak. Hosszabb időn át irányította az Objectif 49 filmklubot. A filmmel gyakorlatban először 1949-ben mint színész került kapcsolatba, majd három rövidfilmet forgatott, 1959-ben pedig normálterjedelmű alkotással is bizonyította tehetségét. 1955-ben a Velencei Nemzetközi Filmfesztivál zsűritagja volt. Az új hullám egyik egyéni hangvételű képviselője volt. Színészi képességeiről André, A halhatatlan (1963) szerelmét kerső furcsa férfifigurája valott meggyőzően. 1964-ben a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál zsűritagja volt. 1968-ban ismét a Velencei Nemzetközi Filmfesztivál zsűritagja lett.

Sokoldalú művész; regényei is megjelentek.

Magánélete[szerkesztés]

Françoise Brion (1933-) francia színésznő volt a felesége. Két gyermekük született: Simon Doniol-Valcroze színész és Diane Doniol-Valcroze rendező-forgatókönyvíró.

Filmjei[szerkesztés]

Színészként[szerkesztés]

Filmrendezőként[szerkesztés]

Forgatókönyvíróként[szerkesztés]

Díjai[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • Ábel Péter: Új Filmlexikon, 1. kötet, Akadémiai Kiadó, Budapest, 1971. 264.-265. old.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Jacques Doniol-Valcroze című francia Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

További információk[szerkesztés]