Jacobus Barnaart

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jacobus Barnaart
Született1726. október 6.
Elhunyt1780. november 2. (54 évesen)
Állampolgárságaholland
Foglalkozásakereskedő
SablonWikidataSegítség

Jacobus Barnaart (Haarlem, 1726. október 6. – Haarlem, 1780. november 2.) holland kereskedő. A Teylers Stichting első öt kurátorának egyike.

Életútja[szerkesztés]

A gazdag baptista családban, Jacobus Barnaart (1696-1762) és Margaretha van Elten fiaként született 1726-ban Haarlemben.[1] Apja kereskedő volt valamint egy selyemszövő manufaktúrát üzemeltetett, így lehetősége volt fiát továbbtaníttatni. A fiatal Jacobus 1738-ban a latin iskolában tanult tovább, majd 1744-ben az akadémián. Apja örökébe lépve szintén kereskedő lett, de érdeklődést mutatott a csillagászati mérések iránt.[2] 1756-ban kinevezték a megalapítandó Teylers Stichting igazgatójává.[2] Az alapítványt végül 1778-ban, Pieter Teyler van der Hulst halálakor alapították meg. Ezt követően egyike lett az első öt alapítványi kurátornak, amelyek feladata a Teylers Múzeum és Teylers társaságok vezetése volt. Csillagászati érdeklődésének köszönhetően épült meg a múzeum tetején az obszervatórium, annak ellenére, hogy többen, így Martinus van Marum is figyelmeztették, hogy az épületbeli és utcabeli mozgások keltette rezgések miatt nem tud majd pontos méréseket végezni.[3] A Teylers csillagvizsgáló végül csak megépült, de az eredeti elképzelésekhez képest kisebb méretben. Fennmaradtak Barnaart jegyzetfüzetei,[2] amelyekben nem csak gyermekkori élményeiről, hanem csillagászati megfigyeléseiről is írt.

Források[szerkesztés]

  1. "Teylers Tweede Genootschap" Archiválva 2013. január 12-i dátummal az Archive.is-en, pre-graduate research report by Ellemieke Adank.
  2. a b c "Inventarisatie Egodocumenten tot 1814 deel 2"
  3. Teylers Museum Archiválva 2014. július 18-i dátummal a Wayback Machine-ben on the astronomical observatory (Dutch)