Jack Daniel’s

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Jack Daniels szócikkből átirányítva)
Jack Daniel’s
Típus
  • üzleti vállalkozás
  • vállalkozás
  • distillery
Alapítva1866
NévadóJack Daniel
SzékhelyJack Daniel's Distillery
AlapítóJack Daniel
TulajdonosBrown-Forman
Formarészvénytársaság
AnyavállalataBrown-Forman
Jack Daniel’s (USA)
Jack Daniel’s
Jack Daniel’s
Pozíció az USA térképén
é. sz. 35° 17′ 06″, ny. h. 86° 22′ 05″Koordináták: é. sz. 35° 17′ 06″, ny. h. 86° 22′ 05″
A Jack Daniel’s weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Jack Daniel’s témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség
1992-ben vásárolt Jack Daniel’s Old No. 7, a mainál jóval kevésbé szögletes üvegben.
Whiskys hordók a lynchburgi Jack Daniel’s lepárlóüzemben, Tennessee-ben

A Jack Daniel’s amerikai whisky- és likőrmárka, ami elsősorban Tennessee whiskyjéről[m 1] híres. A Tennessee államban lévő lynchburgi központú céget 1875-ben alapították, 1956 óta a Brown-Forman cégcsoport tulajdonában van. Skót-ír származású alapítója, Jasper Newton „Jack” Daniel.

Habár a Jack Daniel’s Tennessee whiskyk mindenben megfelelnek a straight bourbon whisky szabályozásának, a márka tulajdonosai a kezdetektől fogva mellőzték ezt a megnevezést, és kitartottak amellett, hogy a Tennessee whisky a juharfaszenes szűrés miatt a bourböntől eltérő whiskyfajta.[1][2]

Mivel Jack Daniel sohasem házasodott meg és gyermekei sem születtek, kedvenc unokaöccsét, Lem Motlow-ot vette szárnyai alá. Lemnek jó érzéke volt a számokhoz és hamarosan ő vezette a lepárlóüzem teljes könyvelését. 1907-ben, hanyatló egészsége miatt Jack Daniel átadta a céget unokaöccsének. 1911-ben halt meg vérmérgezésben.

Története[szerkesztés]

Termékei[szerkesztés]

Tennessee whisky

A főzde szerint a különböző változatok ugyanabból a párlatból készülnek, de eltérő szűréssel vagy érleléssel.

  • Jack Daniel’s Old No.7 (fekete címke, 40%) – az eredeti változat. A szesztartalma 1987-ig 45% volt,[3] majd 2004-ig 43%, azóta pedig 40%, ami az amerikai whiskynél megengedett minimum. A szesztartalom csökkentését a gyártó a vásárlói igényekkel indokolta, a lépést azonban sokan a 138 éves Jack Daniel’s-hagyomány semmibe vételének tekintették, és sikertelen petíció indult a régi változatért.[4]
  • Jack Daniel’s No. 7 (zöld címke, 40%) – könnyedebb ízű, jellemzően a raktár alsóbb szintjein tartott hordókból palackozzák.
  • Gentleman Jack (40%) – a juharfaszenes szűrést megismétlik érlelés után is.
  • Jack Daniel’s Single Barrel Select (45% vagy 47%) – válogatott hordók egyikéből származó whisky.
  • Jack Daniel’s Single Barrel – Barrel Strength (64,5%) – válogatott hordók egyikéből származó whisky, amit érlelés után már nem hígítanak
  • Jack Daniel’s Single Barrel 100 Proof (50%) – 100 (amerikai) szeszfokon, azaz 50% alkohollal palackozott változat.

A fentiek mellett gyakran jelennek meg különleges kiadások is. Egészen a közelmúltig az 50%-os 2011 Holiday Select volt az addigi legmagasabb alkoholtartalmú változat.

Rozswhisky
  • Jack Daniel’s Tennessee Straight Rye Whiskey (40%) - 70% rozstartalmú gabonacefréből készül, és a Tennessee whiskyhez hasonlóan érlelés előtt juharfaszénen szűrik
  • Jack Daniel’s Single Barrel Rye (45%) - válogatott hordók egyikéből palackozott változat
Likőrök

A Jack Daniel’s likőrök valamilyen likőr és Tennessee whisky elegyítésével készülnek, másképp fogalmazva: valamennyi whiskyt is tartalmazó likőrök. Mivel a likőrök jellemzően finomszeszből készülnek, a finomszesztartalmat a whiskys likőrökön sem kell külön feltüntetni.[5]

  • Jack Daniel’s Tennessee Fire (35%) – fahéjlikőr
  • Jack Daniel’s Tennessee Honey (35%) – mézlikőr
  • Jack Daniel's Tennessee Apple (35%) – almalikőr[6]

Megjegyzések[szerkesztés]

  1. Ebben a szócikkben a Gasztronómiai műhely irányelvei szerint – az ott részletezett okokból – a whisky egységes betűzését alkalmazzuk.

Hivatkozások[szerkesztés]

  1. Charles K. Cowdery, Favorite whiskey myths debunked, The Chuck Cowdery Blog, December 16, 2009. (Accessed January 2011.)
  2. Charles K. Cowdery, Tennessee Whiskey Versus Bourbon Whiskey, The Chuck Cowdery Blog, February 21, 2009. (Accessed January 2011.)
  3. Drinkers object to Jack Daniel's watering whiskey down”, USA Today, 2004. szeptember 29. (Hozzáférés: 2012. március 9.) 
  4. "A Legacy Betrayed" Archiválva 2016. január 20-i dátummal a Wayback Machine-ben Modern Drunkard Magazine
  5. Charles K. Cowdery: What Fresh Hell Is This?. (Hozzáférés: 2017. november 2.)
  6. Italkereso.hu: Jack Daniel’s Apple Alma Whisky 0,7L. (Hozzáférés: 2021. július 12.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Jack Daniel's című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Külső hivatkozások[szerkesztés]