Jósa András Múzeum

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Jósa András Múzeum
A Jósa András Múzeum 2016 decemberében
A Jósa András Múzeum 2016 decemberében
Elhelyezkedés Nyíregyháza
Magyarország
Megnyílt 1868. december 1.
A Jósa András Múzeum weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Jósa András Múzeum témájú médiaállományokat.

A Jósa András Múzeum Nyíregyházán található megyei múzeum, Kelet-Magyarország legrégibb közművelődési és tudományos intézménye. Fenntartója - a Sóstói Múzeumfaluval és a Kállay-gyűjteménnyel együtt - 2013. január 1-jétől Nyíregyháza Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala.

Épülete[szerkesztés]

Címe: 4400 Nyíregyháza, Benczúr tér 21.

Története[szerkesztés]

A múzeum folyosója

A Szabolcs Megyei Régészeti Egylet és gyűjteménye 1868. december 1-jén alakult Nagykállóban. Első régészeti kiállításukat 1899-ben Nyíregyházán, a megyeházán rendezte meg Jósa András[1] régész, Szabolcs vármegye egykori tisztifőorvosa alapozta meg, 1918-tól a mai múzeum névadója. 1925 és 1948 között Kiss Lajos Kossuth-díjas[2] néprajzkutató volt a múzeum igazgatója, aki létrehozta a néprajzi gyűjteményt. Kiss Lajos teremtette meg a Nyírség néprajzi kutatását. Neki köszönhetően látható az egykori nyíregyházi céhek emlékanyaga.

Az 1950-es évektől növekedtek a helytörténeti, a történeti dokumentum, a képző- és iparművészeti, numizmatikai, irodalomtörténeti gyűjtemények.

A Sóstói Múzeumfalu[szerkesztés]

Az 1979-ben Sóstógyógyfürdő közelében megnyitott Sóstói Múzeumfalu kb. 10 hektáron álló szabadtéri néprajzi múzeum. Feladata a megye néprajzi tájegységei – Nyírség, Szatmár, a Beregi-Tiszahát, a Rétköz, a Mezőség hagyományos népi műemlékeinek, lakóházainak és gazdasági, valamint középületeinek, a falusi élet eszközeinek a megőrzése, ezeknek tudományos és oktató célú feldolgozása, idegenforgalmi bemutatása.

Kállay Gyűjtemény[szerkesztés]

A Múzeum harmadik múzeumi egysége a 2007 novemberétől itt működő Kállay Gyűjtemény, amely az alapító dr. Kállay Kristóf, a Szuverén Máltai lovagrend szentszéki követének akarata szerint a magyarországi fő- és középnemesség hagyatékait gyűjti és mutatja be.

Állandó kiállításai[szerkesztés]

Hun ékszerek a környékbeli ásatásokból

A belső felújítás után 2008 nyarától ismét nyitva tartó Jósa András Múzeum állandó kiállításai között régészeti és néprajzi tárlatok láthatók.

A Benczúr-emlékkiállítás fontosabb képei[szerkesztés]

Vázlat az Ezeréves hódolat c. monumentális festményhez, ami a második világháborúban a budai várban megsemmisült

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. élt 1834 -től 1918-ig
  2. 1948

Források[szerkesztés]

  • Magyarország múzeumai (főszerk. Balassa M. Iván) 218. old. Vince Kiadó ISBN 963 - 9069 - 99 - X
  • A Múzeum honlapja

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]