Jász Dezső (hadtörténész)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jász Dezső
Született1897. december 15.
Nagykároly
Elhunyt1981. október 11. (83 évesen)
Berlin
Állampolgársága
Foglalkozásaszerkesztő,
író,
dandárparancsnok,
hadtörténész
SírhelyeFiumei Úti Sírkert
A Wikimédia Commons tartalmaz Jász Dezső témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Jász Dezső (született Lichtschein)[1], álnevein: D. Cosma, Paul Jansen, D. Jonescu, Paul Kessler, Lestian, Juan de Pablo, (Nagykároly, 1897. december 15.Berlin, 1981. október 11.) erdélyi magyar szerkesztő, író, dandárparancsnok, hadtörténész.

Életútja[szerkesztés]

Romániában[szerkesztés]

1919-ben munkatársa Franyó Zoltán lapjának, a Vörös Lobogónak. A Magyarországi Tanácsköztársaság alatt részt vett a 101. vörös gyalogezred szervezésében, az északi hadjáratban, Kassa visszafoglalásában, az utolsó tiszai áttörésben. A proletárdiktatúra leverése után emigrációba kényszerült, Csehszlovákiában részt vett a CSKP megalakításában, a Kassai Munkás című napilap munkatársa, majd meghívták Romániába, hogy az RKP Brassóban kiadott Világosság című magyar nyelvű központi lapját szerkessze. Az időközben betiltott lap helyett a marosvásárhelyi Előre szerkesztését vette át, majd ennek elhallgattatása után néhány időszaki kiadványt jelentetett meg Proletár című alatt. Szervezte az RKP külföldi illegális apparátusát, s 1925 és 1927 között az RKP KB képviselője volt a Balkáni Kommunista Föderáció elnökségében. Bukarestbe költözése után Bortnyik Sándor fametszeteivel s az emigráció jeles íróinak közreműködésével a Májusi Emléklap című kiadványt állította össze (1923). Ugyancsak Bukarestben indította meg a Munkás című pártlapot (1923. május 27. – 1924. április 9.), amely a bekapcsolódó írók, köztük Kahána Mózes, valamint a munkásriporterek és levelezők segítségével a román és magyar dolgozók összefogásának orgánuma lett. A lap betiltásával egy időben Jász Dezsőt megfosztották román állampolgárságától és kiutasították.

Emigrációban[szerkesztés]

Hamvai a Fiumei Úti Sírkert Munkásmozgalmi Panteonjában

Emigrációs pályáján előbb Ausztriában, Németországban, Svájcban és Hollandiában töltött be párttisztségeket. A spanyol polgárháborúban a köztársasági hadsereg dandárparancsnoka, illetve hadműveleti főnöke, majd a francia ellenállási mozgalom egységparancsnoka. A második világháború után Berlinben letelepedve számos német, francia és spanyol nyelven, majd Budapesten magyarul megjelent munka szerzője.

A Fiumei Úti Sírkertben, a Munkásmozgalmi Panteonban nyugszik.

Művei[szerkesztés]

  • Tanácsmagyarországtól a Pireneusokig (1969)
  • Budapesttől Budapestig (1971)
  • Hispániában (1972)
  • Hugenották, a XVI. századbeli Franciaország katolikus–protestáns háborúinak körképe (1974)
  • A sok közül egy (emlékiratok, 1977)

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A belügyminisztérium 144510/1918. számú rendelete alapján neve Jászra változott.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • Kövendi Judit: Jász Dezső, a forradalmár publicista. Budapest, 6. évf. 2. sz. (1968) 12-14. o.
  • Grün Magda: Ötven éve jelent meg a bukaresti Munkás. Új Élet, 1973/12.
  • Ungvári Tamás: Az életem enciklopédiája. Scolar Kiadó, Bp., 2012.
  • Bölöny József: Magyarország kormányai. Az 1987-1992 közötti időszakot feldolg. és sajtó alá rend. Hubai László. 4. bőv., jav. kiad. Bp., Akadémiai Kiadó, 1992.
  • A magyar antifasiszta ellenállás és partizánmozgalom. Főszerk. Liptai Ervin. Bp., Kossuth, 1987. 373 o. ; munkásmozgalom
  • Új magyar irodalmi lexikon. Főszerk. Péter László. Bp., Akadémiai Kiadó, 1994. 3 db.; 2. jav., bőv. kiad. 2000. 3 db.; CD kiad. 2000. ; irodalom