Iulia Caesaris (i. e. 83)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Iulia Caesaris
Julia caesaris.jpg
Született i. e. 76
Róma
Elhunyt i. e. 54 (22 évesen)
Róma
Állampolgársága római
Házastársa Cnaeus Pompeius Magnus (i. e. 59–)
Szülei Cornelia Cinna minor
Caius Iulius Caesar
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Iulia Caesaris témájú médiaállományokat.

Iulia Caesaris a hat azonos nevű történeti személy közül Caius Iulius Caesar és Cornelia Cinna leánya. A későbbi diktátor egyetlen törvényes gyermeke, később Pompeius Magnus felesége lett.

I. e. 83-ban született (vagy 82-ben), meghalt i. e. 54-ben. Mint a római patrícius-családok nőtagjai általában, Iulia is a politikai érdekek mentén házasodott, személye az első triumvirátus összetartását erősítette. Pompeius a források szerint imádta hitvesét, ő pedig nemcsak szép, de odaadó feleség is volt, dacára a 23 év korkülönbségnek.

Halála - ha hinni lehet az ókori forrásoknak - igen tragikus volt: Pompeius az i. e. 55-ös aedilis-választásokon a kavargó tömegben tartózkodott, és tógáját az áldozati állat vére beszennyezte. A lecserélt foltos ruhát rabszolga vitte haza. Az állapotos Iulia azt hitte, hogy férjét érte baleset, s az ettől őt érő sokk hatására koraszülött gyermeknek adott életet. A szülést követően néhány hónappal Iulia is meghalt, és a gyermek is, akiről még azt sem tudni, hogy fiú volt-e, vagy leány. Lucius Annaeus Seneca tudósítása szerint Caesar Britanniában tartózkodott, amikor leánya halálhírét megvitték neki.

Iulia halála után a triumvirátus szétesett, alig egy évvel később Marcus Licinius Crassus elesett Parthiában, Pompeius pedig Caesar ellen fordult.

Irodalom[szerkesztés]