Ugrás a tartalomhoz

Itzhak Keduri

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Itzhak Keduri
Itzhak Keduri
Itzhak Keduri
Életrajzi adatok
Születési névItzhak Keduri
Született1898. szeptember 7.
Bagdad
Elhunyt2006. január 28. (107 évesen)
Jeruzsálem
SírhelyHar HaMenuchot
IskoláiPorat Yosef Yeshiva
Munkássága
Vallászsidó vallás
Tisztségrabbi
A Wikimédia Commons tartalmaz Itzhak Keduri témájú médiaállományokat.

Itzhak Keduri, héberül (יצחק כדורי más néven Yitzchak Diba. (Bagdad, 1898. szeptember 7.Jeruzsálem, 2006. január 28.) ortodox zsidó rabbi Izraelben.

Élete[szerkesztés]

A temetési menet
A sírköve

Az Oszmán Birodalomban született Ze'ev Diba fűszerkereskedő fiaként, egy Chol HaMo'ed nevű ünnepnapon. Már igen fiatalon nagy jelentőséget tulajdonított a Tórának. Yosef Chaim híres bagdadi rabbi tanítványa volt a Zilka jesivában.

Amikor 1922-ben kivándorolt az akkor brit gyarmat Palesztinába, megváltoztatta a nevét. Belépett az angol hadseregbe és tolmácsként dolgozott. A katonai szolgálat után a Shoshanim Ledavid jesivában tanult Kabbalát, aztán a Porat Yosef jesivát húzta végig Silman Eliyahu rabbi alatt, aki Mordechai Eliyahu rabbi fia volt. Miután az 1948-as arab-izraeli háborúban Jeruzsálem zsidó negyede jordán uralom alá került, a Bucharim negyedbe költözött. Ott tovább folytatta tanulmányait, és könyvkötőként dolgozott, amit még Bagdadban tanult. Ismert volt fotografikus memóriájáról, valamint a Talmud, Rási és Tosafot ismeretéről, noha ezekről saját maga nem írt könyvet. Írt viszont a kabbaláról, noha csak magán célra.

A 60-as években, a Porat Yosef jesiva egyik vezetője, Efraim Cohen rabbi halála után, népszerűsége emelkedni kezdett. Az évek alatt sok ezer ember látogatta meg, hogy tanácsot, áldást vagy amulettet kérjen tőle. A Kabbala-amulettek titkát Yehuda Patiától tanulta meg. Követői csodákról is beszámoltak.

1990-ben meghalt első felesége, Sára. 1993-ban vette feleségül Dorit Kadurit. Fia, David Kaduri rabbi, alapította a Nachalat Yitzchak jesivát.

Utolsó életéveiben többféle politikai összefüggésben is megemlítették. 1996-ban részt vett a Sasz párt rendezvényein, akiknek szintén amuletteket gyártott.

2006 januárjában tüdőgyulladást kapott, és 28-án meghalt.

Temetésén kétszázezer ember vett részt.