Itt a gyémánt, hol a gyémánt?

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Itt a gyémánt, hol a gyémánt?
(Taxi, Roulotte et Corrida)
1958-as francia film

Maurice (Louis de Funès) és egyik utasa a film elején
Maurice (Louis de Funès) és egyik utasa a film elején
RendezőAndré Hunebelle
ProducerPaul Cadéac
Műfajfilmvígjáték
ForgatókönyvíróJean Halain
FőszerepbenLouis de Funès
ZeneJean Marion
OperatőrPaul Cotteret
VágóFrançoise Javet
JelmeztervezőMireille Leydet
GyártásvezetőTonio Suné
Gyártás
GyártóChamps-Élysées Productions
Lambor Films
P.A.C.
Ország Franciaország
Nyelvfrancia
spanyol
magyar TV-s szinkron
Forgatási helyszínPárizs
Játékidő82 perc
Képarány1,66:1
Forgalmazás
ForgalmazóFranciaország Pathé Consortium
BemutatóFranciaország 1958. november 22.
Magyarország 2005. október 14. (RTL Klubon)
Eredeti magyar adóRTL Klub
Korhatár12 II. kategória (F/4258/J)
További információk
SablonWikidataSegítség

Az Itt a gyémánt, hol a gyémánt? (eredeti cím: Taxi, Roulotte et Corrida) 1958-ban bemutatott francia fekete-fehér filmvígjáték. Főszereplő Louis de Funès.

A filmet a maga idejében Magyarországon nem mutatták be. Első televíziós adásának időpontja 2005. október 14. A film magyar szinkronos DVD-lemezen is megjelent.

Cselekmény[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

1950-es évek, Párizs, Franciaország, majd nagyrészt Spanyolország

Maurice, a bőbeszédű párizsi taxis életében először utazik külföldre, egy családi nyaralásra. Utolsó munkanapján utolsó utasának elmeséli, hogy azelőtt repülőgép-tervező volt, most autómegszállott, és háború előttről megmaradt, látszólag ócska batárja dupla porlasztóval, turbófeltöltővel, menetstabilizátorral is fel van szerelve, könnyedén lehagy bármilyen modernebb autót.

A nyaralásra felesége és fia mellett velük utazik sógora, és annak családja is. Maurice kocsija mögé kötik a sógor lakókocsiját, majd hatan elindulnak a spanyolországi Sevillába. Az igen szigorú spanyol vámvizsgálat miatt azzal vannak elfoglalva, hogy a tilalom ellenére hogyan csempésszék át a határon Maurice és sógora zoknikba eldugott pipadohányát.

Maurice kissé dadogós fia a határon összeismerkedik egy Myriam nevű, nyitott Cadillac kocsival utazó, feltűnően csinos szőke nővel, aki egy a napokban Párizsból ellopott, hatalmas, 100 millió frank értékű gyémántot akar átcsempészni a határon. Miután Myriam elmondja, Granadába készül, a fiú rábeszéli apját, ők is menjenek inkább oda Sevilla helyett.

A vámvizsgálat során minden autóból ki kell vinni az összes bőröndöt a vámhivatalba, ahol egyenként átnézik azokat. Myriam, kihasználva a fiú, majd Maurice segítőkészségét, velük viteti bőröndjét a vámra. A feltűnő megjelenésű és feltűnő amerikai autóban utazó Myriam gyanús lesz, de mielőtt személyes motozásnak vetnék alá, a gyémántot észrevétlenül a sorban közvetlenül mellette álló Maurice zakójának zsebébe csúsztatja, így semmit sem találnak nála. Visszaszerezni már nem tudja, viszont Maurice a szeme láttára teszi be a zakót az egyik bőröndjébe, majd a bőröndöt a lakókocsiba. Myriam követné őket kocsijával, de a vámosok az autóját is szétszedik, ezért szem elől téveszti őket. A gyémántot viszont valahogy vissza kell szereznie, különben meggyűlik a baja saját bandatársaival.

A szélhámosnő mindent megpróbál, hogy visszaszerezze a gyémántot. Úti céljukat, így a várható útvonalukat ismeri, így másnap összetalálkozik velük az országúton. Myriam először a bőröndöt próbálja megszerezni, amibe Maurice a zakóját tette. Úgy tesz, mintha lerobbant volna a kocsija, amit Maurice nagy örömmel megjavít. Az előző városban már beszerzett egy pontosan olyan bőröndöt, mint amiben a zakó van. Megkéri őket, hogy a „szerelés” során bepiszkolódott ruhája miatt átöltözhessen a lakókocsiban, eközben kicseréli a két bőröndöt.

Granadában leszállítja a bőröndöt a banda székhelyére, a La Corrida mulatóba. Fred, a bandavezér már megbocsájtana neki, ám a zakó nincs a megszerzett bőröndben, mert azt Maurice korábban kivette. Fred feltevése szerint Maurice nem vehette észre a gyémántot, mert akkor már rég eltűnt volna vele, tehát még ott kell lennie a zakó zsebében. Már országos keresést akar indítani, mikor a Granadába érkező Maurice beállít a mulatóba, mert ő is észrevette a cserét. Visszacserélik a bőröndöket, de a banda a gyémántot most sem tudja visszaszerezni. Hogy ne kerüljenek gyanúba, egyelőre nem akarnak erőszakot alkalmazni. Jack két turistának álcázott emberét küldi utánuk.

Amikor a társaság megáll az út mentén piknikezni, a zakót egy székre teszik, de előtte kiborítják a zsebeiben lévő dohányport száradni Maurice dohánytartó edényébe (és vele együtt a gyémántot is, amit nem vesznek észre). A tolvajbanda két turistának álcázott embere ekkor összebarátkozik velük. Arra számítanak, iszogatás közben el tudják lopni a gyémántot, de nem képesek a zakó közelébe férkőzni.

Mivel még mindig azt hiszik, a zakó zsebében van a gyémánt, Fred, a bandafőnök, aki a La Corrida tulajdonosa, meghívja a társaságot mulatójába, így alkalmuk lenne átkutatni a lakókocsit és megtalálni a zakót, illetve zsebében a gyémántot. Azonban a terv módosul, mert Maurice a zakóban érkezik (ugyanis nadrágtartót visel, és azt nem akarja mutogatni). Először „véletlenül” leöntik itallal, de még ezzel sem tudják elérni, hogy Maurice levegye. Fred megpróbálja egy erre a célra kikevertetett méregerős itallal leitatni, de Maurice-nak meg sem kottyan, sőt, kissé gyengének nevezi. Később Myriam és társai tánc közben próbálják meg kilopni a zsebéből a gyémántot, de ez sem sikerül. Maurice-nak még flamenco-táncba is be kell kapcsolódnia, de meglepő módon az is megy neki, mert kiderül, egykor táncbajnok is volt.

A zakó megszerzése végett a főnök ráküldi legnagyobb emberét, hogy egy látszólagos sérelem megtorlására „vetkőzz, ha férfi vagy” felkiáltással verekedni hívja. Maurice elfogadja a kihívást és leveszi a zakóját. A verekedés során kiderül, kiváló harcművész is, a nagydarab kihívót pillanatok alatt földre küldi. Ekkor már nyílt harc kezdődik a zakó megszerzéséért. Egy amerikai futballra hasonló humoros tömegverekedés tör ki, de hamarosan az egész bűnbanda a padlón hever, ők meg a „jó kis este” után elégedetten aludni mennek.

Másnap reggel Myriam cselből úszni hívja Maurice fiát, ekkor a tolvajbanda leüti és elrabolja. Fred az életéért cserébe a gyémántot követeli, vagy Maurice leszállítja a gyémántot a mulatóba, vagy fiát megölik, ezután elhajtanak. Maurice most hall először a gyémántról, azt sem tudja, miről van szó, de azonnal a nyomukba ered szuperturbósított autójával (és a lakókocsival, amiben a sógora családja alszik). Már majdnem utol is éri a Cadillacet, azonban egy emelkedőn a nehéz lakókocsi miatt lemaradnak. A gyorshajtás és szabálytalan vezetés miatt már a spanyol motoros csendőrök is a nyomukban vannak. A gengszterek emiatt kirakják az úttestre a megkötözött fiút és eltűnnek. Maurice centikkel a fiú előtt áll meg az úton. Míg kikötözik, a csendőrök odaérnek, a dohánytartó edény véletlenül eltörik és előbukkan a gyémánt.

Mivel Myriam és a bandája megszökött, a gyémántot náluk találja meg a csendőrség, ők kerülnek gyanúba. Az egész társaságot 6 hónapra börtönbe zárják, míg sikerül tisztázniuk magukat. A hosszúra nyúlt nyaralás után Maurice újból Párizs utcáin szállítja az utasokat. Egy férfi és egy nő ülnek taxijában, akiknek a nyári kalandjait meséli. A két utas Fred és Myriam, mindkettőn napszemüveg van. Amikor egy fékezéskor a napszemüveg leesik róluk, Maurice megismeri őket. Ekkor sietve kiszállnak az autóból, Maurice meg azt hiszi, csak képzelődik, vagy álmodik.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Szereplők[szerkesztés]

Szereplő Színész Magyar hang Leírás
Maurice Berger Louis de Funès Balázs Péter szabadságon lévő taxisofőr
Léon Berger Raymond Bussières Forgács Gábor Maurice sógora, Mathilde férje
Mathilde Berger Annette Poivre Andresz Kati Léon felesége, Maurice húga
Germaine Berger Paulette Dubost Zsurzs Kati Maurice felesége, Mathilde sógornője
Jacques Berger Guy Bertil Előd Botond Léon és Mathilde fia, Maurice és Germaine unokaöccse
Nicole Sophie Sel Roatis Andrea Léon és Mathilde lánya, Maurice és Germaine unokahúga
Myriam Véra Valmont Orosz Anna szőke szélhámos-nő
Fred Max Révol Pálfai Péter a bandavezér
Pedro Jacques Dynam Kapácsy Miklós az első gengszter
Gonzalès Albert Pilette Varga Rókus a második gengszter
Carlos Jacques Bertrand Albert Péter Fred egyik embere
Casimir Louis Bugette ? Maurice egyik szomszédja
Casimir asszony Valérie Vivin ? Maurice szomszédnője
Csapos Roger Desmare ?
Utas a taxiban Jacques Dufilho ? a történet elején
Mixer Roger Demart ? a lórúgás kikeverője
Bárpincér Mario Pilar ? bárpincér, szolgálja fel a „lórúgást”
Hangosbemondó Maurice Gardett ? a mulató műsorvezetője
Vámos nő Luce Fabiole ? a motozást végző vámos hölgy
Bőröndárus Bernard Musson ?
Spanyol vámos Marc Eyraud ?
Michel Galabru ?
Együttesek Trio Cervantes de la Puerta del Sol (eredeti nyelven) a „la puerta del sol”, fellépők a mulatóban
Idős nő Várnagy Kati utazni szándékozó idős nő


Érdekességek[szerkesztés]

  • Maurice kocsija egy 1930-as években gyártott Renault Primaquatre.
  • Louis de Funés a szokásos karakterétől eltérően a filmben bajuszt visel.
  • Az 1950-es évek végén a tömegturizmus még ismeretlen fogalom volt Európában, a javakorabeli Maurice meg is jegyzi a film elején, életében először megy külföldre.
  • A cselekmény idejében még rengeteg régi autó járt, a modern európai autók kora ekkoriban kezdődött. Tíz évvel később a párizsi taxik java része már nem öreg batár, hanem Citroën DS volt.
  • A határokon a filmben látható szigorúságú vámvizsgálat is előfordult.
  • A dohánytermékek gyakorta estek vámtilalom alá, még évtizedekkel később is.
  • A kisszámú turista miatt a népszerű üdülőhelyeket leszámítva elfogadott volt a filmben látható vadkempingezés.
  • Myriam, a szőke szélhámos-nő kocsija egy 1950-es Cadillac Series 62 Convertible

Forgatási helyszínek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]