Italoalbán bizánci katolikus egyház

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Italo-albán bizánci katolikus egyház szócikkből átirányítva)
Italoalbán bizánci katolikus egyház
Vallás keresztény
Felekezet Keleti katolikus
Eredet görög, albán
Szertartás bizánci
Tagság 61 000
Fő terület Dél-Olaszország, USA

Az italoalbán bizánci katolikus egyház (olaszul: Chiesa Cattolica Italo-Greca) a 21 keleti katolikus egyház egyike, amely egységben áll a latin egyházzal. Bizánci rítusú egyház, amelynek tagjai főként Szicíliában és Dél-Olaszországban élnek.

Története[szerkesztés]

Dél-Olaszország egyes részein a görög nyelv egy formája még mindig megmaradt, különösen Taranto és Calabria környékén. Habár inkább az albán Arberesh egyház tagjait lehet inkább nyomon követni a származásukat követve. Azok az albánok menekültek ide, akik a török betörések miatt telepedtek meg itt, különösen Szkander bég halála (1468) után. Nem minden albán volt bizánci rítusú hívő, mivel ezek az észak-albániai, főleg a latin rítusú vidékről származtak.

1880-ban a Szentszék liturgiát rendelt a kolostoroknak, hogy megtisztítsa a latin elemeket, azoktól amelyeket már bevezették az évszázadok során. Elhivatottságokat már nem az általános olasz népesség között kerestek, hanem főleg olasz-albánok között. A szerzetesek új kolostorokat hoztak létre Szicíliában és Calabriában.

Olaszországon kívül[szerkesztés]

Két olasz-albán közösség van az Egyesült Államokban: Our Lady of Wisdom templom a Las Vegas, a bizánci katolikus helytartóság Phoenix joghatósága alatt, és olasz-görög katolikus misszió of Our Lady of Grace -ben New Yorkban, a római katolikus érsekség joghatósága alatt New Yorkban. 2010-ben, az egyház tagsága becslések szerint körülbelül 61 000 hívő, két püspök, 45 plébánia, 82 papok, 5 diakónus, 207 szerzetes és nővér.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben az Italo-Albanian_Catholic_Church című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.