Korinthoszi-földszoros

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Iszthmosz szócikkből átirányítva)

Koordináták: é. sz. 37° 56′ 29″, k. h. 22° 59′ 16″

A földszoros elhelyezkedése
Az Iszthmosz az űrből

A Korinthoszi-földszoros, görögül Ισθμός της Κορίνθου (Iszthmosz tész Korinthou), vagy a Korinthosz közeli Iszthmia görög város nevéről magyarosítva egyszerűen Iszthmosz egy keskeny földszoros, ami a Peloponnészosz félszigetet köti össze Görögország többi részével. A földszorostól nyugatra a Korinthoszi-öböl, keletre a Szaróni-öböl terül el. A 6 km hosszú Korinthoszi-csatorna elkészítésével azonban 1893-ban a Peloponnészosz félsziget szigetté vált.

A görög ισθμός (olvasd iszthmosz) sok nyelvbe (például angol isthmus) köznévként ment át, földszoros jelentéssel, de a görög nyelvben is használják az szó általánosított jelentésben.

A történelemben[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A görög–perzsa háborúk idején a szalamiszi csata előtt Spárta javasolta egy fal felépítését Iszthmoszon, ami mögé visszavonulva a görögök hosszabb ideig is kitarthattak volna egy sokkal nagyobb hadsereggel szemben is.

Lásd még[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Földszoros

Forrás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Isthmus of Corinth című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.