Isztambul pályázata a 2020. évi nyári olimpiai játékokra

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Isztambult a NOB 123. ülésszakán, 2011. július 7-én jelentették be pályázóként, majd július 24-én Törökország megerősítette a szándékot. Törökország pályázatát hivatalosan 2011. augusztus 13-án jelentette be Recep Tayyip Erdoğan miniszterelnök. Ez Isztambul ötödik kísérlete a nyári olimpiai játékok megrendezésére.

Isztambulban több modern sporthelyszín is található. A Türk Telekom Arena, az Atatürk Olimpiai Stadion és a Şükrü Saracoğlu Stadion, amelyek a 21. század elején épültek vagy lettek átépítve, Isztambul három kiemelt stadionja.

A szavazás menete[szerkesztés]

Az első körben Tokió 42, Isztambul és Madrid pedig 26-26 szavazatot kapott, ezért plusz szavazást kellett tartani, hogy a II. körbe Madrid vagy Isztambul jusson-e be (Tokió a plusz szavazáson nem vett részt, mert a legtöbb szavazatot megszerezte, így garantált helye volt a II. körbe). A plusz szavazást Isztambul nyerte 49 szavazattal, 4 szavazattal győzte le a 45 szavazatot szerző Madridot. A második körbe így végül Tokió és Isztambul jutott be. A második körben Tokió 60, de Isztambul csak 36 szavazatot szerzett, így Tokió rendezheti a 2020. évi nyári olimpiai játékokat.[1]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) 2020 Summer Olympics című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]