István apokalipszise

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

István apokalipszise egy újszövetségi apokrif iromány, amelyet az 5–6. századi Decretum Gelasianum(wd) de libris recipiendis et non recipiendis elítélt. Főszereplője István keresztény vértanú.

A legtöbb kortárs tudós kutató ötödik századi történetként azonosítja, amely fantáziadúsan és regényes módon írja le István megtérését és halálát, amelyben a keresztényüldöző Pál apostol állítólag aktív szerepet játszott a megtérése előtt.

A történetben feltűnik Poncius Pilátus római helytartó is, aki elé Istvánt vezetik a zsidók, hogy ítélje el. A kutatók szerint valójában már nem volt Júdea helytartója István halála idején; a Gerizim-hegyi felkelés után visszahívták Rómába, és Marcellus ideiglenes helytartó váltotta fel.[1]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Paolo. Vita, viaggi, teologia (olasz nyelven). Queriniana (2008. április 25.). ISBN 978-88-399-0832-2 

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben az Apocalisse di Stefano című olasz Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Bibliográfia[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • (angolul) [1] M. R. James (szerk.): Bevezetés (gnosis.org)