Vitorláskardoshal-félék

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Istiophoridae szócikkből átirányítva)
Vitorláskardoshal-félék
Evolúciós időszak: Középső miocén - jelen[1]
Atlanti vitorláskardoshal (Istiophorus albicans)
Atlanti vitorláskardoshal (Istiophorus albicans)
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Altörzság: Állkapcsosok (Gnathostomata)
Főosztály: Csontos halak (Osteichthyes)
Osztály: Sugarasúszójú halak (Actinopterygii)
Alosztály: Újúszójúak (Neopterygii)
Alosztályág: Valódi csontoshalak (Teleostei)
Öregrend: Tüskésúszójúak (Acanthopterygii)
Csoport: Percomorpha
Rend: Sügéralakúak (Perciformes)
Alrend: Scombroidei
Család: Istiophoridae
Rafinesque, 1810
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Vitorláskardoshal-félék témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Vitorláskardoshal-félék témájú kategóriát.

A vitorláskardoshal-félék (Istiophoridae) a sugarasúszójú halak (Actinopterygii) osztályába és a sügéralakúak (Perciformes) rendjébe tartozó család.

Gyakran, de helytelenül vitorláshalaknak is nevezik őket; ezt a nevet azonban kerülni kell, mert a vitorláshal (Pterophyllum scalare) kistestű, akváriumban is gyakran tartott édesvízi halfaj.

Tudnivalók[szerkesztés]

A vitorláskardoshal-félék áramvonalas teste a felső állcsont (maxilla) hosszú nyúlványával kezdődik. Ezzel a kardhalfélékre (Xiphiidae) emlékeztetnek. Hátúszójuk sugarai hosszúak és kemények; a hátúszó felmereszthető, ilyenkor vitorlaszerű. Legközelebbi rokonaikhoz, a makrélafélékhez (Scombridae) hasonlóan a ragadozó életmódot folytató vitorláskardoshal-félék is igen gyorsan úsznak; csúcssebességük eléri 80 km/órát.[2][3]

A család legnagyobb fajai a kék marlin (Makaira nigricans), amelynek eddig mért legnagyobb egyede 596 centiméter hosszú és 818 kilogramm tömegű, és a fekete marlin (Istiompax indica), amely legfeljebb 465 centiméter hosszú és 670 kilogramm tömegű. Mindkét trópusi faj kedvence a sporthorgászoknak.

Rendszerezés[szerkesztés]

A családba az alábbi 5 nem és 11 faj tartozik:

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Sepkoski, Jack (2002. március 10.). „A compendium of fossil marine animal genera”. Bulletins of American Palaeontology 364, p.560. o. [2011. július 23-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. január 8.)  
  2. Johnson, G.D. & Gill, A.C..szerk.: Paxton, J.R. & Eschmeyer, W.N.: Encyclopedia of Fishes. San Diego: Academic Press, 190–191. o. (1998). ISBN 0-12-547665-5 
  3. [1]

Források[szerkesztés]

  • Istiophoridae FishBase
  • Nakamura, I., 1985. FAO species catalogue. Vol. 5. Billfishes of the world. An annotated and illustrated catalogue of marlins, sailfishes, spearfishes and swordfishes known to date. FAO Fish. Synop. 125(5):65p. Rome: FAO.
  • Collette, B.B.; McDowell, J.R.; Graves, J.E. 2006: Phylogeny of recent billfishes (Xiphioidei). ISSN 0007-4977|Bulletin of marine science, 79 (3): 455–468. PDF

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Marlin című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.