Isten kilencmilliárd neve

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Isten kilencmilliárd neve
Szerző Arthur C. Clarke
Műfaj
  • sci-fi
  • science fiction short story
Kiadás
Kiadás dátuma 1953. február

Az Isten kilencmilliárd neve (The Nine Billion Names of God) melyet Arthur C. Clarke írt, és elnyerte az 1954-es Retro Hugo-díjat. 1971-ben az Analog Science Fact & Fiction szavazásán minden idők 7. legjobb sci-fi novellájának választották. Az írás szerepel az azonos című novellagyűjteményben is.

Isaac Asimov szerint: „A fentieken kívül a novella végén megtalálhatjuk a világirodalom lehető legszebb utolsó sorát (Nem, Olvasó, nem szabad előrelapozni)”.

Cselekmény[szerkesztés]

Dialog-stop-hand.svg Alább a cselekmény részletei következnek!

Tibeti szerzetesek egy szuperszámítógépet vásárolnak nyomtatóval. Egy legenda szerint, ha valaki leírja Isten igazi neveit, vége lesz a világnak. Hogy az állítást igazolják, elhatározzák, hogy kinyomtatják az összes lehetséges betűkombinációt, mely létezik, közöttük azokat, amelyeket minden bizonnyal Isten igazi neveinek tekinthetnek.

A technikusok a feladatra három hónapot kapnak, amíg a munka tart. Miután megtudják a valódi célt, megijednek, hogy sikertelensége esetén őket fogják hibáztatni, ezért szabotálják a munkát, hogy le tudjanak lépni. Tervük szerint ők már rég elhagyják Tibetet, mire a gép végez.

A szabotázstól számított egy hét múltán a hazafelé úton azon töprengenek, milyen képtelen ötlet volt ez a szerzetesektől. Épp azon gondolkodnak, hogy valószínűleg a gép ezekben a percekben nyomtathatja ki az utolsó lapokat. Míg ezt végiggondolják, a csillagokat nézik.

Dialog-go-hand.svg Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Magyarul[szerkesztés]

  • Az Isten kilencmilliárd neve; ford. Nagy Zoltán; in: Riadó a Naprendszerben. 23 tudományos fantasztikus novella; vál. Kuczka Péter, Kulin Katalin; Európa, Bp., 1965

Külső hivatkozás[szerkesztés]