Isten Egyházának Gyülekezetei (Hetednapi)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Isten Egyházának Gyülekezetei (Hetednapi)
Vallás keresztény
Irányzat adventizmus
Alapítva 1863

Az Isten Egyházának Gyülekezetei (Hetednapi) weboldala

Isten Egyházának Gyülekezetei (Hetednapi) egy keresztény, világszéles egyház, mely önértelmezése szerint kizárólag az egész Szentírásban, vagyis az Ó és Újszövetségben lefektetett hitet gyakorolják, minden emberi hagyománytól, vagy az idők során kialakult, de nem biblikus, hozzáadott tradícióktól mentesen.

2010-ben 233 gyülekezettel rendelkezett az Egyesült Államokban és Kanadában, körülbelül 14 ezer taggal.[1] Világszéles taglétszámuk a 2010-es években kb. 300 ezer fő.

Hitük alapjai[szerkesztés]

  • Egy Isten van, JHVH az Örökkévaló. Az Atya, akitől van a Mindenség, aki egyedül halhatatlan, a Mindenható.
  • Jézus Krisztus a közbenjáró Isten és az emberek között. Ő a Felkent, akit Isten megígért a próféták által. Megjelent testben, meghalt a bűnök bocsánatáért, feltámadt dicsőségben az Írások szerint. Ő a Melkisédek rendje szerinti főpap, aki ítélni fog élőket és holtakat és addig uralkodik, míg minden lába alá vettetik.
  • Az Isten királyságába való bemenetelhez szükséges a víztől és Szent Szellemtől való újonnan születés, a Jézus Krisztus nevében történő alámerítkezés által.
  • Rendelése szerint Isten egy napon megítéli a föld kerekségét Jézus Krisztus által. Ekkor feltámadnak a szentek, akik igazságban haltak meg. Krisztussal élnek és uralkodnak ezer évig. Az ezer éves királyság után a második feltámadásban a többi halott elevenedik meg és megítéltetnek cselekedetek szerint.
  • Isten szándéka szerint a Törvény örök, nem múlik el, míg minden végbe nem megy. Az új szövetség beteljesülésével Isten az emberi szívbe helyezi az Ő törvényét és azt cselekszi, hogy az ember képes legyen azt megtenni.
  • A szombati pihenő az ádámi emberiség történelmének legkezdetén lett létrehozva, vagyis intézményesítve. A teremtés történetéből ismert, hogy a szombat napja szentté lett nyilvánítva, és el lett választva a hét többi napjától. Isten megtartandó parancsolatai között ma is ott van a szombati pihenő.

Hivatkozások[szerkesztés]

  1. [1] Data from the National Council of Churches' Historic Archive CD and Yearbook of American & Canadian Churches