Isla Nublar

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A sziget térképe a regény alapján (rajongói munka)

Az Isla Nublar (spanyol jelentése a Felhők szigete) az ember által dinoszauruszokkal benépesített kitalált sziget a Jurassic Park világában.

A könyv és a filmek alapján a közép-amerikai Costa Rica partjaitól 200 kilométerre nyugatra fekszik a Csendes-óceánban. A sziget az első részben az őslénypark helyszíne volt, azonban a fontosabb biológiai és műszaki létesítményeket az Isla Sornán építették fel.

Hogy az Isla Sornától, a B helyszíntől megkülönböztessék, néha az A helyszín néven emlegetik. A szigetet a Costa Rica partjainál fekvő Kókusz-sziget Nemzeti Parkról mintázták, ahol a Jurassic Park és a Jurassic World című filmeket is forgatták. A sziget szigorú védelem alatt áll.

Természetföldrajz[szerkesztés]

A sziget hosszúsága 13 kilométer, szélessége 5 kilométer, így teljes területe nagyjából 65 négyzetkilométer. A legmagasabb pontja 640 méter. A különböző óriási dinoszauruszketrecek mellett északi részén egy nagy , közepén egy hatalmas madárház is megtalálható. Közel található, ám nem része a Las Cinco Mujeres (magyarul Öt nő) szigetcsoportnak, amelynek az Isla Sorna is tagja. A dinoszauruszveszély miatt a szigeteket a helyiek Las Cinco Muertesnek (magyarul Öt halál) nevezik. Az Isla Nublar helyszíne az Öt halál és Panama között lehet.

Éghajlata trópusi. Nagy részét esőerdő borítja, az északi és keleti partokra egy-egy folyó igyekszik. Alakja egy fordított cseppre hasonlít; az északi rész szélesebb, mint a déli.

A Jurassic World: Bukott birodalom film cselekményében a sziget 2018 végén elpusztul az északi részén található eddig szunnyadó Mt.Sibo vulkán kitörése miatt.

Külső hivatkozások[szerkesztés]