Isii Siró

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Isii Siró
Született 1892. június 25.[1][2]
Shibayama
Meghalt 1959. október 9. (67 évesen)[1][2]
Tokió
Állampolgársága japán
Rendfokozata altábornagy
Csatái
Halál oka rák
Iskolái Kiotói Egyetem
A Wikimédia Commons tartalmaz Isii Siró témájú médiaállományokat.

Isii Siró (1892. június 25.1959. október 9.) japán mikrobiológus és hadseregorvos, sebész-tábornok, a Japán Császári Hadsereg biológiai hadviselés 731-es egységének parancsnoka.

Isii vezette a fejlesztését és alkalmazását azoknak a biológiai fegyvereknek, amelyeket a 731-es alakulat vetett be Mandzsukuóban a második kínai-japán háború alatt és később terveztek bevetni az Egyesült Államok ellen is a Cseresznyevirágok éjjele művelet során. Isii és a 731-es alakulat tagjai emberkísérleteket végeztek civileken és hadifoglyokon, amelyek több mint 10 000 ember halálát eredményezték. Isii és a 731-es alakulat mentelmi jogot kapott a Távol-Kelet Nemzetközi Katonai Törvényszékében az Egyesült Államok részére átszolgáltatott információk és az Államokban való kutatás ellenében.

Életrajz[szerkesztés]

Fiatalkora[szerkesztés]

Isii Siró 1892. június 25-én született Sibajamában, Csiba prefektúrában, Japánban, Isii Kacuja, helyi földtulajdonos és szakékészítő negyedik fiaként. Isii a csibai Csiba Császári Iskolájában és Kanazava negyedik számú középiskolájában tanult, Isikava prefektúrában, mielőtt orvostudományt kezdett tanulni a Kiotói Császári Egyetemen. 1921-ben Isiit behívták a japán császári hadseregbe katonai sebészként, másodosztályú hadseregsebésznek. 1922-ben Isiit kinevezték a tokiói 1. hadsereg kórházába és a hadsereg orvosi iskolájába, ahol munkája annyira lenyűgözte feletteseit, hogy két évvel később elintézték, hogy helye legyen a Kiotói Császári Egyetem orvos képzésén. Tanulmányai során Isii gyakran Petri-csészékben tenyésztett baktériumokat, melyekre mint „háziállataira” tekintett. Az hogy nem kutatási tárgyakként, hanem társállatként tekintett rájuk az egyetemi személyzet furcsállását is kiváltotta. 1925-ben Isiit előléptették elsőosztályú katonaorvossá.

Biológiai hadviselés projekt[szerkesztés]

1927-re Isiit egy japán biofegyverprogram létrehozásával bízták meg, melynek keretei között 1928-ban kétéves utat tett nyugaton, ahol elmélyítette tudását az első világháborús kémiai és biológiai hadviselés témájában. Isii utazásai rendkívül sikeresek voltak, és segítettek neki megnyerni Araki Szadao, a japán hadsereg miniszterének támogatását.

1936. augusztus 1-jén Isii hivatalos irányítási jogot kapott a 731-es alakulat és annak kutatási létesítményei felett. Ezekben a létesítményekben Isii és emberei szörnyű kísérleteket végeztek élő embereken. Többek között a pestises patkányok tenyésztését és azután az élő alanyok megfertőzését, terhességek kényszerítését kísérleti okokból, a fagyás elleni gyógymód kialakítását érzéstelenítők használata nélkül, valamint eszméletüknél lévő alanyok kevés, vagy teljesen fájdalomcsillapítómentes boncolását foglalta magába. A háború vége felé Isii egy szörnyű tervet dolgozott ki a pestises bolhák elterjesztésére az USA nyugati partján, mely a cseresznyefavirág művelet nevet viselte, amely tervet nem hajthatta végre, mivel a háború véget ért. Isii és a japán kormány megpróbálta titkolni a létesítményeket és a kísérleteket, de végül kudarcot vallott.

Háborús bűnök alóli felmentés[szerkesztés]

Az Egyesült Államok hatóságai letartóztatták Isiit Japán második világháború utáni megszállása során, és a többi vezetővel együtt a szovjet hatóságoknak kellett volna kihallgatni őket.[3] Ehelyett Isii és csapata 1946-ban tárgyalásokat folytatott és mentelmi jogot kapott vádjainak teljes nyilvánosságra hozataláért cserébe. Noha a szovjet hatóságok a vádemelés lefolytatását követelték, az Egyesült Államok az amerikai mikrobiológusok jelentései alapján tiltakozott és az eljárást nem hajtotta végre. Köztük volt Dr. Edwin Hill, a Fort Detrick vezérigazgatója, akinek a jelentése szerint "a kutatás eredményei feltétlenül felbecsülhetetlen értékűek. Az Egyesült Államokban az embereken végzett kísérletek korlátozottak és az információ meglehetősen olcsón szerezhető be".

Isii mentességi megállapodását 1948-ban kötötték meg, és soha nem vádolták háborús bűncselekményekkel, pontos tartózkodási helye 1947-től nem volt ismert. Richard Drayton, a Cambridge-i Egyetem történelem oktatója állítja, hogy Isii később Marylandbe ment, hogy tanácsokkal szolgáljon a biológiai fegyverekről. [4] Egy másik forrás szerint Japánban maradt, ahol klinikát nyitott, ahol ingyenesen végzett vizsgálatokat és kezeléseket. [5] Isii naplót vezetett, de ez nem utalt semmiféle háborús tevékenységére a 731-es alakulatnál. [6] Isii 1958. augusztus 17-én felszólalt Japánban, ahol először és egyben utoljára jelent meg az egykori 731-es alakulat tagjainak gyűlésén, és búcsúbeszédet tartott.

Halála[szerkesztés]

Isii 1959. október 9-én halt meg gégerákban 67 éves korában egy tokiói kórházban. Lánya szerint Isii röviddel halála előtt felvette a római katolikus vallást. [7]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Integrált katalógustár (német és angol nyelven). (Hozzáférés: 2015. október 15.)
  2. a b BnF források (francia nyelven)
  3. BBC Horizon "Biology at War: A Plague in the Wind" (29 Oct. 1984)
  4. Drayton, Richard (10 May 2005). "An ethical blank cheque". The Guardian. Retrieved 4 June 2009.
  5. "Daughter's Eye View of Lt. Gen Ishii, Chief of Devil's Brigade". The Japan Times. 29 August 1982.
  6. 青木冨貴子「731―石井四郎と細菌戦部隊の闇を暴く」新潮社(新潮文庫)、2005年。ISBN 4-10-373205-9
  7. Deane, H.. The Korean War 1945-1953. China Books, 155. o. (1999). ISBN 978-0-8351-2644-1. Hozzáférés ideje: 2017. július 8. 

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Shirō Ishii című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]