Irritábilis bél szindróma (IBS)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Az irritábilis bél szindróma a gyomor- és bélrendszer funkcionális zavara. A bélrendszer működése eltér a normálistól, de ez a probléma nem vezethető vissza semmilyen szervi eltérésre. Bár az irritábilis bél szindróma nem tartozik a gyulladásos bélbetegségek csoportjába, de ezekhez a betegségekhez igen hasonló tüneteket produkál. A magyar lakosság durván 20%-a érintett irritábilis bél szindrómában, ami körülbelül két millió embert jelent. Előfordulása az életkortól független, de a gyulladásos bélbetegségekhez hasonlóan leggyakrabban a fiatal felnőtteknél fordul elő. Az irritábilis bél szindróma kialakulásának oka pontosan nem ismert. Bizonyos elképzelések szerint a bélflóra egyensúlyának felborulására, stressz hatás, illetve az immunrendszer túlérzékenységére vezethető vissza a betegség kialakulása.

Tünetei[szerkesztés]

Az IBS a következők közül több tünetet is produkálhat, egyesek napi szinten vannak jelen, míg mások időszakosan jelentkeznek:

  • hasfájás
  • puffadás
  • diszkomfort érzet
  • hasmenés
  • székrekedés

Az IBS-ben szenvedő beteg esetében a bél érzékenyebb az átlagosnál, és a normális emésztési folyamatokat is fájdalomnak éli meg. Különböző tényezők, mint a stressz, lelki problémák, vagy egyes gyógyszerek (pl. antibiotikum) súlyosbítja a tüneteket.

Kezelés[szerkesztés]

Első és legfontosabb lépés, hogy kérje szakember segítségét, mert e tünetek mögött számos más gyomor, és bélrendszeri betegség is meghúzódhat. Érdemes táplálkozásunkra is nagyobb figyelmet fordítani, és kerüljük az erős fűszerek, kávé, vagy alkohol fogyasztását. Néhány IBS betegnél a tejben jelen lévő laktóz emésztése is zavart okozhat. Mivel a betegség kiváltó oka nem tisztázott, ezért tüneti kezelése alkalmazható. A tünetektől függően görcsoldó, hasfogó, vagy hashajtó szedése indokolt lehet, illetve ne feledkezzünk meg a bélflóra egyensúlyának helyreállításáról sem.

IBS-ben szenvedő betegek számára probiotikum alkalmazása igen eredményes lehet.[forrás?] Vizsgálatok szerint azok az irritábilis bél szindrómában szenvedő betegek, akik probiotikum kezelésben részesültek, az életminőségük jelentős javulásáról számoltak be, ellenben a placebót kapott csoporttól.[forrás?]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]