Iri-Hór

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Iri-Hór
II. Hór
előd
egyiptomi fáraó
utód
I. Skorpió(?)
0. dinasztia
I. Ka


Uralkodásai. e. 31–30. század
Nomen
G5D21
Z2
Jrj-Ḥr
Sírja Umm el-Kaáb B1/B2-jelű sírok
A Wikimédia Commons tartalmaz Iri-Hór témájú médiaállományokat.

Iri-Hór (vagy II. Hór) az ókori Egyiptom predinasztikus korában, a 0. dinasztia időszakának második felében élő korai uralkodó. A második király, akit Umm el-Kaábban temettek el, így talán a második, aki már nem Nehenben, hanem Abdzsuban tartotta székhelyét.

Személyével kapcsolatban lényeges probléma, hogy szerehbe írt nevet nem találtak tőle. Az egész korszakban összesen két helyen, sírjában és egy Zavijet el-Arjan közelében lévő helyszínen tűnik fel a név. A sír közelében feltárt hosszúkás, amfóraszerű agyagedények oldalán általában semmilyen más felirat nincs. Toby Wilkinson szerint az Iri-Hór sírjának tartott B1 és B2 számú objektum valójában csak tárológödör volt I. Ka sírja mellett. Szerinte a névnek gondolt motívum nem is név, hanem csak kincstári pecsét vagy azonosító jel. A száj ábrájára ültetett sólyom rajza és alatta a három függőleges vonal jelentése sem zárja ki ezt: jrj-ḥr, azaz „Hór szájai”. Ez esetben a sólyom egyszerűen az uralkodó szinonimája. Néha a száj hiányzik, és egyszerűen csak a sólyom és a három vonal található meg. Kaplony Péter 1963-ban wr-r formában olvasta – tehát a madarat sólyom helyett fecske rajzaként értelmezte –, és magánember sírjának tartja.

A királyi jelleget a sír elhelyezkedése és tulajdonságai indokolják leginkább. A kettős négyzetes veremsír az U-j (I. Skorpió) és a B7-B9 (I. Ka) kettős sír között van, struktúrájában átmenetet képez Skorpió és Ka között. A további királyok (Narmer és Hór-Aha) sírjai logikus sorban követik egymást. Ezen álláspont képviselői szerint Ka idejében kezdődhetett meg a szereh ábrázolása, vagy nem sokkal Iri-Hórt megelőzően, és még nem rögzült eléggé ahhoz, hogy mindenki használja.

Sírját – illetve a néhányak által raktárgödörnek gondolt kettős építményt – 1925-ben Flinders Petrie tárta fel. Két darab, agyagtéglával bélelt veremből áll. A B-1 2,5×7 méteres (vagy 3,5×6 attól függően, hogy a rossz megtartású sír melyik részét gondolják eredetinek), a B-2 4,5×2,5 méter területű. A B1-ből rengeteg edénytöredék került elő, a B2-ben az edények mellett nyolc tintarajzos feliratot és egy magánpecsétet is találtak. Ugyanitt Ka és Narmer nevével ellátott cserépedény töredékek, egy ágy részei és elefántcsont tárgyak darabjai voltak.

Titulatúra[szerkesztés]

A fáraók titulatúrájának magyarázatát és történetét lásd az Ötelemű titulatúra szócikkben.
Hórusz-név
G5
D21
Z2
jrj-Ḥr

Források[szerkesztés]

Az abüdoszi temető (Umm el-Kaáb) Iri-Hór sírjával
  • Wilkinson, Toby A.H. (1993. április 19.). „The Identification of Tomb B1 at Abydos: Refusing the Existence of a King *Ro/*Iry-Hor”. Journal of Egyptian Archaeology 79, 241–243. o.  
  • W.M. Flinders Petrie: A History of Egypt, from the Earliest Kings to the XVth Dynasty, London, 1925. 10th Edition

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Előző uralkodó:
I. Skorpió(?)
Egyiptom uralkodója
i. e. 31. század
0. dinasztia
A fáraók kettős koronája
Következő uralkodó:
I. Ka
  • ókor Ókorportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap