Irena Veisaitė

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Irena Veisaitė
2009 júniusában
2009 júniusában
Született1928. február 9.
Kaunas
Elhunyt2020. december 11. (92 évesen)[1]
Vilnius
Állampolgárságalitván
HázastársaGrigori Kromanov
Foglalkozása
  • egyetemi oktató
  • író
  • irodalomtudós
  • teatrológus
  • színikritikus
  • man of letters
Iskolái
Kitüntetései
  • Goethe-érem (2012)[2]
  • a Német Szövetségi Köztársaság Rendjének nagykeresztje (2020. augusztus 1.)[3]
Halál okaCovid19

A Wikimédia Commons tartalmaz Irena Veisaitė témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Irena Veisaitė (Kaunas, 1928. január 9.Vilnius, 2020. december 11.) litván színházi szakember, és emberjogi aktivista. 2012-ben Goethe-érmet kapott a Németország és Litvánia közötti kulturális együttműködéséhez való hozzájárulásáért.[4] 2020-ban a Német Szövetségi Köztársaság Rendjének nagykeresztjével tüntették ki.

Élete[szerkesztés]

Kaunasban litván zsidó családban született, a második világháború alatt túlélte a holokausztot. 1953-ban végzett germanisztika szakon a Moszkvai Állami Egyetemen. 1963-ban doktorált Leningrádban a Heinrich Heine költészetéről szóló disszertációjával, 1953-tól 1997-ig a vilniusi tanári főiskola oktatója. A litvániai nidai Thomas Mann Kulturális Központ vezetőjeként dolgozott.[4] Litván anyanyelvén kívül oroszul, németül, angolul, részben lengyelül, franciául és észtül olvasott és beszélt.

A Litván Nyílt Társadalom Alapítvány elnökeként tevékenykedett.

Arról is ismert volt, hogy munkájában a kommunizmussal foglalkozott, és a Deutsche Welle-nek adott interjújában beszélt a kaunasi gettóban eltöltött időről, a kalandos megszöktetéséről, és a felszabadulásnak remélt, de újabb megszállásba torkollott szovjet időkről.[5]

A férje Grigorij Kromanov észt rendező volt.

2020. december 11-én, a Covid19 világjárvány idején Vilniusban hunyt el.[6]

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Irena Veisaitė című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]