Irány a nagyi

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Irány a nagyi
(To grandmother's house we go)
1992-es amerikai televíziós film
RendezőJeff Franklin
ProducerMark Bacono
Vezető producerAllen S. Epstein
Jeff Franklin
Jim Green
Alapmű1992-es film
Műfajkaland vígjáték
ForgatókönyvíróJeff Franklin
Főszerepben
ZeneRichard Bellis
Gyártás
GyártóWarner Bros
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Játékidő1 óra 36 perc
Forgalmazás
ForgalmazóWarner Bros
Bemutató
  • 1992
  • 1992. december 6.
Eredeti adóAmerican Broadcasting Company
Korhatárkorhatárra tekintet nélkül megtekinthető
Kronológia
KövetkezőKét tojás száz bajt csinál
Kapcsolódó műsorBír-lak
További információk
SablonWikidataSegítség

Az Irány a nagyi (To grandmother's house we go) 1992-ben bemutatott amerikai karácsonyi filmvígjáték az Olsen ikrek főszereplésével.

A film cselekménye[szerkesztés]

A kis Sarah (Mary-Kate Olsen) és Julie (Ashley Olsen) Thompson anyukájukkal Rhonda Thompsonnal ((Cynthia Gear)) élnek. Apukájuk elhagyta őket. Rhonda egy kis boltban dolgozik – sokszor naphosszat – így nem sok ideje van a lányokra. Sokszor mikor elmegy dolgozni, a barátnőjénél hagyja kislányait.

Ne feledkezzünk meg Eddie Popkoról (J. Eddie Peck) a csomagkihordó srácról sem, aki rendszeresem jár Rhondáék felé és udvarol is Rhondának.

Egy nap, mielőtt elmegy dolgozni, Rhonda leadja a lányokat egy barátnőjének, Stacey-nek (Venus Terzo), hogy vigyázzon rájuk, amíg Ronda dolgozik és kicsit beszélgetnek és Ronda elpanaszolja Stacey-nek hogy Sarah és Julie olykor annyira rosszak tudnak lenni. És hogy milyen jó lenne kivenni egy kis szabadságot az anyaságból, de hát ez nem így megy ugyebár. Ezt a lányok meghallják és megbeszélik, hogy adnak egy kis szabadságot anyukájuknak és ők addig elmennek a nagymamához. Na de hogyan is juthatnának el a nagymamához.

Először felpattannak a biciklijükre és azzal indulnak útnak, ám hamar rájönnek, hogy ez nem fog menni, ezért buszra szállnak. A busszal már sokkal messzebbre jutnak, de eltévednek. Egyszer csak meglátják Eddie kocsiját és úgy határoznak, elbújnak Eddie kocsijában, mert ő biztos visz csomagot a nagymamának és így Sarah és Julie is eljuthatnak a nagymamához.

A tervük azonban hamar elbukik mert Sarah-nak pisilnie kell és egyből előre is kiabál Eddienek ez ügyben. Eddie-t természetesen nagyon meglepi, hogy mit keresnek a lányok a kocsijában.

A lányok elmondanak neki mindent, aztán elmennek a legközelebbi kamionos pihenő helyre. Julie elvégzi a dolgát, aztán esznek egy lekváros kenyeret.

Kiviszik a maradék csomagot és a lányoknak köszönhetően Eddie csomó jattot gyűjt be. Ez után elmennek egy cukrászdába, ahol esznek egy csokifagyit és Eddie lottószelvényeket is vesz (mert rendszeresen lottózik) és az egyik szelvényt a lányok számaival tölti ki.

Aztán elindulnak hazafelé (Rhondához). és amikor Eddie kiszáll a kocsiból, és kiengedné a lányokat is, megérkezik Shirley (Rhea Perlman) és Harvey (Jerry Van Dyke) a karácsonyi csomagtolvajok. Hátulról leütik Eddie-t és elviszik a kocsiját.

Később Shirley és Harvey észreveszik, hogy nem csak csomagokat raboltak el. Ott van Julie és Shara is a kocsiban. Shirley elmondja az új tervet Harvey-nek: "Megkeressük a szüleiket és megmondjuk, hogy megtaláltuk a gyerekeket és akkor még jó zsíros jutalomra is számíthatunk".

Eddie állít be Rondához és közli vele, hogy elrabolták a kocsiját a lányokkal együtt. Ronda kétségbeesésében a rendőrséghez fordul és ki is megy hozzá Gremp nyomozó (Stuart Margulin). De végül nem is nagyon van szükség a szolgálataira, mert Shirleynek épp akkor sikerül felhívna Rhondát és egyeztetni vele hogy 10 000 dolláros "jutalom" ellenében visszakapja a lányait. A karácsonyi vásár korcsolyapályájára beszélnek meg találkozót és Ronda-nak piros sapkában/kalapban kell lennie (amit Eddie ad neki) hogy Shirley könnyen felismerje.

Közben kiderül hogy a lányok számai nyertek a lottón, ezért Eddie először önző szándékból, aztán ezt megbánva csak is Rhonda és a lányok miatt segít Rondának. Kicsit később Ronda és Eddie megtalálják Shirley és Hearvy kocsiját, benne a sok-sok ellopott csomaggal. Azt találják ki, hogy eladják a csomagok tartalmát, hogy összejöjjön a 10 000 dollár. Az egyik ember, akinek Ronda és Eddie eladtak egy csomagot, őket azonosítja be a rendőrség számára a karácsonyi csomagtolvajoknak. Amikor Ronda és Eddie megérkeznek a vásárhoz, egy helyi serif felismeri őket és be is szól a központba. Ronda és Eddi bemennek a korcsolyapályára. Csak hogy sok mindenkin piros sapka van, de Eddie megoldja: mindenkinek a fejéről lekapkodja a piros sapkákat és lerakja a pálya mellé, hogy majd onnan elviheti mindenki. Ez után már hamar megtalálja őket Shlrey. Közben Hearvy (míg Shirley intézi az üzletet) elviszi a lányokat pónilovagolni. Egy óvatlan pillanatban a lányok elszöknek és elkötik a vásári mikulás vásári szánját, ami totál elszabadul. A lányok nagy bajba kerülnek. Közben Rondáék intézik az üzletet, csak hogy megérkezik Hervy hogy elvesztek a lányok, de aztán észreveszik, hogy a lányok elkötötték a mikulás szánt. Eddie utánuk ered egy másik lovon. Meg is menti a lányokat és végül kikötnek Mimi nagyinál (Florence Paterson). Isznak nála egy kis kakaót és esznek egy kis karácsonyi sütit. De nem tart sokáig a kellemes időtöltés, mert akkor beállít Gremp nyomozó és letartóztatja Eddie-t és Rodna-t azzal a váddal, hogy őka a karácsonyi csomagtolvajok.

Kicsivel később (már ismét a karácsonyi vásár helyszínén) már ültetik be a kocsiba Ronda-t és Eddie-t, amikor Hearvy nem bírja tovább és, mert karácsony van, feladja magukat. Ronda és Eddie meg amint meglátják, Shirley-t és Hearvy-t, egyből hevesen magyarázzák, hogy ők a valódi tolvajok és nekik csak a lányokért fizetendő váltságdíjra kellett a pénz, azért adogatták el a csomagokat és hogy természetesen mindet visszak szándékozták vásárolni.

Végül Gremp be akarja vinni Shirley-t és Hearvyt, de akkor Eddie-nek eszébe jut, hogy be kéne érniük a városba a lottó nyeremény sorsolásra, de már csak úgy érnek be, ha Gremp elviszi őket. Végül hosszas kapacitálás után (hosszasan kántálja neki az egész tömeg [mindenki], karácsony van, ennek alkalmából lehetne ennyi benne "Ka-rá-csony, ka-rá-csony") Gremp beadja a derekát. Ő elviszi Eddie-éket, Shirley-t és Hearvy-t pedig a serif viszi be.

Eddie-ék szerencsésen meg is érkeznek a sorsolásra. Bár a biztonsági őr nagyon nem akarja beengedni Őket, végül még is bejutnak, a lányok ketten együtt megpörgetik a kereket és kipörgetik a Jackpot-ot.

A nyereményből visszavásárolják az összes ajándékot, a lányok pedig kapnak egy-egy Penny babát (amire mindig is vágytak). Ronda és Eddie pedig végre összejönnek egymással és innentől egy teljes családot alkotnak, amelyben Rondának újra van párja, a lányoknak pedig apukája.

Egy-két érdekesség[szerkesztés]

Az Irány a nagyi 1992-ben készült. Ekkor még javában ment a Bír-lak című sorozat is, ami mint tudjuk az Olsen ikrek első komolyabb tévés szereplése volt.

Valószínűleg emiatt szerepelt a filmben a Bír-lak Danny Tannerje (Bob Saget), aki a lottósorsolás műsorvezetőjét játszotta, Rebecca Donaldsonja (Lori Loughlin), aki a műsorvezető segédét játszotta, és Donna Jo ("D. J.") Tannerje (Candace Cameron Bure), aki egy lelkes néző volt az első sor szélén

A film forgatása közben Mary-Kate felmászott egy fára és egy ág majdnem kiszúrta a szemét, ezért egy darabig az ő szerepét (Sarah-t) is Ashley játszotta. Egész pontosan abban a szakaszban amikor bemennek a kamionos pihenőbe, hogy Sarah pisilhessen, aztán elfogyasztanak egy forrócsokit, meg egy lekváros kenyeret és kifizettetik a számlát Eddie-vel, amit Eddie el akart bliccelni.

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Színész Szinkronhang
Shara Thompson Mary-Kate Olsen Szabó Luca
Julie Thompson Ashley Olsen Szalay Gyöngyvér
Rhonda Thompson Cynthia Geary Bíró Anikó
Eddie Popko J. Eddie Peck Rudolf Péter
Shirley Rhea Perlman Fodor Zsóka
Harvey Jerry Van Dyke Beregi Péter
Gremp nyomozó Stuart Margulin Harsányi Gábor
Stacey Venus Terzo
Mikulás a karneválon Rick Poltaruk Hankó Attila
VIccelődő rendőr a parkolóban Andrew Wheeler Kapácsi Miklós
Mimi nagyi Florence Paterson Pásztor Erzsi
Lottó nyereményjáték vezető Bob Saget Kassai Károly
Lottó nyereményjáték segéd Lori Loughlin Kiss Erika
Lottó nyereményjáték néző 1 Candace Cameron Bure nem szólal meg
Lottó nyereményjáték néző 2 Andrea Barber nem szólal meg
Lottó nyereményjáték biztonságiőr John Destry Kapácsi Miklós
Szakszofonozó koldus Frank Lewis

Források[szerkesztés]

[1]IMDB [2]ISZDB

További információk[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. To Grandmother's House We Go”.  
  2. Irány a nagyi! - ISzDb. iszdb.hu. (Hozzáférés: 2019. május 8.)