Ip Man (film)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ip Man
(葉問 Jíp Man)
2008-as hongkongi film
RendezőWilson Yip
ProducerRaymond Wong
Műfaj
ForgatókönyvíróEdmond Wong
FőszerepbenDonnie Yen
Simon Yam
Lynn Hung
Ikeucsi Hirojuki
Gordon Lam Ka-tung
Fan Siu-wong
ZeneKavai Kendzsi
OperatőrÓ Szing-púj
VágóCőng Ká-faj
Gyártás
Gyártó
Ország Hongkong
Nyelvkantoni, mandarin, japán
Játékidő108 perc
Költségvetés11 715 578  USD[1]
Képarány2,35:1
Forgalmazás
ForgalmazóMandarin Films
Bemutató2008. december 10.
Bevétel21 888 598 USD[2]
Kronológia
ElőzőIp Man – A legenda születése (2010)
KövetkezőIp Man 2 (2010)
További információk
SablonWikidataSegítség

Az Ip Man - A becsület útján (eredeti cím: Ip Man) 2008-ban bemutatott hongkongi harcművészeti film. Főszereplő Donnie Yen. A film a kínai harcművész, Jíp Man életének egy szakaszát mutatja be. A filmet Wilson Yip rendezte, az akciókoreográfiát Sammo Hung és Tony Leung Siu-hung tervezte. Az alkotás elnyerte a Hong Kong Film Awards legjobb filmnek és legjobb harckoreográfiának járó díját.[3]

Cselekménye[szerkesztés]

A történet Jíp Man életének egy szakaszát mutatja be, Kína második világháború alatti japán megszállása előtt és alatt. Ip Man felnőtt férfiként, családapaként látható, aki feleségével és kisfiával él Fosan városában. Mestere a Wing Chun harcművészetnek, nagy tiszteletnek örvend a városban. Csak a harcművészettel foglalkozik, elhanyagolja a családját, ami miatt felesége neheztel rá. A mesternek szembe kell néznie egy csoport déli harcossal, akik sorban legyőzik a város összes mesterét, Jíp azonban megleckézteti a vezetőjüket.

Néhány évvel később a japánok elfoglalják a várost, a háború előtt jólétben élő Ip család is elszegényedik, mindenüket zálogba adják, hogy ételt vehessenek. Jíp Man, akinek sohasem kellett korábban dolgoznia, egy széntelepen kap munkát. A férfi a kemény munka során döbben rá, hogy tulajdonképpen semmihez sem ért, és úgy véli, harcművészete haszontalan tudomány az ínséges időkben. Felesége tartja benne a lelket. Az éhezés mellett Jípnek meg kell védenie barátja textilgyárát, amit egy csoport bandita fenyeget. Barátja hatására a korábban tanítványokat nem vállaló Jíp elkezdi tanítani a gyár munkásait az önvédelemre. Közben a japán tisztek azzal szórakoznak, hogy kínai harcosokat vernek halomra. Azzal csábítják őket a ringbe, hogy aki győzni tud japán ellenfele ellen, az kap egy kis zsák rizst. Jíp egyik barátját kegyetlenül kivégzik a japánok az egyik mérkőzésen, így Jíp elhatározza, hogy ő is kiáll. Tíz japán harcost győz le egyszerre, majd távozik. A japánok kerestetni kezdik, mert a karatemester ezredesük meg akar mérkőzni Jíppel. Végül amikor a japánok a textilgyár munkásait kezdik sanyargatni, hogy kiszedjék belőlük Jíp tartózkodási helyét, a harcművész megadja magát a japánoknak. A harc előtt az ezredes beosztottja figyelmezteti Jípet, hogy ha győzni merészel, le fogja lőni. Jíp legyőzi ellenfelét, mire a japán tiszt vállon lövi. Családja és textilgyáros barátja segítségével egy teherautón, sebesülten, Hongkongba menekül.

A történet végén feltűnő feliratok szerint Jíp Man túléli a lövést és idős kort ér meg.

Előzmények és forgatás[szerkesztés]

A filmet már 1998-ban is el akarta készíteni Jeffrey Lau és Corey Yuen, Donnie Yennel és Stephen Chow-val a főszerepben. A filmet elvállaló stúdió azonban időközben megszűnt, így a projekt nem valósult meg.[4]

Az Ip Man forgatókönyvét végül tíz évvel később Edmond Wong, Raymond Wong producer fia írta meg. Jíp Man legidősebb fia, Jíp Cön, tanítványa Leo Au Yeung,[5] voltak a harcművészeti tanácsadók. A szereplőválogatásért felelős Csang Jen-pin három hónapot töltött a megfelelő színészek kiválasztásával, 2008 márciusára végzett.[6] A filmet 2008 márciusától augusztusig forgatták. A filmet Fosan helyett Sanghajban forgatták, mert a fosani városkép ma már jelentősen eltér a film történetének időszakáétól.[7][8] A filmben szereplő pamutgyárat a filmesek kénytelenek voltak egy elhagyatott sanghaji raktárban berendezni, mert nem találtak megfelelő valódi színhelyt.[9]

Donnie Yen élete legnehezebb szerepének tartja az Ip Mant.[10] Hónapokig készült a szerepre, diétával, mely során naponta csak egyszer evett, illetve Wing Chun-edzésekkel. Jíp Man két fiával is sok időt töltött, akik édesapjuk személyiségéről meséltek neki.[11] Yen a forgatások szüneteiben sem lépett ki karakteréből.[10] A forgatás során Yen többször is megsérült, nem tudta mozgatni a vállát, emiatt masszőrt alkalmaztak, illetve az egyik jelenet során egy baltával felsértették a bőrt a bal szeme mellett.[8][12]

Fogadtatás[szerkesztés]

A film 2008 nyolcadik legsikeresebb filmje volt bevétel szempontjából Hongkongban,[13] összesen 21 888 598 dollárt jövedelmezett annak ellenére, hogy sem az Egyesült Államokban, sem Európában nem mutatták be.[2]

A Film4 rávilágított arra, hogy az Ip Man lényeges pontokon eltér a történelmi hűségtől, például Jíp Man családját sosem kényszerítette szegénységbe a háború, és a harcművész soha nem dolgozott szénlapátolóként. Rendőrként dolgozott, a háború után pedig azért kellett elhagynia szülővárosát, mert a kommunisták nem nézték jó szemmel vagyonát és politikai nézeteit. Bár valóban megtagadta, hogy japán katonáknak tanítson kínai harcművészeteket, soha nem mérkőzött meg japán tisztekkel.[14]

Források[szerkesztés]

  1. Grandmaster Yip Man Plot Revealed at Shanghai Press Conference - Wu-Jing.org. wu-jing.org, 2008. május 7. [2008. május 10-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. január 8.)
  2. a b Ip Man. Box Office Mojo. [2011. július 8-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. november 28.)
  3. Welcome to the 29th Hong Kong Film Awards. Hong Kong Film Awards. Hong Kong Film Award Association, Ltd.. [2015. szeptember 24-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. június 4.)
  4. Mandarin Film Plans Yip Man Film - Wu-Jing.org. Wu-Jing.org. [2008. március 9-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. január 7.)
  5. ">Au Yeung, Leo: YIP MAN MOVIE. chinesekungfu.co.uk. (Hozzáférés: 2010. május 17.)
  6. Who Plays What in Yip Man - Wu-Jing.org, 2008. március 23. [2009. június 9-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. január 7.)
  7. Yip Man is No More A Legend; Production Begins in March - Wu-Jing.org. [2009. december 30-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. január 7.)
  8. a b It's a Wrap For Ip Man - Wu-Jing.org. [2009. május 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. január 7.)
  9. ipman » 拍攝過程 About the Shooting. [2009. április 12-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. január 7.)
  10. a b Cheang, Michael: Donnie Yen takes on the role of his life. The Star (Malaysia), 2008. december 16. [2010. február 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. december 2.)
  11. Grandmaster Yip Man Plot Revealed at Shanghai Press Conference - Wu-Jing.org, 2008. július 14. [2008. május 10-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. január 8.)
  12. Donnie Yen Got A Slash Near His Eye on the Set of 'Yip Man' - Wu-Jing.org, 2008. március 26. [2010. július 12-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. január 7.)
  13. 2008 Hong Kong Yearly Box Office Results. Box Office Mojo. Internet Movie Database. (Hozzáférés: 2010. május 26.)
  14. Ip Man (2008) review. Film4, 2008. (Hozzáférés: 2010. szeptember 2.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Ip Man (film) című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.