Ionerősség

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az ionerősség fogalmát Lewis és Randall vezették be 1921-ben az erős elektrolitok aktivitási együtthatóinak leírásához.[1] Egy oldat ionerőssége az oldatbeli ionok koncentrációjának mérőszáma. Az ionos vegyületek vízben oldva ionokra disszociálnak. Az oldatban levő teljes elektrolitkoncentráció befolyásolja az olyan fontos tulajdonságokat, mint a disszociációs állandó vagy a különböző sók oldhatósága. Az oldott ionokat tartalmazó oldat egyik fontos sajátsága az ionerősség. Az ionerősség kifejezhető moláris (mol/L) vagy molális (mol/kg víz) koncentrációban, a félreértések elkerülése végett a mértékegységet meg kell adni.[2]

Az ionerősség megadása[szerkesztés]

Egy oldat I moláris ionerőssége az összes, az oldatban jelen levő ion koncentrációjának függvénye.[3]

ahol az 1/2 azért szerepel, mert mind a kationokat, mind az anionokat figyelembe vesszük, ci az i ion moláris koncentrációja (M, mol/L), zi az i ion töltésszáma, a szummázás az oldatba levő összes ionra elvégzendő. 1:1 elektrolit, például nátrium-klorid esetén, amikor minden ionnak egy a töltésszáma, az ionerősség megegyezik a koncentrációval. MgSO4 elektrolitban ugyanakkor minden ion kétszeres töltésű, így az ionerősség az azonos koncentrációjú nátrium-kloridéhoz képest négyszeres lesz:

A többértékű ionok általában nagy mértékben hozzájárulnak az ionerősséghez.

Számítási példa[szerkesztés]

Egy bonyolultabb példa a 0,050 M Na2SO4-ot és 0,020 M KCl-ot tartalmazó oldatkeverék ionerőssége:

Nem ideális oldatok[szerkesztés]

Mivel a nem ideális oldatoknál a térfogatok nem szigorúan additívak, a c molaritás (mol/L) helyett előnyösebb a b molalitással (mol/kg H2O) dolgozni. Ehhez a molális ionerősséget az alábbi módon definiáljuk:

,

ahol

i = az ion azonosító száma
z = az ion töltésszáma

Jelentősége[szerkesztés]

Az ionerősség központi szerepet játszik a Debye–Hückel-elméletben, mely az ionos oldatoknál jellemzően fellépő, az ideálistól erősen eltérő viselkedést írja le.[4][5] Szintén fontos a kolloidok és más heterogén rendszerek határfelületi kettősrétegét leíró elmélet, valamint az ehhez kapcsolódó elektrokinetikai és elektroakusztikus jelenségek szempontjából. A kettősréteg vastagságát ugyanis a Debye-hossz (a κ Debye-paraméter reciproka) jellemzi, ami fordítottan arányos az ionerősség négyzetgyökével. A koncentráció növelése vagy nagyobb töltésszámú ellenion esetén a kettősréteg összenyomódik, és nő az elektromos potenciál gradiense.

Nagy ionerősségű közeget használnak a komplexek stabilitási állandóinak meghatározásához, hogy a titrálás során minimálisra csökkentsék a kisebb koncentrációban jelen lévő oldott anyag aktivitási együtthatóinak változását. A természetes vizek, például az ásványvizek és a tengervíz ionerőssége – a bennük oldott sók miatt – rendszerint nem hanyagolható el, ami jelentősen módosítja tulajdonságaikat.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. (2004) „The concept of ionic strength eighty years after its introduction in chemistry”. Journal of Chemical Education 81 (5), 750. o. DOI:10.1021/ed081p750.  
  2. (2001) „The definition and unit of ionic strength”. Journal of Chemical Education 78 (12), 1691. o. DOI:10.1021/ed078p1691.  
  3. Ionic strength, I, A kémiai terminológia kompendiuma – Arany könyv (internetes kiadás). International Union of Pure and Applied Chemistry 
  4. (1923) „Zur Theorie der Elektrolyte. I. Gefrierpunktserniedrigung und verwandte Erscheinungen” (PDF). Physikalische Zeitschrift 24, 185–206. o. [2013. november 2-i dátummal az eredetiből archiválva].  
  5. Fundamentals of analytical chemistry. Brooks/Cole Pub Co (2004). ISBN 0-03-058459-0 

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben az Ionic strength című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További olvasnivalók[szerkesztés]