Inzell

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Inzell
Inzell címere
Inzell címere
Közigazgatás
Ország Németország
TartományBajorország
KerületFelső-Bajorország
JárásTraunstein járás
PolgármesterJohann Egger
Irányítószám83334–08665
Körzethívószám08665
RendszámTS
Népesség
Teljes népesség4911 fő (2022. dec. 31.)[1]
Népsűrűség99 fő/km²
Földrajzi adatok
Tszf. magasság693 m
Terület45,35 km²
IdőzónaCET, UTC+1
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 47° 46′, k. h. 12° 45′Koordináták: é. sz. 47° 46′, k. h. 12° 45′
Inzell (Bajorország)
Inzell
Inzell
Pozíció Bajorország térképén
Elhelyezkedése Bajorország térképén
Elhelyezkedése Bajorország térképén
Inzell weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Inzell témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Inzell németországi üdülőhely a Bajor-Alpokban, Felső-Bajorországban. A német gyorskorcsolyázás központja, amihez kiváló létesítménnyel rendelkezik.

Fekvése[szerkesztés]

Inzell község Salzburg, Berchtesgaden és a Chiemsee között fekszik, a Berchtesgadeni tartomány határán. Falvak, tanyák, üdülőhelyek veszik körül. Népszerű klimatikus üdülőhely, családok és a sportokat kedvelők is szívesen látogatják. Inzell Teisendorf, Bad Reichenhall és Ruhpolding községekkel határos.

Története[szerkesztés]

Inzellben 1177-ben alapították a Wed Zeno Reichenhall kolostort. A 16. századtól vasércet bányásztak a környéken, erre utalnak a település címerében a bányász szerszámok (az ezüst hal Szent Zénó jelképe). 1749-ben hatalmas tűzvész pusztított a faluban, szinte a megszűnéssel fenyegetve a települést. A 20. században az idegenforgalom lett a húzó ágazat, Inzell rekreációs és sportközponttá vált.

Sport[szerkesztés]

A Ludwig Schwabl Stadion

A község a gyorskorcsolyázás központja, már az 1960-as évek elején épült egy nyitott jégpálya, majd 1965-ben felépítették Németország második fedett jégstadionját. Itt edzett a kétszeres olimpiai és egyszeres világbajnok Erhard Keller és a tizenhatszoros világ- és háromszoros olimpiai bajnok Anni Friesinger-Postma is. Az ISU (Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség) Inzellnek ítélte a 2011-es távonkénti világbajnokság megrendezését. Ehhez új, korszerű fedett jégstadiont építettek. Mint tipikus alpesi település, Inzell helyet biztosít a sízőknek és a hódeszkásoknak is: 45 kilométernyi sípályát építettek ki, és több sífelvonóval is rendelkezik. A téli szezonon kívül a túrázók és túrakerékpárosok látogatják.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Alle politisch selbständigen Gemeinden mit ausgewählten Merkmalen am 31.12.2022 (német nyelven). Szövetségi Statisztikai Hivatal, 2023. szeptember 21. (Hozzáférés: 2023. október 7.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Inzell című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]