Inti

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Intiinka napisten, az inka dinasztia őse, a birodalom istene, a szivárvány istene az inka mitológiában. Aranykorongként ábrázolták, emberi arccal. Az uralkodó inkát Inti megtestesülésének tekintették.

Inti kultuszát a 9. uralkodó, Pachacútec Yupanqui, az első történelmileg egyértelműen bizonyított inka a 15. század első felében vezette be. Az inka fővárosban, Cuzcóban minden évben június 21-én, a téli napforduló idején ünnepelték és ünneplik ma is a Nap Fesztiválját (Inti Raymi).

Tisztelete összemosódott fiának, Inkának kultuszával. Az inka uralkodók politikai okokból tették főistenné, így ők is osztoztak isteni jellegében, és a hatalmuk is nagyobbá vált. A téli napforduló szertartásán Intit jelképesen az Intihuatana oszlophoz kötözték, így biztosítván visszatérését a következő évben. Az Inti tiszteletére rendezett ünnepségeken gyakori volt az állat és gyermekáldozat.[1]

Inti szimbóluma megtalálható Argentína, Uruguay és Spanyolország zászlaján.

1985 és 1991 között a perui fizetőeszköz neve Inti volt (korábban Sol de Oro, majd Nuevo Sol, jelenleg egyszerűen Sol).

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Yun, Michelle (2000. december 10.). „Essenhigh, Inka”. Oxford Art Online, Kiadó: Oxford University Press.  

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben az Inti (Gottheit) című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.