Internetes DEmokrácia pártja

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
IDE – Internetes DEmokrácia pártja
Mottó: Internetes DEmokrácia = Igazi DEmokrácia
Adatok
Elnök Bognár Attila

Alapítva 2004. július 23.
Feloszlatva 2010. április 1.

Ideológia közvetlen demokrácia
Hivatalos színei szivárványszín
Weboldala

Az Internetes DEmokrácia pártja (röviden IDE) egy magyarországi párt. 2004. július 23-án alakult Gyöngyösön, és saját közleményük szerint 2010. április 1-jén szűnt meg.[1]

Az IDE céljai[szerkesztés]

Az IDE a jelenleg fennálló közvetetten demokratikus rendszert kívánja kiegészíteni közvetlen demokráciával, amit közvetetten demokratikus módon megszerzett mandátumoknak közvetlenül demokratikus működtetésével kívánja megvalósítani. Az IDE képviselőinek tevékenységét a hazai és Európai Parlamentben a választópolgárok fogják kontrollálni online szavazások útján. Az IDE a céljait rendszerváltás vagy forradalom nélkül, a fennálló közvetett demokrácia keretein belül kívánja megvalósítani.

Az IDE működési mechanizmusa[szerkesztés]

Az IDE a képviseleti demokrácia keretein belül, a választópolgárok képviselők fölötti kontrollja révén kívánja megvalósítani a közvetlen demokráciát. Az IDE képviselőit:

  1. Sorsolással választják a jelentkezők közül.
  2. A kisorsolt képviselők legfeljebb néhány hónap után (Európai Parlament esetében havonta) lemondanak, hogy átadhassák helyüket a soron következőknek. Az Európai Parlamentben IDE a független besorolást kapja.
  3. Amikor a hazai és Európai Parlamentben szavazásra kerül sor, az IDE képviselői a polgárok online megszavazott döntéseit fogják közvetíteni.

Az IDE szavazóbázisának a megosztottságát tükrözni fogják a parlamenti szavazáskor is. Például, ha a parlamentben egy törvényjavaslatot szavaznak meg, amit a szavazásra jogosult polgárok 60%-a támogat és 40%-a meg ellenzi, és az IDE 10 mandátummal rendelkezik, akkor az IDE képviselői közül 6-an igennel, 4-en meg nemmel fognak szavazni.

Az IDE viszonya a többi párttal[szerkesztés]

Mivel az IDE-nek nincsen pártpolitikája, magától értetődően koalícióba sem lép más pártokkal. A választópolgárok viszont természetesen támogathatják a nekik tetsző pártokat az IDE-n keresztül. Azonban ezt nem csupán 4 évre előre tehetik meg, azok bizonytalan ígéretei alapján, hanem folyamatosan, a konkrétan felmerülő kérdésekre adott tényleges válaszaikat egyenként támogatva vagy épp ellenezve.

Kapcsolódó cikkek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]