InterCity (Magyarország)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
InterCity
Scarbantia InterCity érkezik Győrbe
Scarbantia InterCity érkezik Győrbe
Adatok
Ország Magyarország
Típusvonatnem
Átadás1991. június 2.
Üzemeltető
Üzemeltető
A Wikimédia Commons tartalmaz InterCity témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség
InterCity-állomások Magyarországon 2017 végén
IC-vonat V43-as mozdonnyal a Nyugati pályaudvaron 2003-ban
IC-vonat 2020-ban
1. osztályú IC2G InterCity kocsi a MÁV-nál
2. osztályú IC2G InterCity kocsi a MÁV-nál1. és 2. osztályú IC2G InterCity kocsi a MÁV-nál
A lengyel fajta Bo fülkés kocsi

Az InterCity (rövidítve IC) belföldön jellemzően nagyvárosok között közlekedő magasabb komfortfokozatú expresszvonat. A vonatra a menetjegyen felül pót- és helyjegyet is kell váltani. Egyes járatok pótjegy megfizetése nélkül is igénybe vehetők.

Az InterCity magyarországi története[szerkesztés]

Az első 25 év[szerkesztés]

1991. június 2-án indult meg az InterCity-szolgáltatás a Magyar Államvasutak vonalán. Az első két Intercity-vonat Budapest-Keleti pályaudvar 9., valamint Miskolc-Tiszai pályaudvar 1. vágányáról indult, a vonatok 4Bko+1Wrm+1Amo összeállításban közlekedtek. Az első IC-vonal Budapest–Miskolc között kezdett üzemelni Lillafüred, Szinva, Sajó, Borsod és Hámor vonatnevekkel. A vonatok az utat Miskolcig 2 órán belül tették meg 92 km/h átlagsebességet elérve. 1992. szeptember 27-től a második IC-vonal is megnyílt Budapest és Nyíregyháza között. Az akkori vonatnevek: Hajdú, Délibáb (ebből lett aztán a Westel), Hortobágy, Szabolcs és Nyírség. Két évvel később IC-vonatok kezdtek járni Budapestről Pécsre valamint Szegedre. 1995-től a hálózat Sopron és Szombathely felé bővült. Az 1997-es menetrend váltáskor pedig megszüntették az utolsó belföldi expresszvonatokat, és IC jár azóta Kaposvárra és Békéscsabára is. Ezzel párhuzamosan számos nemzetközi gyorsot és EuroCity vonatot belföldi utazásra is igénybe lehet venni IC-pótjegy váltása mellett és megindult az IC közlekedés Keszthelyre is.

Az IC-vonatok kezdetben átalakított belföldi gyorsvonati kocsikkal jártak (Bko sorozat, komfortkocsik). Ezek belső felépítése megegyezett a belföldi gyorsok első osztályú kocsijaival. Később a pécsi IC üzembeállításával párhuzamosan már nem fülkés, hanem termes elrendezésű – győri gyártású gyorsvonati kocsikból átépített – 2. generációs IC-kocsikat készítettek a Dunakeszi járműjavítóban. A régebbi fülkés kocsikat pedig fokozatosan kivonták az IC forgalomból, jelenleg gyorsvonatokban közlekednek. 1996-ban a GANZ-Hunslettől három új motorvonati szerelvényt vásároltak. Ezek a vonatok először a Budapest–Szeged vonalon jártak.

2001-ben indult el az ún. InterCityRapid szolgáltatás, mely az IC szolgáltatást kívánta még jobban emelni és gyorsítani. Ezek a vonatok a két végpont között csak 1-2 városban, vagy egyáltalán nem álltak meg és a jegy is drágább volt rájuk. Ez a szolgáltatás 2007-ig bezárólag szűnt meg és helyüket sima IC-k vették át.

2003 decemberétől IC vonat jár Tapolcára.

2004-től IC vonat közlekedik Pécs–Kaposvár–Nagykanizsa–Szombathely–Sopron–Bécs viszonylatban, ez a Corvinus nevet kapta, ami 1 évvel később Kaposvár helyett Barcson keresztül közlekedik, majd 2010-től a 2012-es megszűnéséig nemzetközi gyorsvonatként közlekedik. Az év végi menetrendváltástól a soproni és szombathelyi IC-k a Déli pályaudvar helyett ismét a Keleti pályaudvarról indulnak, mint 2000 előtt.

A 2006-os menetrendváltással Kelet-Magyarországon bevezették az ütemes menetrendet, ezzel együtt bővült a vonatszám is. Két fontos újítás történt: az országban egyedülálló módon Szeged-Budapest viszonylatban összevonták a gyorsvonatokat és az InterCityket, a vonatban az IC-kocsik mellett helyjegy nélkül igénybe vehető gyorsvonati kocsik is közlekednek. Emellett a gyorsvonati menetrend szerint, több helyen állnak meg. (Az ilyen fajta vonatokat szaknyelven Hibridvonatnak nevezik, de a menetrendben IC-ként szerepelnek).) A másik újdonság a Kör-IC-k megjelenése volt, melyek Budapest-KeletiFüzesabonyMiskolc-TiszaiSzerencsTokajNyíregyházaDebrecenHajdúszoboszlóPüspökladánySzolnokCeglédFerihegyKőbánya-KispestZuglóBudapest-Nyugati útirányon (és vissza) közlekednek.

Szintén 2006-tól közlekednek mentesítő IC vonatok a fővárosból Sátoraljaújhelyre, iskolai időszakban, vasárnapi napokon. Ezeket rendszerint három Siemens Desiro motorvonatból állítják ki, kedvezményes árú IC-pótjeggyel vehetők igénybe (a Zemplén IC a 2012/2013-as menetrendváltás óta expresszvonatként közlekedik).

A 2008-as menetrendváltással bevezették a Bo kocsikból kialakított 3. generációs IC-kocsikat a PécsBudapestMiskolc viszonylaton és lehetővé tették a kerékpárszállítást több InterCity járaton is. Jelenleg a Budapest–Miskolc, Budapest–Nyíregyháza és a Kör-IC viszonylatain közlekednek.

A 2009-es menetrendváltással naponta IC közlekedik Budapestről Bajára és vissza (ezek a 2012/2013-as menetrendváltás óta expresszvonatként közlekednek); BudapestPécs között pedig új IC-vonatpár közlekedik, ezzel egyidőben megszűnt az IC közlekedés Tapolca felé, Keszthely felé csak 1 pár maradt.

2010-től a nyári időszakokban a BudapestKeszthely gyorsvonatok közvetlen IC-kocsit továbbítanak, amibe az IC pót- és helyjegy váltása kötelező, az év végi menetrendváltástól a pécsi IC-k a Keleti pályaudvar helyett a Déli pályaudvarról indulnak.

A 2011. december 11-i menetrendváltástól megszűnt az utolsó állandó keszthelyi IC.

2012-ben Budapest–Békéscsaba–Lőkösháza és Budapest–Eger között is két óránként indulnak IC járatok, amik a szegedi IC-járatokhoz hasonlóan szintén továbbítanak gyorsvonati kocsikat, amik helyjegy nélkül igénybe vehetők. (Ebben az évben a 100-as vonal felújítása idején egyes Budapest–Nyíregyháza–(Záhony) IC-járatok is továbbítottak gyorsvonati kocsikat). A nyári menetrendi időszaktól kezdve leállítják a belföldi járatok étkezőkocsijait,[1] amelyek csak 2019-től a keszthelyi vonatokon jelentek meg ismét, elsősorban a nyári, majd később az elő, -és utószezonban is. Az év végi menetrendváltástól a pécsi IC-k a Somogy IC-vel együtt ismét a Keleti pályaudvarról közlekednek, ezzel egyidőben a Dráva IC csak Budapest és Pécs között közlekedik.

2013-tól a nyári időszakban a BudapestTapolca viszonylatban közlekedő Kék Hullám nevű sebesvonatok is továbbítanak IC-kocsit, amibe IC pót -és helyjegy váltása kötelező. A decemberi menetrendváltással meg 2 új IC-vonatpár közlekedik Budapestről Zalaegerszegre (a Citadella IC Zalaegerszegtől Őrihodoson át Mariborig, később Ljubljanáig közlekedik tovább), iskolaidőben vasárnaponként csak Zalaegerszeg–Budapest-Déli pályaudvar viszonylatban új IC vonat közlekedik; 1 új IC vonatpár közlekedik Budapest–Szeged és Budapest–Győr között; illetve 1 új IC-vonatpár közlekedik Budapest–Kaposvár–Gyékényes–(Zágráb) és Budapest–Siófok–Gyékényes–(Zágráb) viszonylatban (ez utóbbi belföldi forgalomban gyorsvonati kocsikat is továbbít); illetve a Budapest-Keleti pályaudvar–Biharkeresztes–(Brassó) viszonylatban közlekedő Corona Nemzetközi Gyors, a Budapest-Keleti pályaudvar–Záhony–(Moszkva) viszonylatban közlekedő Tisza Nemzetközi Gyors, és a Budapest-Keleti pályaudvar–Budapest-Déli pályaudvar–Székesfehérvár–Zalaegerszeg–Őrihodos–(Koper) viszonylatban közlekedő Istria Nemzetközi Gyors is IC vonatként közlekedik belföldi forgalomban.

2014. június 12-től az egri járatok már nem továbbítanak IC kocsit, gyorsvonatként közlekednek. A decemberi menetrendváltástól 1 új IC-vonatpár közlekedik Budapest–Szeged között, iskolaidőben pénteken és vasárnap új IC vonat közlekedik Budapest–Pécs között, az Arrobona IC pedig meghosszabbított útvonalon Győrtől Hegyeshalomig közlekedik tovább, ezzel egy időben megszűnt a Tisza IC, az Istria IC pedig ismét nemzetközi gyorsvonatként szerepel a menetrendekben.

A 2015/2016-os menetrendváltással egy időben új IC vonatpár közlekedik Budapest–Szombathely és Budapest–Sopron között, ezzel egy időben megszűnt a Bihar IC, a Délibáb IC már nem kör IC-ként közlekedik, hanem Nyíregyházától Miskolc-Budapest-Keleti helyett Záhonyba közlekedik. 2016. szeptember 12-től a 30-as vonal felújítása miatt az Agram InterCity Budapest–Dombóvár–Kaposvár–Gyékényes–Zágráb útirányon közlekedik.

A 2016. december 11-i menetrendváltástól az Agram IC Zágráb helyett Fiume állomásig közlekedik, ebből adódóan a vonat neve Kvarner lett, a Zemplén Expressz meg ismét IC vonatként közlekedik, ezzel egy időben megszűnt a Zsolnay IC.

2017-től[szerkesztés]

A 2017/2018-as menetrendváltástól új IC vonatpár közlekedik Budapest és Kaposvár között, a Rippl-Rónai IC csak Budapest–Kaposvár viszonylatban közlekedik, a Kvarner IC Agram néven nemzetközi gyorsvonatként közlekedik. 2018. február 26-tól 2019. március 31-ig a 40a vasútvonal felújítása miatt a Pécsre közlekedő Baranya, Mecsek, PTE, Sophiane, Zengő, illetve a Kaposvárra közlekedő Rippl-Rónai és Zselic IC-k helyett Kelenföld és Százhalombatta között pótlóbuszok közlekednek, a pécsi Tubes és a Kaposvár–Gyékényesi Somogy IC meg a Keleti pályaudvar helyett a Déli pályaudvarra közlekedik Kelenföld-Érd alsó-Tárnok-Érd felső felé kerülő útvonalon, ezzel egyidőben mentesítő vonatként újra jár a kaposvári Kapos, -és a pécsi Misina IC.

A 2018/2019-es menetrendváltástól a Latorca IC csak Munkácsig közlekedik, Szombathely felé meg új IC vonat közlekedik Iseum néven, továbbá egy új IC vonatpár közlekedik Budapest–Békéscsaba–Brassó viszonylatban Fogaras néven, a soproni Volt Fesztivál IC helyett meg újraindul a 2014-ben megszűnt Ikva IC. 2019. április 7-től új mentesítő IC vonat közlekedik (Záhony)–Nyíregyháza–Budapest viszonylatban Sóstó néven, augusztus 31-től pedig Budapest–Szeged viszonylatban Szent Gellért néven.

A 2019/2020-as menetrendváltástól a Budapest–Székesfehérvár–Szombathely/Zalaegerszeg viszonylatú gyorsvonatok Hibrid-IC vonatként közlekednek (Bakony, Göcsej), ezzel együtt a Citadella nemzetközi gyorsvonat is továbbít IC kocsit (nyártól már a menetrendekben is újra IC-ként szerepel), ezzel egyidőben megszűnt a Hetés és Szent Gellért IC, utóbbi helyét Televonat vette át. 2020. szeptember 28-tól a Budapest–Nagykanizsa és a Budapest–Keszthely viszonylatú gyorsvonatok is IC vonatként közlekednek Tópart és Balaton IC néven, illetve az Agram vonatpár is IC-ként szerepel, mely a Tópart IC-vel egyesítve közlekedik.

A 2020/2021-es menetrendváltással a Budapest–Miskolc viszonylatú IC vonatok meghosszabbított útvonalon közlekednek Hidasnémetin át Kassáig és közvetlen kocsikkal Miskolctól Sátoraljaújhelyig, ezzel kétórás ütemet hozva létre Budapest–Kassa/Sátoraljaújhely között. Újdonság, hogy ezek az IC vonatok Füzesabony helyett Mezőkövesden állnak meg (Hernád/Zemplén IC), illetve az IC ütem kibővül egy este Miskolcra-reggel Miskolcról közlekedő vonatpárral, ezzel egyidőben megszűnt a Budapest–Miskolc viszonylatú Abaúj, Lillafüred, Sajó, Szinva, Takta, TVK IC, valamint a Budapest–Kassa viszonylatú Rákóczi IC. Szintén újdonság, hogy ez évtől minden Békéscsaba felé közlekedő vonatban közlekedik IC kocsi, a belföldi vonatok esetében egységesen Békés névvel, a Kresz Géza IC pedig Lőkösháza helyett Kaposvárra közlekedik, aminek következtében megszűnt a Zselic IC, a Budapest–Pécs PTE IC meg újra Misina IC néven közlekedik, és új IC vonat közlekedik Budapest–Bukarest között Muntenia néven. 2021-es nyári és elő-/utószezon menetrendben közlekedő Gradec nemzetközi gyorsvonat pár is IC-ként szerepel, mely a Tópart IC-vel egyesítve közlekedik, továbbá a Splitbe közlekedő Adria vonatpár is IC-ként közlekedik. 2021. június 5-én és 6-án a magyarországi IC-közlekedés 30 éves évfordulója alkalmából Lillafüred és Borsod IC néven retrószerelvény közlekedett Budapest és Miskolc között. 2021. június 19-től a nyári időszakban a Budapest–Balatonfüred–Tapolca–(Szombathely) viszonylatú Kék Hullám sebesvonatok is IC vonatként közlekednek, és új IC vonat közlekedik Tapolca–Budapest-Déli viszonylatban Levendula néven.

A 2021/2022-es menetrendváltástól a Dráva IC Pécs helyett Budapest–Győr–Csorna–Szombathely–Szentgotthárd–Graz–Maribor–Ljubljana viszonylatban közlekedik, új IC vonatpár közlekedik Budapest–Graz viszonylatban Mura néven, a Rába IC csak Szentgotthárdig, a Kraszna IC meghosszabbítva Fehérgyarmatig közlekedik. A szegedi Maros IC a Csongrád nevet kapta, Budapest-Keleti és Arad között az új Maros és Körös, Temesvárig a Béga, míg Szolnok és Arad között a Zaránd IC jár. A pécsi Dráva IC helyett a Tubes IC közlekedik, a Somogy IC már pécsi közvetlen kocsi nélkül közlekedik Gyékényesre. A Délibáb IC Záhony helyett Miskolcig közlekedik. Az április 3-i menetrend módosítástól a Budapest-Győr-Csorna-Szombathely-(Szentgotthárd) viszonylatú IC-k egységesen a Savaria, a Budapest-Nyugati pályaudvar-Debrecen-Nyíregyháza-(Záhony) viszonylatú IC-k egységesen a Nyírség, a Budapest-Keleti pályaudvar–Miskolc–Nyíregyháza–Debrecen–Budapest-Nyugati pályaudvar viszonylatú Kör-IC-k egységesen a Tokaj nevet viselik. 2022. június 18-ától a Sopron Bank IC neve Magnet Bank névre változik, július 1-jétől pedig ismét megszűnt a Füzér IC. Október 1-jétől a Budapest–Szeged között közlekedő IC-k egységesen Napfény nevet viselik.

A 2022/2023-as menetrendváltástól megszűnt a Gradec IC (az utolsó vonat 2022. szeptember 11-én közlekedett). Szintén a menetrendváltástól a pécsi IC-k egységesen a Mecsek nevet viselik, a Kör-IC-k Püspökladány helyett Hatvanban állnak meg, illetve a 80a-n közlekedő összes InterCity megáll Hatvanban, a Zaránd IC meg ismét Budapest-Keleti pályaudvarig közlekedik. A Hámor IC megszűnt helyette a Tokaj IC közlekedik. 2023. február 4-től a Kör-IC-k ismét megállnak Püspökladányban.

A 2023/2024-es menetrendváltástól vasárnaponként újra közlekedik a Borostyánkő IC járat, de Szombathely helyett Sopronig közlekedik. Claudiopolis néven új IC közlekedik Budapest és Kolozsvár között. A vonat Lőkösháza felé közlekedik a Fogaras IC-vel egyesítve. Újra közlekedik a Tisza vonatpár Bécs és Csap között EC-ként, a Transilvania EC helyett.

Magyarországi viszonylatok[szerkesztés]

A felsorolt vonatokra az InterCity pót- és helyjegy váltása kötelező. Szolnok–Lőkösháza, PüspökladányBiharkeresztes viszonylatban a vonatok InterCity pót- és helyjegy nélkül is igénybe vehetők.

A Budapest–Székesfehérvár–Veszprém–Szombathely/Zalaegerszeg és a Budapest–Székesfehérvár–Siófok–Nagykanizsa/Keszthely viszonylatban közlekedő Bakony, Göcsej, Tópart és Balaton IC vonatokon az IC kocsi egységesen 300 Ft-os helyjeggyel vehető igénybe, a vonatok gyorsvonati kocsijai pedig gyorsvonati pótjegy váltása nélkül. A Budapest–Mezőkövesd–Miskolc–Hidasnémeti/Sátoraljaújhely viszonylatokban közlekedő IC vonatokon egységes 300 Ft-os helyjegy váltása kötelező.

A Budapest–Őrihodos, Budapest–Hegyeshalom, Budapest–Párkány, Budapest–Biharkeresztes, Budapest–Lőkösháza, ZáhonyNyíregyházaDebrecenSzolnok–Budapest–GyőrHegyeshalom, Biharkeresztes–Budapest–Hegyeshalom, Nyírábrány–Debrecen–Szolnok–Budapest–Hegyeshalom és Budapest–Kelebia viszonylatban nemzetközi EC-, EN- és IC-vonatok is közlekednek. (Budapest–VácSzob, Budapest–Kelebia, Püspökladány–Biharkeresztes és Debrecen–Nyírábrány viszonylatban pót- és helyjegy nélkül igénybe vehetők).

Elnevezéseik és viszonylataik[szerkesztés]

A vonatokat általában tájegységekről és városokról, híres személyekről nevezik el. Néhány évig reklámnevű IC vonatok is közlekedtek (pl. Westel IC, Uniqua IC) vagy napjainkban a PTE IC, Magnet Bank IC, Soproni Közgáz IC, TVK IC és a Volt Fesztivál IC. 2006 decemberétől kivételt képeztek a kör-IC-k, melyek madár- és virágneveket viseltek, azonban 2022. április 3-ától mind Tokaj IC névvel közlekedik.

Jellemzők[szerkesztés]

  • Többnyire belföldi forgalom
  • Megállás csak nagyobb városokban
  • Léghűtéses vagy klimatizált kocsik
  • Teljes nemdohányzó kocsik
  • 90 km/h átlagsebesség

Jelenleg közlekedő[szerkesztés]

Érvényes 2023. december 10-től

Elnevezés Viszonylat
IC Adria Budapest-Keleti–Székesfehérvár-Siófok-Fonyód-Nagykanizsa-Gyékényes-Zágráb-Split (nyári időszakban naponta, nemzetközi forgalomban Split felé csak keddenként, péntekenként és vasárnaponként, Bp. felé csak hétfőnként, szerdánként és szombatonként közlekedik; korábban gyorsvonatként és expresszvonatként közlekedett; egy időben közvetlen kocsikat továbbított Fiume (Rijeka) felé)
IC Agram Budapest-Déli–Székesfehérvár-Siófok-Fonyód-Nagykanizsa-Gyékényes-Zágráb (naponta; Budapest-Nagykanizsa-(Gyékényes) viszonylatban a Tópart IC-vel egyesítve közlekedik; nyári időszakban és utószezonban Expresszvonatként közlekedik; korábban gyorsvonatként közlekedett, egy időben közvetlen kocsit továbbított Zágrábtól Ljubljanáig, Balatonszentgyörgytől Keszthelyig, illetve Keszthelytől Szombathelyig; egy időben Rijeka (Fiume) volt a végállomása; 2016 végén a 30-as vonal felújítása miatt a Keleti pályaudvarról közlekedett Dombóvár-Kaposváron keresztül; régen Zágráb-Salzburg között közlekedett EuroCity vonatként)
IC Arrabona Győr–Tatabánya–Budapest-Keleti (naponta, csak ebben a viszonylatban közlekedik; korábban Záhony - Hegyeshalom között közlekedett; egy időben Zürichbe közlekedett; régen expresszvonatként közlekedett)
IC Bakony Budapest-Déli–Székesfehérvár–Veszprém–Ajka–Boba–Celldömölk–Szombathely (2 óránként; régebben expresszvonatként közlekedett)
IC Balaton Budapest-Déli–Székesfehérvár–Siófok–Fonyód–Keszthely (2 óránként; 2008-ban Keleti pályaudvar–Keszthely–Szombathely– Sopron–Bécsújhely–Bécs viszonylatban közlekedett, Szombathely és Bécs között a pécsi Corvinus IC-vel egyesítve; korábban expresszvonatként közlekedett)
IC Béga Budapest-Keleti–Szolnok–Békéscsaba–Lőkösháza–Arad–Temesvár (naponta; egyidőben Temesvárig közlekedett; régebben gyorsvonatként közlekedett)
IC Békés Budapest-Keleti pályaudvar-Szolnok-Békéscsaba (2 óránként, korábban Lőkösházáig is közlekedett)
IC Borostyánkő Budapest-Keleti pályaudvar-Tatabánya-Győr-Csorna-Sopron (vasárnaponként; korábban Budapest-Keleti pályaudvar-Győr-Csorna- Szombathely viszonylatban közlekedett)
IC Borsod Budapest-Keleti pályaudvar-Füzesabony-Miskolc-Tiszai pályaudvar (naponta; egy időben Budapestről tovább közlekedett Pécsre; régebben expresszvonatként közlekedett)
IC Citadella Budapest-Déli pályaudvar-Székesfehérvár-Veszprém-Ajka-Zalaegerszeg-Zalalövő-Őriszentpéter-Őrihodos-Ljubljana-Koper (naponta, Ljubljana-Koper között csak nyári időszakban; a 2012/2013-as menetrend idején Ljubljana helyett Maribor volt a végállomása; a 2014/2015-ös menetrend idején EuroCity vonatként közlekedett; a 2015/2016-os menetrendváltástól 2020 nyaráig nemzetközi gyorsvonatként közlekedett)
IC Claudiopolis Budapest-Keleti pályaudvar-Szolnok-Püspökladány-Biharkeresztes-Biharpüspöki-Nagyvárad-Kolozsvár-Brassó (naponta; korábban gyorsvonatként közlekedett; régen a Bp-ről induló vonatok közvetlen kocsit továbbítottak Szolnoktól Szentes-Hódmezővásárhely-Makó felé)
IC Corona Budapest-Keleti pályaudvar-Szolnok-Püspökladány-Biharkeresztes-Biharpüspöki-Nagyvárad-Kolozsvár-Brassó (naponta; korábban gyorsvonatként közlekedett; régen a Bp-ről induló vonatok közvetlen kocsit továbbítottak Szolnoktól Szentes-Hódmezővásárhely-Makó felé)
IC Dráva Budapest-Keleti pályaudvar-Tatabánya-Győr-Csorna-Szombathely-Szentgotthárd-Graz-Maribor-Ljubljana (naponta; az 1995/1996 menetrend idején Budapest-Siófok-Nagykanizsa-Murakeresztúr-Velence útvonalon közlekedett, majd 1 évvel később megszűnt, ezt követően a 2001/2002-es menetrendváltástól a 2003/2004-es menetrendváltásig Budapesttől Zalaegerszegen át Velencéig közlekedett; 2008-tól a 2012/2013-as menetrendváltásig Budapest-Pécs-Magyarbóly-Eszék-Szarajevó viszonylatban közlekedett (2008 és 2010 között a Keleti pályaudvarról, 2010 és 2012 között a Déli pályaudvarról); 2012 és 2021 között Keleti pályaudvar-Pécs viszonylatban közlekedett; egy időben Budapestről Miskolcig közlekedett tovább)
IC Fogaras Budapest-Keleti pályaudvar-Szolnok-Békéscsaba-Lőkösháza-Arad-Fogaras-Brassó (naponta)
IC Göcsej Budapest-Déli pályaudvar-Székesfehérvár-Veszprém-Ajka-Zalaegerszeg (2 óránként; régebben expresszvonatként közlekedett; egy időben Budapest–Balatonfüred–Tapolca–Ukk–Zalaegerszeg útvonalon közlekedett)
IC Hargita Budapest-Keleti pályaudvar-Szolnok-Püspökladány-Biharkeresztes-Nagyvárad-Kolozsvár-Brassó (naponta)
IC Hernád Budapest-Keleti pályaudvar-Mezőkövesd-Miskolc-Tiszai pályaudvar-Hidasnémeti-Kassa (2 óránként, Budapest és Miskolc között a sátoraljaújhelyi Zemplén IC-vel egyesítve közlekedik; régen a nyári időszakban tovább közlekedett Budapestről Keszthelyre; egy időben közvetlen kocsit továbbított Krakkóba; egy időben Budapestről tovább közlekedett Pécsre; egy időben EuroCity vonatként közlekedett)
IC Ikva Budapest-Keleti pályaudvar-Tatabánya-Győr-Csorna-Sopron (naponta; egy időben a Déli pályaudvarról indult és Sopronból Bécsújhelyig közlekedett tovább)
IC Ister Budapest-Keleti pályaudvar-Szolnok-Békéscsaba-Lőkösháza-Arad-Segesvár-Brassó-Bukarest (naponta; 2016. december 10-ig EuroNight-ként közlekedett).
IC Kékfrankos Budapest-Keleti pályaudvar-Tatabánya-Győr-Csorna-Sopron (naponta)
IC Kék Hullám Budapest-Déli pályaudvar-Székesfehérvár-Balatonfüred-Tapolca-(Szombathely) (nyári időszakban 2 óránként; elő- és utószezonban expresszvonatként közlekedik; korábban sebesvonatként közlekedett)
IC Körös Budapest-Keleti pályaudvar-Szolnok-Békéscsaba-Lőkösháza-Arad (naponta; korábban tovább közlekedett Temesvárra, illetve régebben expresszvonatként közlekedett Gyulára)
IC Kraszna Budapest-Nyugati pályaudvar-Szolnok-Debrecen-Mátészalka-Fehérgyarmat (naponta; Budapest-Debrecen között a záhonyi Nyírség IC-vel egyesítve közlekedik; egy időben a Keleti pályaudvarról közlekedett)
IC Kresz Géza Budapest-Keleti pályaudvar-Dombóvár-Kaposvár (naponta; 2020. december 12-ig Lőkösháza-Békéscsaba-Budapest-Keleti pályaudvar viszonylatban közlekedett)
IC Latorca Budapest-Nyugati pályaudvar-Szolnok-Debrecen-Nyíregyháza-Záhony-Munkács (naponta; egy időben a Keleti pályaudvarról közlekedett, a 2018/2019-es menetrendváltásig tovább közlekedett Lvovba (Lembergbe) és Kijevbe)
IC Levendula Tapolca-Balatonfüred-Székesfehérvár-Budapest-Déli pályaudvar (nyári időszakban naponta, csak ebben a viszonylatban)
IC Lővér Budapest-Keleti pályaudvar-Tatabánya-Győr-Csorna-Sopron (naponta; egy időben a Déli pályaudvarról indult és Sopronból tovább közlekedett Bécsújhelyen át Bécsbe; régebben expresszvonatként közlekedett, ekkor közvetlen kocsijai voltak Győrtől Hegyeshalomig)
IC Magnet Bank Budapest-Keleti pályaudvar-Tatabánya-Győr-Csorna-Sopron (naponta)
IC Maros[2] Budapest-Keleti pályaudvar-Szolnok-Békéscsaba-Lőkösháza-Arad (naponta; egy időben tovább közlekedett Gyulafehérváron át Marosvásárhelyre, illetve egy időben Nyugati pályaudvar-Szeged viszonylatban közlekedett)
IC Mecsek[3] Budapest-Keleti pályaudvar-Sárbogárd-Dombóvár-Pécs (2 óránként; régen a Déli pályaudvarról közlekedett, illetve egy időben Budapestről tovább közlekedett Miskolcra; régebben expresszvonatként közlekedett)
IC Muntenia Budapest-Keleti pályaudvar-Szolnok-Békéscsaba-Lőkösháza-Arad-Temesvár-Bukarest (naponta)
IC Mura Budapest-Keleti pályaudvar-Tatabánya-Győr-Csorna-Szombathely-Szentgotthárd-Graz (naponta; régebben Déli pályaudvar-Siófok-Nagykanizsa viszonylatban közlekedett)
IC Napfény[4] Budapest-Nyugati pályaudvar-Cegléd-Kecskemét-Kiskunfélegyháza-Szeged (óránként; régebben expresszvonatként közlekedett)
IC Nyírség Budapest-Nyugati pályaudvar-Szolnok-Debrecen-Nyíregyháza-(Záhony) (2 óránként; egy időben a Keleti pályaudvarról közlekedett)
IC Rippl-Rónai Budapest-Keleti pályaudvar-Dombóvár-Kaposvár (naponta; korábban Kaposvárról tovább közlekedett Gyékényesen át Zágrábba, közvetlen kocsit továbbított Zágrábtól Ljubljanáig; 2017 nyarán pályafelújítás miatt Székesfehérvár-Siófok-Fonyód-Nagykanizsán keresztül közlekedett)
IC Savaria Budapest-Keleti pályaudvar-Tatabánya-Győr-Csorna-Szombathely-(Szentgotthárd) (2 óránként (délelőtt és délután 1 ütem kimarad); egy időben a Déli pályaudvarra közlekedett; régebben expresszvonatként közlekedett Budapest-Székesfehérvár-Veszprém-Celldömölk-Szombathely útvonalon)
IC Scarbanita Budapest-Keleti pályaudvar-Tatabánya-Győr-Csorna-Sopron (naponta)
IC Somogy Budapest-Keleti pályaudvar-Dombóvár-Kaposvár-Gyékényes (naponta; egy időben a Déli pályaudvarról indult és Gyékényestől Nagykanizsáig közlekedett tovább; régebben expresszvonatként közlekedett; a 2015/2016-os menetrendben az elő és az utószezonban közvetlen kocsikat továbbított Splitbe)
IC Soproni Közgáz Budapest-Keleti pályaudvar-Tatabánya-Győr-Csorna-Sopron (naponta)
IC Tokaj Budapest-Keleti pályaudvar-Miskolc-Tiszai pályaudvar-Nyíregyháza-Debrecen-Szolnok-Budapest-Nyugati pályaudvar (2 óránként; régebben expresszvonatként közlekedett Keleti pályaudvar–Miskolc–Nyíregyháza viszonylatban)
IC Tópart Budapest-Déli pályaudvar-Székesfehérvár-Siófok-Fonyód-Nagykanizsa-(Gyékényes) (2 óránként; korábban expresszvonatként közlekedett)
IC Traianus Budapest-Keleti pályaudvar-Szolnok-Békéscsaba-Lőkösháza-Arad-Temesvár-Bukarest (naponta; régebben EuroCity-ként közlekedett)
IC Tűztorony Budapest-Keleti pályaudvar-Tatabánya-Győr-Csorna-Sopron (naponta)
IC Zaránd Budapest-Keleti pályaudvar-Szolnok-Békéscsaba-Lőkösháza-Arad (naponta; korábban Keleti pályaudvar - Piski viszonylatban közlekedett)
IC Zemplén Budapest-Keleti pályaudvar-Mezőkövesd-Miskolc-Tiszai pályaudvar-Szerencs-Sátoraljaújhely (2 óránként; Budapest és Miskolc között a kassai Hernád IC-vel egyesítve közlekedik; egy időben expresszvonatként közlekedett)

Jelenleg nem közlekedő[szerkesztés]

Név Útvonala
IC Abaúj Budapest-Keleti pályaudvar-Füzesabony-Miskolc-Tiszai (egy időben Budapestről tovább közlekedett Pécsre)
IC Ady Endre Budapest-Keleti pályaudvar-Szolnok-Püspökladány-Biharkeresztes-Nagyvárad-Kolozsvár
IC Agria Budapest-Keleti pályaudvar-Hatvan-Füzesabony-Eger (jelenleg InterRégió vonatként közlekedik)
IC Alföld Budapest-Keleti pályaudvar-Szolnok-Békéscsaba-Lőkösháza (régebben expresszvonatként közlekedett; egy időben Budapest-Nyugati pályaudvar-Szeged között közlekedett)
IC Alpokalja Budapest-Keleti pályaudvar-Tatabánya-Győr-Csorna-Szombathely (megszűnt 2022. április 2-án)
IC Aranyhomok Budapest-Nyugati–Cegléd-Kecskemét-Kiskunfélegyháza-Szeged (megszűnt 2022. szeptember 30-án)
IC Avala Belgrád-Kelebia-Kiskunhalas-Kiskőrös-Kunszentmiklós-Tass-Budapest-Keleti pályaudvar-Tatabánya-Győr-Mosonmagyaróvár-Hegyeshalom-Bécs (régen expresszvonatként, később EuroCity vonatként közlekedett; 2011 és 2014 között Bécs helyett Prágába közlekedett; a 2014/2015-ös menetrend idején Kiskőrös–Kunszentmiklós–Tass–Budapest-Keleti helyett Kiskunfélegyháza–Kecskemét–Cegléd–Kőbánya-Kispest–Ferencváros–Kelenföldön keresztül közlekedett)
IC Avas Nyíregyháza-Miskolc-Tiszai pályaudvar-Füzesabony-Budapest-Keleti pályaudvar (egy időben tovább közlekedett Pécsre, illetve régen gyorsvonatként tovább közlekedett Siófokon és Gyékényesen át Zágrábba, közvetlen kocsik voltak Keszthelyre)
IC Axa Budapest-Keleti pályaudvar-Tatabánya-Győr-Csorna-Sopron
IC Baranya Budapest-Keleti–Sárbogárd–Dombóvár–Pécs (régen a Déli pályaudvarról közlekedett, illetve egy időben Budapestről tovább közlekedett Miskolcra; régebben expresszvonatként közlekedett, és külön rendeletre Pécsről tovább közlekedett Villányon át Harkányba; megszűnt 2022. december 10-én)
IC Baross Budapest-Keleti pályaudvar-Székesfehérvár-Siófok-Fonyód-Balatonszengyörgy-Nagykanizsa-Murakeresztúr; közvetlen kocsival Balatonszentgyörgy-Keszthely; később InterCity Rapid vonatként közlekedik Budapest-Keleti pályaudvar-Debrecen-Nyíregyháza viszonylatban
IC Batsányi Budapest-Déli pályaudvar-Székesfehérvár-Balatonfüred-Tapolca (a nyári időszakban tovább közlekedett Keszthelyre)
IC Bereg Budapest-Nyugati pályaudvar-Szolnok-Debrecen-Nyíregyháza-Záhony (egy időben a Keleti pályaudvarra közlekedett; megszűnt 2022. április 2-án)
IC Bihar Budapest-Keleti pályaudvar-Szolnok-Püspökladány-Biharkeresztes-Biharpüspöki-Nagyvárad-Kolozsvár
IC Bikavér Budapest-Keleti pályaudvar-Hatvan-Füzesabony-Eger
IC Bodrog Budapest-Keleti pályaudvar-Füzesabony-Miskolc-Tiszai pályaudvar-Szerencs-Sátoraljaújhely
IC Brennberg Budapest-Keleti pályaudvar-Tatabánya-Győr-Csorna-Sopron (megszűnt a 2013/2014-es menetrendváltással egyidőben)
IC Bugac Budapest-Nyugati pályaudvar-Cegléd-Kecskemét-Kiskunfélegyháza-Szeged (megszűnt 2022. szeptember 30-án)
IC Ciklámen Budapest-Keleti pályaudvar-Tatabánya-Győr-Csorna-Sopron (egy időben a Déli pályaudvarról indult Bécsújhelyen át Bécsbe; régebben expresszvonatként közlekedett, ekkor közvetlen kocsijai voltak Győrtől Celldömölkig)
IC Cívis Budapest-Nyugati pályaudvar-Szolnok-Debrecen-Nyíregyháza (egy időben a Keleti pályaudvarról közlekedett; megszűnt 2022. április 2-án; 2022. december 11 óta InterRégió vonatként közlekedik)
IC Claudius Szombathely-Csorna-Győr-Tatabánya-Budapest-Keleti pályaudvar (egy időben a Déli pályaudvarra közlekedett; megszűnt 2022. április 2-án)
IC Corvinus Pécs-Barcs-Gyékényes-Nagykanizsa-Zalaszentiván-Szombathely-Sopron-Bécsújhely-Bécs (a 2004/2005-ös menetrendben Barcs helyett Kaposváron keresztül közlekedett; 2008 nyarán Szombathely-Bécs között a Budapest-Siófok-Sopron-Bécs útvonalon közlekedő Balaton IC-vel egyesítve; 2010-től nemzetközi gyorsvonatként közlekedett, Bécs-Gyékényes között a Zágráb-Bécs közötti Zágráb IC-vel egyesítve közlekedett; megszűnt 2010. december 11-én)
IC Csanád Budapest-Keleti pályaudvar-Szolnok-Békéscsaba-Lőkösháza
IC Csongrád Budapest-Nyugati pályaudvar-Cegléd-Kecskemét-Kiskunfélegyháza-Szeged (megszűnt 2022. szeptember 30-án)
IC Dália Budapest-Keleti pályaudvar-Miskolc-Tiszai pályaudvar-Nyíregyháza-Debrecen-Szolnok-Budapest-Nyugati pályaudvar (megszűnt 2022. április 2-án)
IC Dankó Pista Budapest-Nyugati pályaudvar-Cegléd-Kecskemét-Kiskunfélegyháza-Szeged (megszűnt 2022. szeptember 30-án)
IC Délibáb Budapest-Nyugati pályaudvar-Szolnok-Debrecen-Nyíregyháza-Miskolc-Tiszai pályaudvar (korábban Záhonyig és Nyugati pályaudvar-Debrecen-Nyíregyháza-Miskolc-Keleti pályaudvar viszonylatban közlekedett; megszűnt 2022. április 2-án)
IC Dobó István Budapest-Keleti pályaudvar-Füzesabony-Eger (régebben a nyári időszakban Budapestről tovább közlekedett Keszthelyre)
IC Egri csillagok Budapest-Keleti pályaudvar-Hatvan-Füzesabony-Eger
IC Feszty Budapest-Nyugati pályaudvar-Cegléd-Kecskemét-Kiskunfélegyháza-Szeged (megszűnt 2022. szeptember 30-án)
IC Füzér Budapest-Keleti pályaudvar-Füzesabony-Miskolc-Tiszai pályaudvar-Szerencs-Sátoraljaújhely (Sátoraljaújhely felé Bp és Szerencs között a Tokaj IC-vel egyesítve közlekedett)
IC Gárdonyi Budapest-Keleti pályaudvar-Füzesabony-Eger
IC Gemenc Budapest-Déli pályaudvar-Szekszárd-Bátaszék-Baja (a 2012/2013-as menetrendváltástól expresszvonatként közlekedett; egy időben a Keleti pályaudvarra közlekedett; 2021. április 11 óta InterRégió vonatként közlekedik Székesfehérvár és Baja között)
IC Goldoni Budapest-Keleti pályaudvar-Székesfehérvár-Fonyód-Nagykanizsa-Gyékényes-Zágráb-Ljubljana-Velence
IC Gradec Budapest-Déli pályaudvar-Székesfehérvár-Siófok-Fonyód-Nagykanizsa-Gyékényes-Zágráb (korábban gyorsvonatként közlekedett; megszűnt 2022. szeptember 11-én)
IC Hajdú Budapest-Nyugati pályaudvar-Szolnok-Debrecen-Nyíregyháza (egy időben a Keleti pályaudvarról közlekedett; régebben expresszvonatként közlekedett; megszűnt 2022. április 2-án)
IC Halászbástya Budapest-Keleti pályaudvar-Tatabánya-Győr-Csorna-Szombathely-Szentgotthárd-Graz (egy időben a Déli pályaudvarról közlekedett, közvetlen kocsit továbbított Szombathelytől Zalaegerszegig; megszűnt a 2013/2014-es menetrendváltással egyidőben)
IC Hámor Budapest-Keleti pályaudvar-Füzesabony-Miskolc-Tiszai pályaudvar (egy időben Pécsről közlekedett; megszűnt 2022. december 10-én)
IC Helikon Budapest-Déli pályaudvar-Székesfehérvár-Siófok-Fonyód-Balatonszentgyörgy-Keszthely (korábban Budapest és Balatonszentgyörgy között a Mura IC-vel egyesítve közlekedett; egy időben a Keleti pályaudvarra; régen expresszvonatként közlekedett; a 2020/2021-es menetrendváltás óta InterRégió vonatként közlekedik Győr és Kaposvár között, illetve hétvégente 1 pár, péntekenként 2 pár tovább Pécsre)
IC Hetés Zalaegerszeg-Ajka-Veszprém-Székesfehérvár-Budapest-Déli pályaudvar
IC Hirös Budapest-Nyugati pályaudvar-Cegléd-Kecskemét-Kiskunfélegyháza-Szeged (megszűnt 2022. szeptember 30-án)
IC Holló Budapest-Nyugati pályaudvar-Szolnok-Debrecen-Nyíregyháza-Miskolc-Tiszai pályaudvar-Budapest-Keleti pályaudvar (megszűnt 2022. április 2-án)
IC Hortobágy Bécs-Hegyeshalom-Győr-Budapest-Keleti pályaudvar-Szolnok-Debrecen-Nyíregyháza-Záhony, közvetlen kocsival Záhony-Kijev (jelenleg EuroCity-ként közlekedik; egy időben Budapest-Nyugati és Nyíregyháza között közlekedett; a 2014/2015-ös menetrendváltás óta EuroCity vonatként közlekedik; a 2014/2015-ös menetrend idején Debrecen-Szolnok-Cegléd-Kőbánya-Kispest-Ferencváros-Kelenföld-Győr-Bécs útvonalon közlekedett)
IC Hunyadi Budapest-Keleti pályaudvar-Kiskunhalas-Kelebia-Belgrád
IC Iseum Budapest-Keleti pályaudvar-Tatabánya-Győr-Csorna-Szombathely (megszűnt 2022. április 2-án)
IC Istria Budapest-Déli pályaudvar -Szekesfehérvár-Veszprém-Zalaegerszeg-Zalalövő-Őriszentpéter-Őrihodos-Ljubljana-Koper (jelenleg nemzetközi expresszvonatként közlekedik nyári időszakban "Retro Istria" néven, közvetlen kocsit továbbít Rijekába (Fiume); 2014-es nyári menetrendben IC vonatként közlekedett, korábban gyorsvonatként közlekedett, egy időben a Keleti pályaudvarra közlekedett, illetve egy időben Veszprém helyett Győr-Celldömölk, illetve Balatonfüred-Tapolcán keresztül közlekedett, és egy időben voltak közvetlen kocsijai Kijevbe és Moszkvába)
IC Ivo Andrić Budapest-Keleti pályaudvar-Kiskunhalas-Kelebia-Belgrád (jelenleg nemzetközi gyorsvonatként közlekedik, a Szerb és a magyar vasúti pálya felújítása miatt jelenleg nem közlekedik, 1996-1997 között IC vonatként közlekedett)
IC Ízisz[5] Budapest-Keleti pályaudvar-Tatabánya-Győr-Csorna-Szombathely (egy időben a Déli pályaudvarról közlekedett)
IC Írottkő Szombathely-Csorna-Győr-Tatabánya-Budapest-Keleti pályaudvar
IC Jázmin Budapest-Keleti pályaudvar-Miskolc-Tiszai pályaudvar-Nyíregyháza-Debrecen-Szolnok-Budapest-Nyugati pályaudvar (megszűnt 2022. április 2-án)
IC Kamilla Budapest-Keleti pályaudvar-Miskolc-Tiszai pályaudvar-Nyíregyháza-Debrecen-Szolnok-Budapest-Nyugati pályaudvar (megszűnt 2022. április 2-án)
IC Kanizsa Budapest-Keleti pályaudvar-Székesfehérvár-Siófok-Fonyód-Nagykanizsa (egy időben a Déli pályaudvarról közlekedett, Budapest-Balatonszentgyörgy között a Zala IC-vel egyesítve; korábban expresszvonatként közlekedett)
IC Kapos Budapest-Déli pályaudvar-Sárbogárd-Dombóvár-Kaposvár, közvetlen kocsikkal Kaposvártól Gyékényesig (a 2012/2013-as menetrendváltástól expresszvonatként közlekedett a Déli pályaudvar helyett a Keleti pályaudvarról)
IC Kárász Budapest-Nyugati pályaudvar-Cegléd-Kecskemét-Kiskunfélegyháza-Szeged (megszűnt 2022. szeptember 30-án)
IC Kiskun Budapest-Nyugati pályaudvar-Cegléd-Kecskemét-Kiskunfélegyháza-Szeged (megszűnt 2022. szeptember 30-án)
IC Kócsag Budapest-Nyugati pályaudvar-Szolnok-Debrecen-Nyíregyháza-Miskolc-Tiszai pályaudvar-Budapest-Keleti pályaudvar (megszűnt 2022. április 2-án)
IC Kodály Budapest-Nyugati pályaudvar-Cegléd-Kecskemét-Kiskunfélegyháza-Szeged (megszűnt 2022. szeptember 30-án)
IC Kvarner Budapest-Keleti pályaudvar-Sárbogárd-Dombóvár-Kaposvár-Gyékényes-Kapronca-Zágráb-Károlyváros-Rijeka (Fiume) (egy időben Székesfehérvár-Siófok-Fonyód-Nagykanizsa felé közlekedett, sokáig Zágráb volt a végállomása)
IC Leányka Budapest-Keleti pályaudvar-Hatvan-Füzesabony-Eger
IC Lillafüred Budapest-Keleti pályaudvar-Füzesabony-Miskolc-Tiszai pályaudvar (egy időben Budapestről tovább közlekedett Pécsre, illetve egy időben Sátoraljaújhely-Győr között közlekedett; korábban expresszvonatként közlekedett)
IC Liszt Ferenc Budapest-Keleti pályaudvar-Tatabánya-Győr-Csorna-Sopron (jelenleg EuroCity vonatként közlekedik Budapest és Bécs között)
IC Mathias Corvinus Budapest-Keleti pályaudvar-Párkány-Pozsony-Prága
IC Máramaros Budapest-Keleti pályaudvar-Szolnok-Püspökladány-Biharkeresztes-Biharpüspöki-Nagyvárad-Kolozsvár-Máramarossziget
IC Minaret Budapest-Keleti pályaudvar-Hatvan-Füzesabony-Eger
IC Misina Budapest-Keleti pályaudvar-Sárbogárd-Dombóvár-Pécs (régen a Déli pályaudvarról közlekedett, illetve egy időben Budapestről tovább közlekedett Miskolcra; megszűnt 2022. december 10-én)
IC Móra Budapest-Nyugati pályaudvar-Cegléd-Kecskemét-Kiskunfélegyháza-Szeged (megszűnt 2022. szeptember 30-án)
IC Nóniusz Lőkösháza-Kétegyháza-Békéscsaba-Mezőberény-Gyoma-Mezőtúr-Szolnok-Budapest-Keleti pályaudvar (2021. július 18-29-ig pályakarbantartási munkálatok miatt újra közlekedett Szeged-Budapest között)
IC Pannónia Budapest-Keleti pályaudvar-Szolnok-Békéscsaba-Lőkösháza-Arad-Gyulafehérvár-Brassó (jelenleg InterRégió vonatként közlekedik Szombathely-Nagykanizsa-Gyékényes-Barcs-Pécs útvonalon; régen Budapest-Pécs-Eszék-Szarajevó-Ploče viszonylatban nemzetközi gyorsvonatként, majd Berlin-Prága-Budapest-Bukarest-Szófia viszonylatban expresszvonatként közlekedett)
IC Páva Budapest-Nyugati pályaudvar-Szolnok-Debrecen-Nyíregyháza-Miskolc-Tiszai pályaudvar-Budapest-Keleti pályaudvar (megszűnt 2022. április 2-án)
IC Paprika Budapest-Nyugati pályaudvar-Cegléd-Kecskemét-Kiskunfélegyháza-Szeged (megszűnt 2022. szeptember 30-án)
IC Partium Budapest-Keleti pályaudvar-Szolnok-Püspökladány-Biharkeresztes-Nagyvárad (régen Budapest-Nyugati pályaudvar-Cegléd-Szolnok-Debrecen-Nyíregyháza-Záhony-Csap útvonalon közlekedett nemzetközi gyorsvonatként)
IC PTE Budapest-Keleti pályaudvar-Sárbogárd-Dombóvár-Pécs
IC Pusztaszer Budapest-Nyugati pályaudvar-Cegléd-Kecskemét-Kiskunfélegyháza-Szeged (megszűnt 2022. szeptember 30-án)
IC Rákóczi Budapest-Keleti pályaudvar-Füzesabony-Miskolc-Tiszai pályaudvar-Hidasnémeti-Kassa (régebben gyorsvonat, expresszvonat és EuroCity-ként is közlekedett, és közvetlen kocsikat továbbított Miskolcról Ózdra, illetve egy időben Kassáról tovább közlekedett Pozsonyba)
IC Rába Budapest-Keleti pályaudvar-Tatabánya-Győr-Csorna-Szombathely-Szentgotthárd (2021. december 11-ig tovább közlekedett Grazba; megszűnt 2022. április 2-án)
IC Répce Budapest-Keleti pályaudvar-Tatabánya-Győr-Csorna-Szombathely (egy időben tovább közlekedett Szentgotthárdra, és közvetlen kocsija volt Győrtől Celldömölkig; megszűnt 2022. április 2-án)
IC Rétköz Budapest-Nyugati pályaudvar-Szolnok-Debrecen-Nyíregyháza-Záhony (egy időben a Keleti pályaudvarról közlekedett; megszűnt 2022. április 2-án)
IC Rigó Budapest-Nyugati pályaudvar-Szolnok-Debrecen-Nyíregyháza-Miskolc-Tiszai pályaudvar-Budapest-Keleti pályaudvar (megszűnt 2022. április 2-án)
IC Rózsa Budapest-Keleti pályaudvar-Miskolc-Tiszai pályaudvar-Nyíregyháza-Debrecen-Szolnok-Budapest-Nyugati pályaudvar (megszűnt 2022. április 2-án)
IC Sajó Budapest-Keleti pályaudvar-Füzesabony-Miskolc-Tiszai pályaudvar (2023. április 2-ától expresszvonatként közlekedik Kazincbarcika és Budapest között; egy időben Budapestről tovább közlekedett Pécsre)
IC Sopianae Budapest-Keleti pályaudvar-Sárbogárd-Dombóvár-Pécs (régen a Déli pályaudvarról közlekedett, illetve egy időben Budapestről tovább közlekedett Miskolcra; régen Pozsonyból közlekedett; megszűnt 2022. december 10-én)
IC Soproni Ászok Budapest-Keleti pályaudvar-Tatabánya-Győr-Csorna-Sopron
IC Sopron Bank Budapest-Keleti pályaudvar-Tatabánya-Győr-Csorna-Sopron (megszűnt 2022. június 17-én)
IC Sóstó Záhony-Nyíregyháza-Debrecen-Szolnok-Budapest-Nyugati pályaudvar
IC Sugovica Baja-Bátaszék-Szekszárd-Sárbogárd-Budapest-Déli pályaudvar (jelenleg expresszvonatként közlekedik; 2012. decembere és 2021 áprilisa között a Déli pályaudvar helyett a Keleti pályaudvarra közlekedett)
IC Szabolcs Budapest-Nyugati pályaudvar-Szolnok-Debrecen-Nyíregyháza (egy időben a Keleti pályaudvarról közlekedett; régebben expresszvonatként közlekedett; megszűnt 2022. április 2-án)
IC Szalajka Budapest-Keleti pályaudvar-Hatvan-Füzesabony-Eger
IC Szamos Bécs-Hegyeshalom-Győr-Budapest-Keleti pályaudvar-Szolnok-Püspökladány-Debrecen-Nyírábrány- Nagykároly-Szatmárnémeti-Nagybánya (jelenleg EuroCity vonatként közlekedik, Bécs és Püspökladány között a záhonyi Tisza EC-vel egyesítve közlekedik; régebben a Keleti pályaudvar volt a végállomása és Debrecen-Mátészalka-Tiborszálláson át közlekedett, valamint 2005/2006-os menetrendben IC vonatként közlekedett)
IC Szent Gellért Budapest-Nyugati pályaudvar-Kecskemét-Szeged
IC Szent István Budapest-Keleti pályaudvar-Székesfehérvár-Siófok-Fonyód-Keszthely (régen a Déli pályaudvarról közlekedett)
IC Széchenyi István Budapest-Keleti pályaudvar-Tatabánya-Győr-Csorna-Sopron
IC Szent Márton Budapest-Keleti pályaudvar-Tatabánya-Győr-Csorna-Szombathely (megszűnt 2022. április 2-án)
IC Szépasszonyvölgy Budapest-Keleti pályaudvar-Hatvan-Füzesabony-Eger
IC Szinva Budapest-Keleti pályaudvar-Füzesabony-Miskolc-Tiszai pályaudvar (egy időben Budapestről tovább közlekedett Pécsre)
IC Takta Miskolc-Tiszai pályaudvar-Nyíregyháza-Debrecen-Szolnok-Budapest-Nyugati pályaudvar (megszűnt 2022. április 2-án)
IC Tenkes Budapest-Keleti pályaudvar-Sárbogárd-Dombóvár-Pécs (régen a Déli pályaudvarról közlekedett, illetve egy időben Budapestről tovább közlekedett Miskolcra; megszűnt 2022. december 10-én)
IC Tettye Budapest-Keleti pályaudvar-Sárbogárd-Dombóvár-Pécs (régen a Déli pályaudvarról közlekedett, illetve egy időben Budapestről tovább közlekedett Miskolcra; megszűnt 2022. december 10-én)
IC Tihany Budapest-Déli pályaudvar-Székesfehérvár-Balatonfüred-Tapolca (korábban expresszvonatként közlekedett)
IC Tisza Budapest-Keleti pályaudvar-Szolnok-Debrecen-Nyíregyháza-Záhony-Csap-Munkács-Kijev-Moszkva (jelenleg EuroCity vonatként közlekedik, meghosszabbított útvonalon Bécs és Csap között; régebben nyári időszakban hétfőnként, szerdánként, csütörtökönként és szombatonként közvetlen kocsija volt Splitbe és Koperbe; régebben gyorsvonatként és expresszvonatként közlekedett; 2014 nyarán Záhony és Szolnok között a tapolcai Tekergő gyorsvonattal egyesítve közlekedett; egy időben a Nyugati pályaudvarról indult Cegléden keresztül; egy időben Miskolc-Sátoraljaújhely-Újhelyen keresztül közlekedett; 2023 óta EuroCity vonatként közlekedik Csap-Záhony-Nyíregyháza-Debrecen-Keleti pu.-Győr-Hegyeshalom-Bécs viszonylatban)
IC Tiszavirág Budapest-Nyugati pályaudvar-Cegléd-Kecskemét-Kiskunfélegyháza-Szeged (megszűnt 2022. szeptember 30-án; 2023 május 21-én a retró hétvégén újra közlekedett Szeged és Makó között expresszvonatként)
IC Torontál Budapest-Nyugati pályaudvar-Cegléd-Kecskemét-Kiskunfélegyháza-Szeged (megszűnt 2022. szeptember 30-án)
IC Tömörkény Budapest-Nyugati pályaudvar-Cegléd-Kecskemét-Kiskunfélegyháza-Szeged (megszűnt 2022. szeptember 30-án)
IC Transilvania Bécs-Hegyeshalom-Győr-Budapest-Keleti pályaudvar-Szolnok-Püspökladány-Biharkeresztes-Nagyvárad-Kolozsvár (jelenleg EuroCity vonatként közlekedik, Bécs és Püspökladány között a nagybányai Szamos EC-vel egyesítve közlekedik naponta; korábban Keleti pályaudvar-Szolnok-Békéscsaba-Lőkösháza-Brassó viszonylatban közlekedett IC-ként; a 2018/2019-es menetrendváltás óta EuroCity vonatként közlekedik, ezzel egyidőben változott az útvonala mostanira)
IC Traubi Budapest-Keleti pályaudvar-Tatabánya-Győr-Csorna-Sopron
IC Tubes Budapest-Keleti pályaudvar-Dombóvár-Pécs (egy időben a Déli pályaudvarról közlekedett; megszűnt 2022. december 10-én)
IC Tulipán Budapest-Keleti pályaudvar-Miskolc-Tiszai pályaudvar-Nyíregyháza-Debrecen-Szolnok-Budapest-Nyugati pályaudvar (megszűnt 2022. április 2-án)
IC TVK Nyíregyháza-Miskolc-Tiszai pályaudvar-Budapest-Keleti pályaudvar (egy időben tovább közlekedett Pécsre)
IC Ung Budapest-Nyugati pályaudvar-Szolnok-Debrecen-Nyíregyháza-Záhony (egy időben a Keleti pályaudvarról közlekedett; megszűnt 2022. április 2-án)
IC Várda Budapest-Nyugati pályaudvar-Szolnok-Debrecen-Nyíregyháza-(Záhony) (egy időben a Keleti pályaudvarra közlekedett; megszűnt 2022. április 2-án)
IC Vércse Budapest-Nyugati pályaudvar-Szolnok-Debrecen-Nyíregyháza-Miskolc-Tiszai pályaudvar-Budapest-Keleti pályaudvar (megszűnt 2022. április 2-án)
IC Uniqa Budapest-Keleti pályaudvar-Tatabánya-Győr-Csorna-Szombathely
IC Viharsarok Lőkösháza-Békéscsaba-Szolnok-Budapest-Keleti pályaudvar
IC Viola Budapest-Keleti pályaudvar-Miskolc-Tiszai pályaudvar-Nyíregyháza-Debrecen-Szolnok-Budapest-Nyugati pályaudvar
IC Volt Fesztivál Budapest-Keleti pályaudvar-Tatabánya-Győr-Csorna-Sopron
IC Westel Budapest-Keleti pályaudvar-Szolnok-Debrecen-Nyíregyháza
IC Zala Budapest-Keleti pályaudvar-Székesfehérvár-Siófok-Fonyód-Keszthely (régen a Déli pályaudvarról közlekedett, Budapest-Balatonszentgyörgy között a Kanizsa IC-vel egyesítve; 2022 retró hétvégén újra közlekedett)
IC Zágráb Zágráb-Gyékényes-Nagykanizsa-Szombathely-Sopron-Bécsújhely-Bécs (egy időben Gyékényes-Bécs között a Corvinus IC-vel egyesítve közlekedett, megszűnt 2010. december 11-én)
IC Zürichsee Budapest-Keleti pályaudvar-Győr-Sopron-Ebenfurth-Bécsújhely-Semmering-Mürzschuslag-Insbruck-Zürich
IC Zselic Budapest-Keleti pályaudvar-Dombóvár-Kaposvár (egy időben a Déli pályaudvarra közlekedett, és Kaposvárról tovább közlekedett Gyékényesre; korábban expresszvonatként közlekedett)
IC Zengő Budapest-Keleti pályaudvar-Dombóvár-Pécs (régen a Déli pályaudvarról közlekedett, illetve egy időben Budapestről tovább közlekedett Miskolcra; megszűnt 2022. december 10-én)
IC Zsolnay Budapest-Keleti pályaudvar-Dombóvár-Pécs

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Vörös Attila - GSM-R mérőkocsiként éledt újjá a MÁV egyik régi étkezője (Indóház Online, 2021.10.15.)
  2. A Maros expressz nevet 1991-ben kapta a korábban Szeged expressz néven közlekedő vonat.
  3. A pécsi vasútvonal legrégibb vonatneve. Először 1968. május 26-án közlekedett Mecsek Expressz néven.
  4. A szegedi vasútvonal legrégebbi belföldi vonatneve. Először 1976. május 30-án közlekedett Napfény expressz néven.
  5. Korábban Isis InterCity néven. A nevet 2015 májusában az Iszlám Állam nevű terrorszervezet miatt cserélték le, amelynek angol nyelvű rövidítése (ISIS) hasonlított a vonat nevére.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:InterCity (Hungary)
A Wikimédia Commons tartalmaz magyarországi InterCity témájú médiaállományokat.
Commons:Category:IC/EC coaches of MÁV-START
A Wikimédia Commons tartalmaz magyar IC és EC személykocsi témájú médiaállományokat.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]