Xeon

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Intel Xeon szócikkből átirányítva)
Xeon
Gyártás1998 – napjainkig
GyártóIntel
Max CPU órajel400 MHz – 4,4 GHz
FSB sebességek100 MHz – 8,0 GT/s
UtasításkészletIA-32, x86-64
MikroarchitektúraHaswell
Ivy Bridge
Sandy Bridge
Nehalem
Core
NetBurst
P6
Magok száma1-től 24-ig
A Xeon weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Xeon témájú médiaállományokat.


A Xeon (kiejtése kb. zion) az Intel egy nem fogyasztói eszközökben való felhasználásra tervezett mikroprocesszor-sorozata; a Xeon processzorokat munkaállomásokban, szerverekben és beágyazott rendszerekben használják.

A márkanév az x86 és x86-64 processzorok több generációján keresztül átnyúlik. A régebbi modelleknél a megfelelő asztali processzor nevéhez hozzáfűzték a Xeon utótagot, az újabbaknál már csak a Xeon nevet használják magában. A Xeon processzorokba többnyire az asztali megfelelőjüknél nagyobb gyorsítótár került beépítésre, és a processzorok rendelkeznek a többprocesszoros működéshez szükséges egységekkel.

Egy 450 MHz-es Pentium II Xeon, L2 gyorsítótára 512 KB (a kazetta tokját eltávolították)

Az első Xeon processzorok 1998-ban jelentek meg, a Pentium II márkával együtt. A Pentium II és Pentium III a P6 mikroarchitektúrán alapultak.

2001 közepén jelent meg a következő Xeon sorozat, ennek nevéből már lehagyták a „Pentium” tagot. Ezek a processzorok már a NetBurst mikroarchitektúrát használták. Elnevezéseik a Foster, Prestonia és Gallatin. A Foster még 180 nm-es folyamattal készült, a következő kettő már 130 nm-es folyamattal. A processzoroknál az L2 gyorsítótár 256–512 KiB között, az L3 gyorsítótár mérete 0,5, 1, 2 vagy 4 MiB lehetett, maximális órajelük 2000 MHz-ről 3200 MHz-re növekedett.

Ezt követték a 90 nm-es folyamattal készült Nocona (2004) és Irwindale (2005) processzorok, 3600 és 3800 MHz-es maximális órajellel, 1 és 2 MiB L2 gyorsítótárral. 2005-től kezdve jelentek meg a kétmagos processzorok: Paxville és a 65 nm-es folyamattal készült Dempsey.

Megfigyelhető, hogy a processzorok egyre több magot tartalmaznak és egyre kisebb csíkszélességgel készülnek: a gyártási folyamat 2012-re elérte a 32 nm-es csíkszélességet, a magok száma pedig a 10-et.

A Xeon processzorokat szuperszámítógépekben is használják, ilyenek pl. a híres kínai Tianhe-I és Tianhe-IA számítógépek.

Az Apple Xeon processzorokkal szereli a professzionális felhasználásra tervezett Mac Pro gépeit.[1]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Apple Mac Pro - tech specs, 2014, „Processor: ... Intel Xeon E5”

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Xeon című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]